Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Βαριά πρόστιμα στους ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου

koi-xyta-nafp

 
 
Επιβολή προστίμων για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
 
Μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης, ο οποίος προΐσταται της ΕΥΕΠ, υπέγραψε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 315.900 ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε 9 μονάδες.
Τα πρόστιμα αναφέρονται σε περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια ελέγχων από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με κυριότερες τις παραβάσεις στη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε κάθε μία από αυτές και σε θέματα διαχείρισης επικίνδυνων και μη βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών, απουσία παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων, πλημμελή παρακολούθηση και καταγραφή των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, άντληση και χρήση νερού από γεώτρηση χωρίς άδεια. κ.ά.
 
Μεταξύ των μονάδων στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, περιλαμβάνονται: μία μονάδα συσκευασίας, μία μονάδα χαλυβουργίας, μία βιομηχανία οπτόπλινθων, μία βιομηχανία γάλακτος, ένα λατομείο αδρανών υλικών με συγκρότημα θραύσης, μία μονάδα κατασκευής-επισκευής-βαφής οχημάτων, τρεις φορείς διαχείρισης ΧΥΤΑ των ΟΤΑ.
 
Ειδικότερα και σε οτι έχει να κάνει με την Αιτωλ/νία, πρόστιμα επιβλήθηκαν στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για διάφορες περιβαλοντικές παράβασεις.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:
 
Επιβολή προστίμου στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτωλ/νίας, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση «Κοχλαστή» του Δ.Δ. Βλαχομάνδρας, του Δήμου Ναυπάκτου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας.
Παραβάσεις: Έλλειψη περιμετρικής εσωτερικής δενδροφύτευσης. Έλλειψη αντιπυρικής ζώνης. Ελλιπής Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων – Στραγγισμάτων. Απουσία μετρήσεων βιαερίου.
Πρόστιμο 9.600 ευρώ.
 
Επιβολή προστίμου στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτωλ/νίας, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δ.Δ. Αγίου Θωμά του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Αιτωλ/νίας.
Παραβάσεις: Πλημμελής έλεγχος των εισερχόμενων απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ. Έλλειψη περιμετρικής εσωτερικής δενδροφύτευσης. Μη έκπλυση των τροχών των απορριμματοφόρων κατά την έξοδό τους από το ΧΥΤΑ. Μη ορθολογική απόθεση των απορριμματοφόρων στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Απουσία προστατευτικών αναχωμάτων. Καταστροφή συνθετικής μεμβράνης. Απορροή στραγγισμάτων σε παρακείμενο ρέμα. Πλημμελής παρακολούθηση και καταγραφή των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Παράλειψη παρακολούθησης και καταγραφής της ποιότητας των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ. Παράλειψη παρακολούθησης μέτρησης του βιοαερίου.
 
Πρόστιμο: 35.900 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου