Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Για να αποφύγετε νέα... λάθη

                            
Μέχρι και... τέσσερις φορές θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, προκειμένου να προκύψει το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.
Το τι τελικώς θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και το πόσα τελικώς θα βάλει το Δημόσιο στα ταμεία του, αναμένεται να διαφανεί μετά τον Νοέμβριο.

Η πρώτη εκκαθάριση έγινε ήδη την 1η Αυγούστου. Για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες με ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα υπάρξει δεύτερη στις 13-15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εμφανιστεί η νέα αξία. Στη συνέχεια, για πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα γίνει 3η εκκαθάριση προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη, ενώ θα υπάρξει και τέταρτο εκκαθαριστικό για όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου. Για να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την επίπονη διαδικασία, οι φορολογούμενοι θα κληθούν -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

1. Να περιμένουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για να εκτυπώσουν το καινούργιο ειδοποιητήριο πληρωμής του φόρου στο οποίο και θα αναγράφονται τα ποσά των δόσεων με βάση τον καινούργιο αριθμό (πιθανότατα 6). Οσοι έχουν και ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος, θα εκτυπώσουν και καινούργιο εκκαθαριστικό.

2. Να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή προγραμματίζεται να ανοίξει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών (όπου απαιτείται) αλλά και των καινούργιων ειδοποιητηρίων, δηλαδή περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα λάθη διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

• Παραλείψεις συμπλήρωσης πληροφοριών που ήταν απαραίτητες για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Αυτές οι πληροφορίες συμπληρώθηκαν αυτοβούλως από το ΥΠΟΙΚ βάσει παραδοχών. Για παράδειγμα, όπου έλειπε ο όροφος, θεωρήθηκε ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο όροφο, ενώ όπου έλειπαν οι προσόψεις θεωρήθηκε ότι υπάρχουν δύο προσόψεις κ.λπ. Αυτές οι παραδοχές (συνολικά 11) έγιναν με απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Θα είναι ευθύνη του φορολογούμενου να εντοπίσει ποια στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα προκειμένου να τα διορθώσει. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό, καθώς οι περισσότερες παραδοχές οδηγούν σε υψηλότερο φόρο και αν δεν γίνουν διορθώσεις το υψηλότερο βεβαιωθέν ποσό θα παραμείνει.

• Η δεύτερη κατηγορία λαθών είναι η εγγραφή λανθασμένων αριθμών στο Ε9, η δήλωση του ίδιου ακινήτου στο ίδιο όνομα (πολλές φορές και επίτηδες με τελικό στόχο τη χρησικτησία κ.λπ.). Χρονικό περιθώριο θα υπάρχει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, καθώς μέχρι τότε επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικού Ε9 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Με τη διαδικασία της διόρθωσης θα αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις διόρθωσης λαθών, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στα ημιτελή ακίνητα. Μετά τη διόρθωση του λάθους ή των λαθών θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό. Το όποιο ποσό φόρου έχει καταβληθεί μέχρι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα συμψηφίζεται.

3. Να υποβάλουν αίτηση διεκδίκησης της έκπτωσης φόρου που προβλέπει ο νόμος. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι για να γίνεται έκπτωση 50% πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, να μην υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 τ.μ.) και

γ) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ειδικά η απαίτηση να μην υπάρχουν οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία σχεδιάζεται να απαλειφθεί, ενώ γίνεται προσπάθεια η αίτηση να υποβληθεί ηλεκτρονικά με μια διαδικασία αντίστοιχη αυτής του κοινωνικού μερίσματος. Σε περίπτωση που από τη διαδικασία προκύπτει ότι κάποιος δικαιούται την έκπτωση (σ.σ.: γίνεται απαλλαγή αν ο φορολογούμενος είναι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία άνω του 80%) θα εκδίδεται και νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα την περιλαμβάνει. Αν εν τω μεταξύ έχει καταβληθεί μέρος του φόρου, θα ακολουθείται και πάλι η διαδικασία του συμψηφισμού.

25/8/2014
Πηγή: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου