Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Νομικό μοντέλο Διστόμου" σε Κίνα και Κορέα!

   

Πηγή: onalert.gr

Για 2-3 ήμερες στις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης και Πένθους για την Σφαγή του Διστόμου έκανε αίσθηση στους κατοίκους αλλά και στους προσκυνητές μια ομάδα 5 ανδρών και μιας γυναίκας από την Ιαπωνία-περιεργάζονταν τα πάντα με ευγένεια, διακριτικότητα σεμνότητα: Η απορία για την παρουσία τους λύθηκε όταν την παραμονή του Μνημοσύνου εκλήθησαν στην σκηνή και πριν την συναυλία του συγκροτήματος ''Ρωμιοσύνη'':
Ήταν 5 δικηγόροι και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου από την Ιαπωνία, συνήγοροι μιας μικρής ομάδας επιζώντων Κινέζων κατοίκων ενός χωριού που το είχαν σφάξει Γιαπωνέζοι το 1932!

Συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1932 ο ιαπωνικός στρατός κατέσφαξε περίπου 3.000 κατοίκους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, της περιοχής στο Πιν Τζιν Σαν της Μαντζουρίας ( στη ΒΑ Κίνα). Το 1996, τρεις επιζώντες κατέθεσαν αγωγή κατά της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, με τους Ιάπωνες δικηγόρους στα ιαπωνικά δικαστήρια ζητώντας να αποζημιωθούν. Οι προσφεύγοντες έχασαν την υπόθεση το 2006, αλλά δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους έχοντας ως φωτεινό παράδειγμά τους τον αντίστοιχο αγώνα των κατοίκων του Διστόμου.

Οι Κινέζοι επιζώντες και οι Ιάπωνες δικηγόροι τους ζήτησαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, εκτός από την αποζημίωση, να αναγνωρίσει τη σφαγή και να ζητήσει συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων, να δημιουργήσει ένα πάρκο στη μνήμη των θυμάτων στον τόπο της σφαγής και να ενσωματώσει στα ιστορικά βιβλία το χρονικό της σφαγής, ώστε να ενημερωθούν οι επόμενες γενιές για την αποτρόπαιη αυτή πράξη.Το ιαπωνικό κράτος δέχτηκε τελικά μόνο την αναγνώριση της σφαγής και καμία από τις άλλες αξιώσεις...

Στο Δίστομο αναζητούν λεπτομέρειες - και δύναμη!- για την ''νομική συνταγή'' που εφάρμοσε το 1995 ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης και κέρδισε στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς την αγωγή κατά του Γερμανικού κράτους για τις αποζημιώσεις , την συνέχεια του Αρείου Πάγου αλλά και -αργότερα - την επόμενη διαδικασία στην Χάγη που - ναι!- δεν έχει κλείσει την πόρτα για την Ελλάδα!
Το είπαν και την άλλη ήμερα στο Μαυσωλείο Διστόμου μιλώντας στο Mega αλλά και προχθές στην Αθήνα σε ομάδα δημοσιογράφων σε συνέντευξη τύπου για τον απόηχο της δικαστικής μάχης και των εκδηλώσεων για τα 70χρονα της Σφαγής του Διστόμου.

20 εκ. αναγνώστες
Ήδη στην Ιαπωνία έχουν δώσει το στίγμα τους και έχουν μιλήσει για τον ''νομικό φάρο'' που άναψε το Δίστομο και τις εξελίξεις που περιμένουν- νομικά και πολιτικά: Τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμαρχος Διστόμου Αραχωβας Αντίκυρας κ Γ. Πατσαντάρας, έδωσε συνέντευξη σε Γιαπωνέζικη εφημερίδα με κυκλοφορία 20 εκ. φύλα ημερησίως! Μια ομάδα γερμανών δικηγόρων που συμπαραστέκεται στους Διστομίτες - η ΑΚ Δίστομο -Αμβούργο- τους συνάντησε και τους ενημέρωσε. Οι ίδιοι έχουν έρθει σε επαφή εδώ και μήνες με τον καθηγητή Περράκη, που ήταν ο δικηγόρος του Ελληνικού κράτους στην Δίκη της Χάγης. Στο Δίστομο τα ξαναείπαν, όπως και με την Χριστίνα Σταμούλη , που παρακολουθεί νομικά την υπόθεση Διστόμου 20 χρόνια.

Όπως είπε στο Αθηναικό πρακτορείο ο Ιάπωνας δικηγόρος κ. Σίρο Καβακάμι, η υπόθεση του Διστόμου είναι πολύ γνωστή σε όσους ασχολούνται στην Ιαπωνία με διεθνείς υποθέσεις και εγκλήματα πολέμου. «Η δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου θεωρείται πρωτοπόρα στην Ιαπωνία» τονίζει.
«Το θέμα είναι πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε. Σιγά- σιγά αλλάζουν τα πράγματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι εξελίξεις εδώ μας δίνουν φως και ελπίδα. Παρακολουθούμε προσεκτικά ό,τι γίνεται στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Χάγη για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια» προσθέτει.Χαρακτήρισε δε την απόφαση για το Δίστομο ως το πιο καλό, διεθνώς, αποτέλεσμα για μία ανάλογη περίπτωση σφαγής και γι’ αυτό ήρθαν στο Δίστομο για να μάθουμε πώς προχωρήσατε, γιατί ο αγώνας σας είναι φως και ελπίδα.

Προς νέες εξελίξεις στην Ιταλία...
Στο Δίστομο οι γερμανοί της ομάδας δράσης «ΑΚ Δίστομο» είχαν επαφές με τους Ιάπωνες. Οι δικηγόροι Martin Klingner και Gaby Heineke, εκ μέρους της Ομάδας αυτής ενημέρωσαν για την δικαστική «καταδίωξη» του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία για τις αξιώσεις των Διστομιτών. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσαν ότι ανήμερα της επετείου της σφαγής του Διστόμου (10/6), το Εφετείο της Φλωρεντίας κλήθηκε να ακυρώσει, κατ' εφαρμογή της αποφάσεως της Χάγης, τις αποφάσεις του 2008 και 2011 σύμφωνα με τις οποίες οι Διστομίτες μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία, για την ικανοποίηση της απαιτήσεώς τους. Όμως η ιταλική Δικαιοσύνη δείχνει να μην θέλει να εφαρμόσει αβασάνιστα τις απόψεις του Διεθνούς Δικαστηρίου θεωρώντας ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η απόφαση της Χάγης παραβιάζει το ιταλικό Σύνταγμα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με βάση τα παραπάνω, το Εφετείο της Φλωρεντίας αποφάσισε στις 10/6 να αναβάλει την εκδίκαση των υποθέσεων για τον Νοέμβριο του 2015 ώστε να υπάρξει χρόνος για να κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο αν οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σύμφωνες με το ιταλικό Σύνταγμα. Συνοψίζοντας οι Γερμανοί δικηγόροι είπαν ότι προς το παρόν η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων για το Δίστομο μπορεί να εκτελεστεί στην Ιταλία και ελπίζουν ότι δεν θα υπερισχύσει το δίκαιο του ισχυροτέρου, αλλά ούτε και η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης, που, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, στοχεύει στο να μείνουν τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού ατιμώρητα.
Στην Ελλάδα, βεβαίως , νομικοί διαβεβαιώνουν ότι είναι ανά πάσα στιγμή δυνατή η εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου για το Δίστομο για κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εδώ, αρκεί να υπογράψει ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης...

Και στην Κορέα ''μοντέλο Διστόμου''...
Η κ. Χριστίνα Σταμούλη ενημέρωσε πως η υπόθεση των Ιαπώνων δεν είναι η μόνη που επιβεβαιώνει ότι η ''γραμμή Σταμούλη'' που χαράχτηκε από το 1994, έχει ανοίξει νέους δρόμους διεκδίκησης και στο πεδίο εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της σχετικής νομολογίας. Στα χνάρια του Δίστομου βαδίζουν και γυναίκες από την Νότιο Κορέα που είχαν υποχρεωθεί βιαίως από τα γερμανικά στρατεύματα να << εξυπηρετούν >> σεξουαλικά τους στρατιώτες...

Η διεθνοποίηση του θέματος του Διστόμου είναι η μία πτυχή: Στην Ελλάδα το θέμα των διεκδικήσεων από την Γερμανία των οφειλών της ( αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο,αρχαιότητες κλπ) έχει φουντώσει σε επίπεδο κινήσεων από το Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών. Ο επικεφαλής του Μανώλης Γλέζος ως ευρωβουλευτής θα μεταφέρει την υπόθεση στην Ευρωβουλή. Η επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου συστάθηκε και τα μέλη της θα ξεκινήσουν ενημερωτική καμπάνια.

«Η φετινή επέτειος του Διστόμου βρίσκει το εθνικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη και αισιόδοξη καμπή, καθώς για πρώτη φορά το ζήτημα είναι κεντρικό στην πολιτική ατζέντα της χώρας, ενώ το θέμα διεθνοποιείται και πληθαίνουν οι φωνές υπέρ των διεκδικήσεων ακόμα και μέσα στη Γερμανία» επισήμανε εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη «δημόσια συγνώμη του Γερμανού Προέδρου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα αναμφίβολα γεγονός θετικό» ωστόσο απαιτούνται και «χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης και επανόρθωσης, όμως αντί γι' αυτές η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της» είπε.

Η Κ. Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η ιστορική απόφαση 137/97 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς παραμένει εκτελεστή και μόνον η διαρκής και επανειλημμένη άρνηση όλων των Υπουργών Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα να χορηγήσουν την απαιτούμενη άδεια εμποδίζει την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».<<Κάθε φορά απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» παρατήρησε η νομικός Χριστίνα Σταμούλη.

Τα 3 ''ατού'' της Χάγης
Παρά την αρνητική απόφαση της Χάγης η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της αρκετά ατού:

-Πρώτον ότι η απόφαση αυτή δεν την δεσμεύει (δεσμεύει μόνο την Ιταλία).
-Δεύτερον - το είπαμε παραπάνω- ότι διεθνοποίησε το θέμα υπέρ του Διστόμου. Και,
-Τρίτον ότι ένα σημείο της απόφασης της Χάγης προνοεί και προτρέπει τα μέρη (Ελλάδα και Γερμανία) να κάτσουν στο τραπέζι για να αντιμετωπίσουν το θέμα διακρατικά.
- See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=12759#sthash.kQGO9e1X.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου