Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Απόψε θα πορκηρυχθούν.... εκλογές;

Αύριο βράδυ πιθανή αναγγελία εκλογών

Ελάχιστη και ασήμαντη απήχηση είχε στους ανεξάρτητους βουλευτές και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (γιατί κυρίως σε αυτούς απευθυνόταν) η χθεσινή (21/12/2014) συναινετική δήλωση Σαμαρά για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, νέα κυβέρνηση και εκλογές περί το τέλος του 2015.
Στην σημερινή  (23/12/2014) δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπολογίζεται να ακουστούν έξι-επτά «ναι» περισσότερα από ότι στην πρώτη εκλογή, αλλά φυσικά είναι πολύ μακρινή η απόσταση από τις 180 ψήφους που χρειάζονται για την εκλογή του Προέδρου. Και οι 10-13 ψήφοι που χρειάζονται για να φθάσουμε στις 180 δεν υπάρχουν πουθενά.

ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ συγκρατούν τη συνοχή τους και όλους τους βουλευτές που διαθέτουν στην παράταξη του «παρών» οπότε η δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών είναι πολύ μικρή για την επιτυχία του στόχου των 180.

Πληροφορίες τις τελευταίες ώρες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι εφόσον στην αυριανή ψηφοφορία τα «ναι» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι κάτω από τον αριθμό των 170, ο κ. Σαμαράς σε συνεργασία με τον κ. Σταύρο Δήμα θα προχωρήσει σε μία δραματική κίνηση για να διασώσει ότι μπορεί από το πολιτικό του γόητρο.

Δεν αποκλείεται μέχρι αύριο βράδυ να προκηρυχθούν εκλογές εντός του Ιανουαρίου αφού θα έχουν προηγηθεί οι εξής φάσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας.

Φάση πρώτη: Παραίτηση Δήμα από την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε δεν πάμε σε τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου με τον κ. Δήμα υποψήφιο.

Φάση δεύτερη: Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου για λήψη κοινής απόφασης με τα νέα δεδομένα και πιθανή άμεση συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Φάση τρίτη: Διάγγελμα Σαμαρά προς τον ελληνικό λαό ότι δεν θα προχωρήσει στην αναζήτηση νέου υποψηφίου Πρόεδρου και άρα δεν θα έχουμε τρίτη εκλογή για το προεδρικό αξίωμα.

Παράλληλα θα κάνει αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών για την πρώτη Κυριακή μετά τη γιορτή των Φώτων (δηλαδή 11 Ιανουαρίου ) αιφνιδιάζοντας αντιπολίτευση και κόμματα.

Αυτό το σχέδιο επεξεργάζεται σήμερα (22/12/2014) από το πρωί η στενή ομάδα των πολιτικών συμβούλων και επικοινωνιολόγων του κ. Σαμαρά και με το δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος βιάζεται έτσι και αλλιώς για επίσπευση των εκλογών για να προλάβει τον Γ. Παπανδρέου στη δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ και οι αλλεπάλληλες μετρήσεις των υποψηφίων για «ναι» και «παρών» βουλευτών δεν βγάζουν στην τρίτη ψηφοφορία ούτε καν 170-172 ψήφους, ο κ. Σαμαράς προτίθεται να κάνει μία ηρωική έξοδο από το αδιέξοδο που έχει βρεθεί αναγγέλλοντας άμεσες εκλογές.

Ακόμα και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν στελέχη της (π.χ. ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος κ.ά) που πιέζουν τον Σαμαρά για εκλογές εδώ και τώρα στηριζόμενοι και στο μικρό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Πάντως το σημερινό απόγευμα θα κρίνει πολλά για την Ελλάδα της νέας εποχής και της νέας χρονιάς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου