Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αντιδράσεις στη Παλαιοπαναγιά για την Εκκλησία τους



Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να "γκρεμιστεί" και να "ανεγερθεί εκ θεμελίων" ο Ι. Ενοριακός Ναός  Κοιμήσεως της Θεοτόκου του οποίου τη νύχτα της 18/9/2014 κάηκε η οροφή και το εσωτερικό του.

Κάτοικοι και Ενορίτες συγκρότησαν "Συντονιστική Επιτροπή αποκατάστασης και προστασίας του Ναού" ζητώντας να μην γκρεμιστεί η "ιστορική" Εκκλησία τους εξολοκλήρου αλλά να επισκευαστεί και μάλιστα το συντομότερο για να μην καταστρέφεται περισσότερο από τις "καιρικές συνθήκες".


Η Συντονιστική Επιτροπή, για το λόγο αυτό, εξέδωσε και απέστειλε στους αρμόδιους το παρακάτω Υπόμνημα - Καταγγελία στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του με στοιχεία:


                         ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  Συντονιστικής Επιτροπής αποκατάστασης και προστασίας του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου.

 

                                       Προς:

1)    Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Μαιζώνος 17, Πάτρα

2)   Δήμο Ναυπακτίας (  κ. Δήμαρχο και κ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών)

3)   22η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , Αρχοντικό Τζαβέλλα Ναύπακτος

4)   Ναοδομία

                      ΚΟΙΝΟΠΟΙΣΗ :

1)    Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

2)   Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου

3)   Σύλλογο Μηχανικών Ναυπάκτου

4)   Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου

5)   ΤΕΕ ( Παράρτημα Δυτ. Ελλάδας

6)   Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Υφυπουργό

7)   Τοπικά ΜΜΕ και blogs

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

α) Φωτογραφικό υλικό και  β) Βιβλιογραφία

 

         Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι ,

 

Σαν  ενορίτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου ΠαλαιοπαναγιάςΝαυπάκτου θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά:

1)    Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 τα μεσάνυχτα, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, κάηκε η Οροφή και το εσωτερικό του Ναού (πλην του Ιερού).

Οι κάτοικοι της περιοχής συγκλονισμένοι από το συμβάν,  που φωτογραφίες και ρεπορτάζ έκαναν το γύρω του κόσμου , αναρωτιούνται: «πως κάηκε η εκκλησία και ποια μέτρα προστασίας είχαν ληφθεί».

Αν και πέρασαν από τότε κοντά δυο μήνες ,  δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του Ναού μετά τη φωτιά, με αποτέλεσμα να γίνεται αυτός έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

Απεναντίας:

παρασκηνιακά μεθοδεύεται, από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, η κατεδάφιση του αρχαιοτέρου στην Ναύπακτο Ναού ενός πραγματικού κοσμήματος,  γιατί : «…είναι ευκαιρία να γίνει καινούργια εκκλησία με υπόγειο που να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό εκκλησιαζομένων» (!!!).

 

2)   Δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα καμία ενέργεια να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της ξυλοστεγούς Οροφής του Ναού και των εσωτερικών χώρων αυτού , και ο χειμώνας μαζί με   την υγρασία θα διαβρώσει τους τοίχους, το  τέμπλο και όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Καθιστούμε αυτούς υπεύθυνους , απέναντι στους ενορίτες αλλά και στις Αρχές της Συντεταγμένης Πολιτείας μας και ζητάμε την άμεση παρέμβασή των.

 

3)    Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου , δεν είναι τυχαία εκκλησία.

Είναι σύμφωνα με τις πηγές , που αναλυτικά σας παραθέτουμε παρακάτω , η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ που υπάρχει σήμερα στη Ναύπακτο. Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου στην δυτική είσοδο της πόλης και δεσπόζει με την επιβλητικότητα και την εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική της.

Στην Ναυπακτία κατά την περίοδο από την Απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και αργότερα, κτίσθηκαν εξ αρχής ή ανακαινίσθηκαν Ναοί στο Ρυθμό : « Βασιλικής μετά ξυλοστεγούς σκεπής».

Αναφέρει σχετικά ο Ακαδημαικός Μανόλης Χατζηδάκης:  «Αποτυπώνεται έτσι  μέσα από αυτόν ένας πνευματικός προσανατολισμός μιας σημαντικής μερίδας του Έθνους την Εποχή αυτή».

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου όπως αυτό καταγράφεται :

α) Από Ιστορικές πηγές : ( Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών) ,

β) Από Δημοσιεύσεις:(Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος Ναύπακτος 2004)

γ) Από παρουσιάσεις σε Συνέδρια: (Γ’ Επιστημονικό συνέδριο Ναύπακτος 15-16-17 Οκτωβρίου 2004).

δ) Από το βιβλίο του ιερέως Ιωάννου Μακρή : « Η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου » ( Ναύπακτος 1991 )


         Συγκεκριμένα ,

     Σας καταθέτουμε εδώ συνοπτικά το ιστορικό και την πορεία κτήσης του Ναού:

      Α) Οι Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τον Διονύσιο Πύρρο το έτος 1816 :      

    «…εις την Ναύπακτο την σήμερον μόνον μια εκκλησία σώζεται αυτή της Παναγίας».

 
    Β) Κατά την Ευγενία Καραγιάννη και τον Γιάννη Βαρδακουλά : « Στις 24 του ιδίου μήνα –Μάιος 1821, οι Επαναστατικές Δυνάμεις κατέλαβαν την μεταξύ Αντιρρίου και Ναυπάκτου  περιοχή και το λόφο στη θέση Παναγίας ,των οποίων διέκοψαν κάθε επικοινωνία,μετέφεραν από την ακτή πυροβόλα και σκοπευτές με Αρχηγό της κανονιοστοιχίας τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Μανώλη Ορλάνδο » .

 (Γιάννη Βαρδακουλά: Η Ναυπακτία στην Εθνεγερσία του ’21, Ναύπακτος 1991 σελ. 11) και ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ ΙΔ2 ( 2004-2006 , Ναοί της Ναυπακτίας κατά την Περίοδο 1821 μέχρι 1941 σελ. 732-762).

 

Γ) Στη θέση του σημερινού Ναού Παλαιοπαναγιάς  Ναυπάκτου  υπήρχε Παλαιότερος μικρότερος Ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Κτίσθηκε ο σημερινός Ναός το έτος 1907 (κατ’ άλλους το 1908) στα ερείπια αρχαιοτέρου Ναού, αυτού που παραπάνω αναφέρεται από τον Διονύσιο Πύρρο το έτος 1816.

 

Δ ) Ο σημερινός Ναός που κτίστηκε με προσωπική εργασία των Προγόνων μας και με πέτρα που έβγαζαν από την ίδια γη,  προυπήρχε και σαν Ενοριακός Ναός του έτους 1923,γιατί ήταν αυτό ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για το χαρακτηρισμό της Παλαιοπαναγιάς ως «Οικισμού προ του 1923»(ΠΔ 2 /13-03-81 ΦΕΚ 138Δ ).

 

Ε) Το έτος 1925  οι Ενορίτες αποφάσισαν να τον αφιερώσουν στην Κοίμηση της Θεοτόκου και να πανηγυρίζει στην Απόδοση της Εορτής στις 23 Αυγούστου ημέρα της « Παναγίας Προυσσιωτίσσης ». ( Ιερέως Ιωάννου Μακρή : « Η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου » ( Ναύπακτος 1991 ).

 

ΣΤ) Στις δύσκολες και σκληρές εποχές που ακολούθησαν όχι μόνο αντιστάθηκε  στης φύσης την ορμή και των ανθρώπων το πολεμικό μένος , αλλά αποτέλεσε καύχημα ,παρηγοριά και ευλογία για τους συντοπίτες μας.

Είναι ένα κομμάτι της ζωής μας και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας άρρηκτα συνδεδεμένο με την Παράδοση και την μνήμη των προγόνων μας.

 

Είναι το μοναδικό Ιστορικό μνημείο της Παλαιοπαναγιάς  και  θέλουμε να  το αναδείξουμε , να το συντηρήσουμε για να το κληρονομήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές .

 

Σε μια εποχή που η κοινωνία μας μαστίζεται από μια πρωτοφανή κρίση και οι κάτοικοι της περιοχής μας αδυνατούν να επιβιώσουν, είναι ιεροσυλία η σκέψη και μόνο για νέο Ναό μεγαλοπρεπή και εντυπωσιακό δείγμα τουλάχιστον αλαζονείας.

 

Αν υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα ,αφού πρώτα επισκευασθεί η εκκλησία , μια ματιά γύρω θα δείξει που πρέπει να δοθούν για να πιάσουν τόπο…

 

Μια επίσκεψη  περιμετρικά της πόλης θα φανερώσει άλλους τρεις τουλάχιστον Ναούς- μεγαθήρια που με τον ημιτελή τσιμεντένιο σκελετό τους «στολίζουν αντιαισθητικά εδώ και χρόνια το

περιβάλλον » και φοβόμαστε ότι θα συνεχίσουν για πολύ καιρό να είναι έτσι.

 

 Δεν θα επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα εις βάρος της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και να γίνει ένας ακόμη τσιμεντένιος σκελετός  στον ποιό όμορφο λόφο της πόλης , για αυτό επιθυμούμε την συνδρομή όλων σας.

 

           Ζητάμε,

 

1ο)  Να χαρακτηρισθεί ΑΜΕΣΑ:

 

 « Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου ΠαλαιοΠαναγιάς Ναυπάκτου, μετά του παρακειμένου αυτού οικοπέδου ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο που χρειάζεται ειδική προστασία λόγω του ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει σαν Αρχιτεκτονικός τύπος Ναού, αποτελώντας το σημείο αναφοράς του ομωνύμου λόφου και της ευρύτερης περιοχής».


2ο)  Να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ:

 

οι εργασίες προστασίας και αποκατάστασης της ξυλοστεγούς οροφής και του εσωτερικού αυτού.

 

                                                     ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 27-10-2014  

 Η Συντονιστική Επιτροπή αποκατάστασης και προστασίας του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου

 
                                                                                (Έπονται υπογραφές )

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου