Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το νέο Κυβερνητικό σχήμα στο.... μικροσκόπιο

 

Ο Άδωνις βρέθηκε εκτός....
Με κορυφαία την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, το νέο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνει στις τάξεις του δέκα ονόματα-εκπλήξεις, καθώς εισέρχονται στην κυβέρνηση πολλά νέα πρόσωπα που δεν είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα, τουλάχιστον για τα πόστα στα οποία τοποθετούνται.
 
Από τους νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση, έκπληξη προκάλεσε η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλο, που αντικατέστησε τον Γιάννη Μιχελάκη, όπως και του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντί του Νίκου Δένδια που μετακινήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ίδιο ισχύει για την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Πάνου Παναγιωτόπουλου από τον Κώστα Τασούλα.
Αίσθηση προκάλεσε η ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Ανδρέα Λοβέρδο που άφησε εκτός κυβέρνησης τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Συζητήσεις επίσης προκαλεί η αντικατάσταση του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Καρασμάνη.
Από τα ονόματα, επίσης, που δεν είχαν «παίξει» ως υπουργοποιήσιμοι, αλλά βρέθηκαν στο νέο σχήμα, είναι επίσης εκείνο του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού αντί του Θεόδωρου Καράογλου, όπως και της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία αντικαθιστά τον Σίμο Κεδίκογλου.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, πλην των προαναφερθέντων, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, που πήρε τη θέση του επίσης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μετακινήθηκε σε αντίστοιχο αξίωμα στο υπουργείο Υγείας.
Επίσης, από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ προέρχονται τρεις νέοι υφυπουργοί: στο Ανάπτυξης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στο Εσωτερικών ο Γιώργος Ντόλιος και στο Πολιτισμού η Άντζελα Γκερέκου.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας νέα πρόσωπα, πλην των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, νέα πρόσωπα είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, που είχε και παλαιότερα το ίδιο πόστο και τώρα αντικαθιστά τον Αθανάσιο Δαβάκη.
Επίσης, οι υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος στο Ανάπτυξης, Γιάννης Πλακιωτάκης στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο μετακινήθηκε και από το υπουργείο Υγείας ο Αντώνης Μπέζας, όπως και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης που άφησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το υπουργείο Εσωτερικών.
Για πρώτη φορά συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα οι υφυπουργοί Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος και στο Υγείας η Κατερίνα Παπακώστα.
Τρεις επιπλέον θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και δύο για τη ΝΔ
Από τα συνολικά 46 μέλη -πέντε περισσότερα από πριν- που αριθμεί, πλέον, το νέο υπουργικό σχήμα, από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, της ΝΔ, προέρχονται οι 32, ενώ 13 είναι οι θέσεις που καλύπτουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο 46ος είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Τα στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, καλύπτουν τέσσερις θέσεις υπουργών (Εξωτερικών, όπου παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποδομών, που το διατήρησε ο Μιχάλης Χρυχοχοΐδης, όπως και το Περιβάλλοντος ο Γιάννης Μανιάτης και πήρε το Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο), τρεις θέσεις αναπληρωτών υπουργών (Εθνικής Άμυνας, με την παραμένουσα Φώφη Γεννηματά, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου παρέμεινε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υγείας, όπου μετακινήθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Πάρι Κουκουλόπουλοο), καθώς και πέντε θέσεις υφυπουργών (Εξωτερικών με τον Δημήτρη Κούρκουλα, Εργασίας με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, Εσωτερικών με τον Γιώργο Ντόλιο, Ανάπτυξης με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Πολιτισμού με την Άντζελα Γκερέκου).
Από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Από τη Νέα Δημοκρατία, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν έξι υπουργοί, οι Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου.
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο νέο σχήμα με δύο επιπλέον θέσεις, καθώς οι νεοεισερχόμενοι «γαλάζιοι» είναι 13.
Δεν έγιναν καθόλου αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Περιβάλλοντος, ενώ στο Άμυνας άλλαξε μόνον ένας υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου