Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Επιτυχής εκδήλωση του ΙΤΑΘΑΠ


Το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης "Θωμάς & Αφροδίτη Παπανίκος" (ΙΤΑΘΑΠ) οργάνωσε  την 4η του εκδήλωση στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus (Κλεομένους 2, Κολωνάκι, Αθήνα) την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 με θέμα:
 
"Οι Προοπτικές Πρόσβασης των Μαθητών της Ακαρνανίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και την Ευρύτερη Περιοχή της Δυτικής Ελλάδος"
 
Την συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Γρηγόρης Θ. Παπανίκος, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Στέρλινγκ, Ηνωμένο Βασίλειο & Μέλος του Δ.Σ. ΙΤΑΘΑΠ. Στην εκδήλωση μίλησαν οι κάτωθι:
 
1.       κ. Παναγιώτης Πετράτος, Καθηγητής Διοίκησης Πληροφορικών Συστημάτων, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (California State University - Stanislaus), ΗΠΑ. Ηλεκτρονική Εκπαίδευση και Προοπτικές Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
2.       κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, π. Πρύτανης και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δομική και Λειτουργική Αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων με Δοκιμασμένες Δράσεις και Ώριμες Προτάσεις.
3.       κ. Παναγιώτης Κοντός, π. Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος & Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. H Δυτική Στερεά Ελλάδα στο Σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας.
4.       κ. Θεόδωρος Γκουρνέλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Αγρίνιο και η Προοπτική των Πανεπιστημιακών Σπουδών: Μία Προσωπική Εμπειρία.
5.       κα. Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια & Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο), Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Συμβολή του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο) στη Διαχείριση της Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
6.       κ. Κωνσταντίνος Νάκος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ο Σχολικός Χάρτης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Προβλήματα και Προοπτικές.
 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.itap.gr/Ekdilosi-ITAP-04.pdf όπου υπάρχουν συνδεδεμένες οι διαθέσιμες ομιλίες - παρουσιάσεις των εισηγητών.
 
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του ΙΤΑΘΑΠ κ. Θωμάς Γ. Παπανίκος ο οποίος αναφέρθηκε στις μελλοντικές δράσεις, κυρίως στην έρευνα που πραγματοποιείται για τις εξαγωγικές προοπτικές των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Παναγιώτης Πετράτος μίλησε για τις νέες προοπτικές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που ανοίγονται με την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων μετάδοσης γνώσης. Αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τα μικρά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και τη συνέδεσε με τα μικρά πανεπιστήμια της Ελλάδος , όπως αυτό των πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου.
 
Ο π. Πρύτανης και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος έθεσε το πλαίσιο λειτουργίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακές σπουδές ανταποκρίνονται στον τίτλο τους εφόσον πληρούν κατ` ελάχιστο τις παρακάτω πέντε αρχικές δομικές και λειτουργικές προϋποθέσεις:
            Διαθέτουν ευρύτητα, συνεκτικότητα και ισχυρή επιστημονική θεμελίωση, δηλαδή εφοδιάζουν τους διδασκόμενους και αυριανούς νέους επιστήμονες με γνώση που αντέχει στο χρόνο, χωρίς πρώιμες και ρηχές υπερεξειδικεύσεις.
            Καλλιεργούν από τα πρώτα μαθήματα τη μέθοδο και τα εργαλεία (πληροφορική) για ανεξάρτητη πρόσβαση στις συνεχώς αναβλύζουσες πηγές της γνώσης και τις δεξιότητες στη σύνθεση, την ανθρώπινη επικοινωνία και τη συνεργασία.
            Αναπτύσσουν τις ευρύτερες ατομικές και κοινωνικές αρετές για την ανάδειξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ικανών να «ίστανται» ως υπεύθυνα στελέχη στους χώρους της δουλειάς τους και να «υπάρχουν» ως συνειδητοί ελεύθεροι πολίτες.
            Προσαρμόζουν μεθοδικά την εκπαιδευτική διαδικασία προς τις δυσκολότερες για το διδάσκοντα αλλά ευεργετικές για τη μετάδοση και εμπέδωση της γνώσης, ενεργητικές μορφές διδασκαλίας.
            Συνδέονται με την πράξη, επαγγελματική και ερευνητική και καλύπτουν έγκαιρα αλλά όχι άκριτα τις τρέχουσες και μελλοντικές αναπτυξιακές ανάγκες.
 
Ο π. Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίο Δυτικής Ελλάδος & Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και παρουσίασε το χάρτη της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Αναφέρθηκε δε και στην σημαντική προσπάθεια δημιουργίας της Ακαδημίας Ελευθερίας.
 
Ο κ. Θεόδωρος Γκουρνέλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως απόφοιτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Αγρινίου και σκιαγράφησε τις αλλαγές που έχουν επέλθει τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της μετάδοσης της Γνώσης. Ως παράδειγμα ανέφερε τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και την αστείρευτη πηγή του διαδικτύου και των μηχανών αναζήτησης.
 
Η κα. Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια & Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο), Πανεπιστήμιο Πατρών αναφέρθηκε στο ρόλο και του Τμήματος του οποίου προΐσταται. Αναφέρθηκε στις έρευνες και εκδόσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα λίγα χρόνια που λειτουργεί το πανεπιστημιακό τμήμα. Εντυπωσιακή ήταν και παρουσίαση του έργου της για την πολεοδομική ιστορία του Αγρινίου.
 
Ο κ. Κωνσταντίνος Νάκος, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε τον σχολικό χάρτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Αναφέρθηκε στα προβλήματα αλλά επεσήμανε και τις ανάγκες κυρίως στην τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση. Παρουσίασε τις προτάσεις του βασιζόμενος στις δικές του εμπειρίες από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ακαρνανίας.
 
Στη συνέχεια σύντομες αλλά πολύ περιεκτικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι βουλευτές του νομού κα Μαρία Τριανταφύλλου και κα Νίκη Φούντα. Η κα Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στη σύνδεση των πανεπιστημιακών τμημάτων και της γενικότερης εκπαίδευσης με ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Η ανάπτυξη των περιφερειακών πανεπιστημίων πρέπει να γίνεται με αιτιολογημένα κριτήρια. Η κα Φούντα αναφέρθηκε και στις εσωτερικές ανισοκατανομής της ανάπτυξης που υπάρχει μεταξύ των επαρχιών Βάλτου και Ξηρομέρου κυρίως στις υποδομές. Μίλησε και για τις άστοχες πολιτικές στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό. Το λόγο έλαβε και ο γνωστός δικηγόρος κ. Σωτήρης Κοντονάσσιος ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΙΤΑΘΑΠ και στο υψηλό επίπεδο των εισηγητών και του ακροατηρίου. Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων κ. Λάμπρος Πυργιώτης χαιρέτησε την εκδήλωση και ενημέρωσε το ακροατήριο για την επιστημονική δουλειά που έχει κάνει ο Σύνδεσμος στην εξέταση της περιφερειακής ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γενική Γραμματέα του ΙΤΑΘΑΠ κα Σήλια Σακκά 210 3634210 ή να αποστείλετε email στο itap@itap.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου