Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μανάγουλη & Χιλιαδού Δωρίδας.... διαμαρτύρονται

 
Παραλία Χιλιαδούς πλησίον των Ιχθυογεννητικών σταθμών


Οι Τ.Κ. Μανάγουλης & Μαλαμάτων, ο Λαογραφικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανάγουλης,
ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος  Χιλιαδούς  και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δωρίδας μετά από συγκέντρωση και ομόφωνη απόφαση των κατοίκων, απέστειλαν στις 13/6/2014 το παρακάτω  έγγραφο   προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Π.Ε. Φωκίδας, τον Δήμο Δωρίδας και την Βουλευτή Φωκίδας και αναφέροντας τα
Περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η περιοχής τους  από τις Πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τους  Ιχθυογεννητικούς σταθμούς 
 ζητούν να παρέμβουν :
 
Σας αποστέλλουμε προς ενημέρωσή σας το παρόν έγγραφο το οποίο αναφέρεται σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν (κυρίως) τους οικισμούς των Τ.Κ. Μανάγουλης και Μαλαμάτων της Πεδιάδας Μόρνου και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Α. Προβλήματα από τις «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε.»

Για το θέμα αυτό υπάρχει διαχρονική εξέλιξη, τουλάχιστον από το 2004, με συνεχή επιδείνωση. Με αφορμή το αίτημα της εταιρείας για αύξηση της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου – τυποποιητηρίου, πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2014 στην πλατεία Μανάγουλης ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής η οποία περιγράφεται παρακάτω.

Ανοιχτή Συγκέτρωση-Ψήφισμα

Σήμερα, 8 Ιουνίου 2014 και ώρα 11:30 στη Μανάγουλη Δωρίδας, οι φορείς: Τ.Κ. Μανάγουλης, Τ.Κ. Μαλαμάτων, Λαογραφικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανάγουλης, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος  Χιλιαδούς και  Αγροτικός Συνεταιρισμός Δωρίδας συνδιοργάνωσαν ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής με σκοπό:

  1. Την ενημέρωση των κατοίκων ως προς τα προβλήματα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της επιχείρησης «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε.» στην ευρύτερη περιοχή καθώς και για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα.
  2. Να εκφραστούν οι κάτοικοι ως προς τις υπάρχουσες δραστηριότητες και την προοπτική επέκτασή τους
  3. Να προσδιοριστούν οι  παραπέρα χειρισμοί του θέματος από τους φορείς της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι των φορέων  ενημέρωσαν τους κατοίκους για τις μέχρι τώρα ενέργειές τους (παραστάσεις στην επιχείρηση, Δήμο Δωρίδας, αρμόδιες υπηρεσίες κ.λ.π.) για τα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν από τη λειτουργία των  πτηνοτροφείων και του πτηνοσφαγείου - τυποποιητηρίου στην περιοχή (δηλαδή δυσοσμία, ρύπανση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της περιοχής γενικότερα).

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι, με προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς των φορέων, υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί αφ’ ενός μεν για την μέχρι σήμερα αδιαφορία της επιχείρησης για να αντιμετωπίσει συνολικά και οριστικά το πρόβλημα και αφ’ ετέρου για την προσπάθειά της να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως όπλο πίεσης για να πετύχει τους σκοπούς της και, τέλος, ομόφωνα ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα.

Ψήφισμα

Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε.» βρίσκονται πολύ πλησίον των χωριών Μανάγουλης, Αγίου Πολυκάρπου, Μαλαμάτων και του τουριστικά αναπτυσσόμενου παραλιακού οικισμού της Χιλιαδούς, σε περιοχή που ανήκει στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα και στο κέντρο της σχετικά μικρής πεδιάδας του Μόρνου όπου εκτελείται το έργο «Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδος Μόρνου», σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας με πολλές άλλες ήπιες δραστηριότητες αλλά και αρκετές διάσπαρτες κατοικίες.

Η δυναμικότητα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης με τα δύο πτηνοτροφεία των 15.000 περίπου πτηνών το καθένα και του πτηνοσφαγείου με 4,830 tn/ημέρα έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Η περιοχή, με τις παραπάνω δραστηριότητες αλλά και με τους  δύο υπάρχοντες ιχθυογεννητικούς σταθμούς από πλευράς περιβαλλοντικέ επιβάρυνσης είναι  υπερκορεσμένη, πολύ δε περισσότερο αν εγκαταστήσουν και ανεμογεννήτριες όπως έχει παλαιότερα ακουστεί. Δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση και υποβάθμιση.

Η εν λόγω επιχείρηση όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται στην περιοχή, δεν έχει δείξει δείγματα συνεργασίας και σεβασμού του των κατοίκων της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς οι κάτοικοι:

·         Είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη αύξηση της δυναμικότητας είτε του πτηνοσφαγείου-τυποποιητηρίου είτε των πτηνοτροφείων,

·         Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και κάθε υποπροϊόντος (όπως π.χ. της κοπριάς) που προέρχονται από τις υπάρχουσες δραστηριότητες,

·         Ζητούν, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβαίνουν στον τακτικό προβλεπόμενο έλεγχο και από τους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας να προχωρήσουν άμεσα στον καθορισμό χρήσεων  γης της περιοχής για τις κάθε είδους δραστηριότητες,

·         Εξουσιοδοτούν τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για τον παραπέρα χειρισμό του θέματος (παραστάσεις στο Δήμο Δωρίδας, αρμόδιες υπηρεσίες, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν).

 

Β. Παρατηρήσεις στη ΜΠΕ που αφορά τον ιχθυογεννητικό σταθμό της εταιρίας ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. η οποία έχει υποβληθεί για έγκριση στην Επιτροπή Περ/ντος και Ανάπτυξης της Περ. Στερεάς Ελλάδας

Συνημμένο: ορθοφωτογραφική απεικόνιση με αριθμημένα σημεία-επισημάνσεις

 

1. Ο ως άνω ιχθυογεννητικός σταθμός είναι εγκατεστημένος εντός των ορίων του τουριστικά αναπτυσσόμενου οικισμού της Χιλιαδούς της Τ.Κ. Μανάγουλης ο οποίος συγκεντρώνει τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες λουόμενους καθημερινά λόγω της πανέμορφης παραλίας του αλλά και λόγω της γειτνίασής του με τη Ναύπακτο και την Πάτρα. Στον οικισμό της Χιλιαδούς σήμερα λειτουργούν 4 ξενοδοχειακές μονάδες, 7 συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων και μεγάλος αριθμός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η προς έγκριση ΜΠΕ  προσπαθεί να αποκρύψει ή να υποβαθμίσει, τα παραπάνω χαρακτηριστικά τουλάχιστον για το μισό (το δυτικό) τμήμα του οικισμού και να παραπλανήσει για τη θέση που είναι εγκατεστημένος ο σταθμός. Συγκεκριμένα αναφέρει:

·         Στη σελ. 73 «Το οικόπεδο και οι εγκαταστάσεις του ιχθυογεννητικού βρίσκονται εντός των ορίων του οικισμού της Χιλιαδού με ελάχιστα σπίτια περιμετρικά και σε απόσταση 1.000 μέτρων» και «Δεξιά και αριστερά  της εγκατάστασης του ιχθυογεννητικού υφίστανται ελώδη & βαλτώδη παραθαλάσσιες εκτάσεις». Η αλήθεια είναι ότι η απόσταση του σταθμού από προϋπάρχοντα αυτού σπίτια  είναι 50 μ. (σημ. 1) ή 160 μ. από την ομάδα σπιτιών της παλαιάς (άνω) Χιλιαδούς (2), από το κέντρο του οικισμού 400 μ. (3), από νεότερα κατασκευασμένα σπίτια 70 ή 120 μ. (4) και ότι εκατέρωθεν του σταθμού δεν υπάρχουν ελώδεις & βαλτώδεις εκτάσεις αλλά μόνο μικρής έκτασης οικόπεδο ανατολικά του στο οποίο τους χειμερινούς μήνες δεν λειτουργεί η αποστράγγισή του λόγω μη ολοκλήρωσης του σχετικού έργου.

·         Στη σελ. 31 «σε απόσταση περίπου 1.000 βρίσκεται η παραλία της Χιλιαδούς»  και στη σελ. 73 «η παραλία κολύμβησης του οικισμού Χιλιαδού βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 μέτρων». Η αλήθεια είναι ότι το δυτικό παραλιακό τμήμα το οποίο επίσης επισκέπτονται (σήμερα αρκετοί, παλαιότερα οι περισσότεροι) λουόμενοι  απέχει 120-300 μ. (5). Μάλιστα στο τμήμα αυτό της παραλίας έχει κατασκευαστεί πλακόστρωτος πεζόδρομος.

·         Στη σελ. 73 «δεν υπάρχουν οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις (σε κοντινή απόσταση)». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων σε κοντινή  απόσταση, 230-250 μ. περίπου (6).

2. Ως προς την υφιστάμενη κατάσταση ρύπανσης της περιοχής, η μελέτη στη σελ. 73 αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν οργανωμένες κτηνοτροφικές – πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Η αλήθεια είναι ότι δυτικά του σταθμού και σε απόσταση 1300-1700 μ. υπάρχουν δυο πτηνοτροφικές μονάδες δυναμικότητας περίπου 30.000 πτηνών συνολικά καθώς και ένα πτηνοσφαγείο δυναμικότητας 4,83 tn ημερησίως. Επίσης, σε απόσταση 1700 μ. περίπου δυτικά του ιχθυογεννητικού σταθμού «ΝΗΡΕΥΣ» είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί ο ιχθυογεννητικός σταθμός «ΣΕΛΟΝΤΑ». Είναι φανερό ότι υπάρχει περιβαλλοντικός υπερκορεσμός της περιοχής. Δεν μπορεί να αντέξει άλλη επιβάρυνση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να προστεθεί καμία άλλη ρυπογόνος πηγή όπως θα είναι αυτή της δεξαμενής ξήρανσης της παραγόμενης λάσπης (που προβλέπει η μελέτη στη σελ. 229) λόγω της «έντονα άσχημης μυρωδιάς», αλλά να γίνεται συχνή απομάκρυνσή της σε άλλους κατάλληλους αδειοδοτημένους χώρους επεξεργασίας της. 

3. Σύμφωνα με την αδειοδότηση της εταιρείας, βασική της υποχρέωση ήταν η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού απάντλησης των υγρών αποβλήτων μήκους 200 μ. (σελ 220 της ΜΠΕ) ώστε να καταλήγουν αυτά σε αρκετό βάθος. Μάλιστα η εισήγηση του θέματος «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ιχθυογεννητικού σταθμού στη θέση «Χιλιαδού», Τοπικής Κοινότητας Μανάγουλης, του Δήμου Δωρίδας Ν. Φωκίδας της «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» προς την  Επιτροπή Περ/ντος της Περ. Στ. Ελλάδας καταλήγει: «Θα πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα στην αρ. πρωτ. 1611/04.04.2002 Απόφαση Οριστικής Άδειας Διάθεσης Υγρών Αποβλήτων και καθορισμού αποδέκτη, στην οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η θέση εκβολής των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της μονάδας είναι  η θάλασσα και ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει μήκος  200 m.». Ωστόσο, ενώ ο αγωγός άντλησης μήκους 300 μ. περίπου κατασκευάστηκε υποθαλάσσια (εξ αρχής και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στο ανάγλυφο της περιοχής), ο αγωγός απάντλησης κατασκευάστηκε μόνο σε μήκος περίπου 60 μ. και μάλιστα υπερθαλάσσια με αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων να καταστραφεί και τα υγρά απόβλητα επί σειρά ετών (μέχρι και σήμερα) να αποβάλλονται ακριβώς στα όρια αιγιαλού-θαλάσσης. Αυτή την κατάσταση επιχειρεί να νομιμοποιήσει η προς έγκριση ΜΠΕ η οποία στη σελ. 114 αναφέρει: «Μελλοντικά Έργα επί Αιγιαλού Παραλίας …. Θα εκβάλει στο σημείο που συναντά τη θάλασσα» κάτι που περιέργως αναφέρει (ενδιάμεσα του κειμένου) και η ως άνω εισήγηση. Πραγματικά χρειάζεται περισσό θράσος να υποστηρίξει κάποιος κάτι τέτοιο. Ποιός λουόμενος θα επιλέξει να κάνει μπάνιο σε μια περιοχή με θέα την εκβολή των υγρών αποβλήτων του σταθμού; Τι θα συμβεί αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι απρόοπτο στο σύστημα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων; Πώς θα αντιμετωπιστεί τότε η αμφισβήτηση της ποιότητας των νερών της θάλασσας από τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία;  

Γ. Σύμφωνα με τα υποστηριζόμενα από την προς έγκριση ΜΠΕ  του ΝΗΡΕΑ (σελ. 251), και ο ιχθυογεννητικός σταθμός «ΣΕΛΟΝΤΑ» στερείται αγωγού απάντλησης των υγρών αποβλήτων. Είναι φανερό ότι και για την περίπτωση αυτού του σταθμού πρέπει να ισχύουν τα ανάλογα, κάτι που οι αρμόδιες υπηρεσίες όφειλαν και οφείλουν να το  ελέγξουν άμεσα.

 

Για τους φορείς

         Οι Πρόεδροι

1.       Καραμπάρπας Βασίλειος

2.       Καραδήμας Παναγιώτης

3.       Πατινιώτης Νικόλαος

4.       Γεωργουδάκης Φώτιος

5.       Μπούρπουλας Δημήτριος

Η Πλαζ της Χιλιαδούς συγκεντρώνει πολύ κόσμο

Αυτά τα νερά πηγαίνουν στους... λουόμενους της Χιλιαδούς
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου