Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η 26η Μαΐου θα είναι μια διαφορετική ημέρα για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Και όπως έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και του ελληνικού λαού και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλεύει για το αντίθετο. 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, θα δείξουν καθαρά και τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. 
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες συμπλήρωσης της τετραετίας, ακόμη και στην περίπτωση που ενισχυθεί στις ευρωεκλογές, κορυφαίοι υπουργοί επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μπει στον πειρασμό πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, με το δεδομένο ότι η προεδρική εκλογή στις αρχές του 2015 δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. 
Υπάρχουν όμως και υπουργοί που υποστηρίζουν ότι εφόσον η ΝΔ διατηρήσει τις δυνάμεις της, θα εγκαταλείψει τις σκέψεις για εθνικές εκλογές. Και ότι αντιθέτως θα σκεφτεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, μόνον εφόσον ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδυναμωθεί υπερβολικά το ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, το πολιτικό περιβάλλον παραμένει σύνθετο και απρόβλεπτο. Η μάχη της πρώτης θέσης φαίνεται ακόμη ανοιχτή και είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε θρίλερ που μπορεί να αναδείξει νικητή μόνο στην κάλπη.
Βέβαια αν συμβεί αυτό, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν σημαντικά καθώς η πορεία και η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν θα επηρεαστούν αν η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή.  
Μέχρι να φθάσουμε στο τέλος της κούρσας έχουμε ακόμα τρεις εβδομάδες και όπως προκύπτει οι ευρωεκλογές, μέρα με τη μέρα, μετατρέπονται σε εθνικές εκλογές καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους και επενδύουν όλο και περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα της κάλπης θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό για τους επόμενους μήνες και για τον λόγο αυτό οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας καταστρώνουν τη στρατηγική τους, με κεντρικό στόχο να εξουδετερώσει ο ένας τις κινήσεις του άλλου!
Ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια διαφορά ως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες δεν θα του δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα και γι΄ αυτό αποφεύγει τις κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως μια τηλεοπτική μονομαχία με τον αντίπαλό του, την οποία και τελικώς απέρριψε η ΝΔ.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύει όλα τα όπλα του για να αυξήσει τη διαφορά της παράταξής του από τη ΝΔ, γνωρίζοντας πως αν επιτύχει κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει ένα ανίκητο ρεύμα προς την εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινή παραδοχή παραμένει. Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και από το πόσο διαχειρίσιμο θα είναι αυτό το αποτέλεσμα για το κάθε κόμμα ξεχωριστά...