Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

•Τι δεν λένε για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Τι δεν λένε για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις – Από Σεπτέμβριο οι αλλαγές

- Δεν λένε τι θα γίνει με την έκτακτη εισφορά και εάν θα παραταθεί μετά τις εκλογές
- Από τον Ιούλιο έρχονται οι μειώσεις στις επικουρικές, πάνω από 400 εκατομμύρια οι περικοπές
- Δεν θα μειωθούν μισθοί και κύριες συντάξεις λέει η κυβέρνηση
- Μαύρη “τρύπα” στη χρηματοδότηση 2015-2016 και νέα κόντρα με την Κομισιόν
 
Ραντεβού το... Σεπτέμβρη για τα νεότερα για μισθούς και συντάξεις δίνει η κυβέρνηση που δεν θέλει σε καμία περίπτωση προεκλογικά να μιλήσει για την πιθανότητα μειώσεων.
Το μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε χθες χωρίς να περιλαμβάνει μέτρα, όμως τα νούμερα είναι αδυσώπητα και δείχνουν ότι τα μέτρα θα έρθουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Δεν λένε κουβέντα για παράταση της έκτακτης εισφοράς σε μισθούς και συντάξεις
Ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθείται από το οικονομικό επιτελείο ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο η λεγόμενη “έκτακτη εισφορά” σε μισθωτούς και συνταξιούχους που ... ήρθε για να μείνει.
Δεν υπάρχει λοιπόν αναφορά στο μεσοπρόθεσμο για τυχόν παράταση της εισφορά, ωστόσο με βάση τα δημοσιονομικά θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον έκτακτο αυτό φόρο, όμως η όποια απόφαση μετατέθηκε όπως φαίνεται για το Φθινόπωρο.

Μόνο 5% ¨βλέπει" τις μειώσεις στις επικουρικές το υπουργείο
Πριν όμως, μέσα στο καλοκαίρι έρχεται η σειρά των συντάξεων. Η μείωση δηλαδή στις επικουρικές με το μεσοπρόθεσμο να προβλέπει εξοικονόμηση 464 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2014-2017 από τα επικουρικά ταμεία.
 
Από 1/7/2014 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ, όμως ο αρμόδιος υπουργός λέει ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις καθώς κατά μέσο όρο οι μειώσεις θα κυμανθούν κοντά στο 5%.
 
Ο κ. Βρούτσης επιμένει μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ στο σύνολό του το οικονομικό επιτελείο μιλά για εξοικονόμηση πόρων και όχι για μειώσεις, αποκλείοντας έτσι και το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς.
 
Ωστόσο τα νούμερα του μεσοπρόθεσμου έχουν ένα... κενό, τη διαφορά μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016. Η ελληνική πλευρά μάλιστα βλέπει κενό μικρότερο και από το μισό σε σχέση με εκείνο που προβλέπει η Κομισιόν ανεβάζοντας το ποσό μόλις στο 1,9 δισ.
 
Οι... διαφορές αναμένεται να “λυθούν” από Σεπτέμβριο... μετά τις εκλογές δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου