Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

•Όλα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Όλα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Ο καθορισμός του αιγιαλού της χώρας προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.Πλέον, η οριογραμμή του αιγιαλού χαράσσεται με κόκκινο χρώμα στους έγχρωμους ορθοφωτοχάρτες ακριβείας με υψομετρική πληροφορία, κλίμακας τουλάχιστον 1:1.000 και φωτοληψίας ετών 2008-2009, που απεικονίζουν παράκτια ζώνη εύρους τουλάχιστον 300 μέτρων από την ακτογραμμή και ενσωματώνονται στο εθνικό κτηματολόγιο.
 
Τα σχέδια της οριογραμμής παραδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), που εποπτεύει την Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) ΑΕ, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, συνοδευόμενα από τεχνική έκθεση για τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν κατά τον καθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού.
 
Κατόπιν, τα σχέδια με την επ’ αυτών προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού, η τεχνική έκθεση και το ψηφιακό μοντέλο εδάφους, διαβιβάζονται στις αρμόδιες κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, με την υποχρέωση μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήψη τους, το ΓΕΕΘΑ να υποδείξει στις κτηματικές υπηρεσίες τα τμήματα της οριογραμμής που πρέπει να εξαιρεθούν από την ανάρτηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
 
Εντός της ίδιας προθεσμίας, οι κτηματικές υπηρεσίες υποχρεούνται να διαγράψουν την προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού στις περιοχές που υφίσταται εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού και να αποτυπώσουν την τελευταία ως οριστική, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και τις εγκεκριμένες οριογραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού, εφόσον υπάρχουν. Αν η εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού εντοπίζεται στο υδάτινο στοιχείο, δεν αποτυπώνεται ως οριστική.
 
Εντός προθεσμίας δώδεκα μηνών από τη λήψη τους, οι κτηματικές υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγξουν την υπόλοιπη προκαταρκτική οριογραμμή και να υποβάλουν πρόταση για την τελική οριογραμμή σε περιπτώσεις εμφανώς εσφαλμένης προκαταρκτικής οριογραμμής και για να αντιμετωπισθούν ασυνέχειες μεταξύ της ήδη εγκεκριμένης και της προκαταρκτικής οριογραμμής.
 
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η γραμμή του αιγιαλού, προκαταρκτική και οριστική, και η τεχνική έκθεση αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών για ενημέρωση του κοινού, εξαιρουμένων των τμημάτων που έχει υποδείξει το ΓΕΕΘΑ.
 
Οι προτάσεις των κτηματικών υπηρεσιών υποβάλλονται στις κατά τόπους αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αποφαίνονται για την αποδοχή τους, ενώ μετά το πέρας της ως άνω διαδικασίας ο φάκελος επιστρέφεται στην αρμόδια κτηματική υπηρεσία.
 
Με την τήρηση των όρων δημοσιότητας ολοκληρώνεται η διαδικασία καθορισμού του αιγιαλού και συνάγεται τεκμήριο ότι οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν γνώση σχετικά με τη χάραξη και την ακριβή θέση της οριογραμμής του αιγιαλού, μετά την πάροδο τριών μηνών από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.
 
Αν μετά την παρέλευση δεκαοκτώ μηνών από τη λήψη των σχετικών στοιχείων από την αρμόδια κτηματική υπηρεσία δεν έχει εκδοθεί απόφαση για την οριστική οριογραμμή αιγιαλού από την αρμόδια επιτροπή, η προκαταρκτική οριογραμμή θεωρείται οριστική.
 
Αιτήματα καθορισμού οριογραμμής αιγιαλού από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον κατατίθενται στην αρμόδια κτηματική υπηρεσία, η οποία υποχρεούται να τα εισάγει στην επιτροπή χωρίς καθυστέρηση, ενώ η σχετική απόφαση εκδίδεται το αργότερο σε τρεις μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
Η οριστική οριοθέτηση του αιγιαλού της χώρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου