Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Μπλόκο στα καρτέλ των πάγκων και στους ψευτοπαραγωγούς

 

Στις... αγορές, αλλά τις λαϊκές και τις λοιπές του υπαίθριου εμπορίου βγαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Μέσα από νομοσχέδιο - σκούπα στοχεύει στο κυνήγι της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος που φαίνεται να υπάρχουν ακόμη στους στάσιμους αλλά και στους πλανόδιους πάγκους. Η «Οικονομία» αποκαλύπτει τις κύριες αλλαγές που φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει ετοιμάσει ο κ. Σκορδάς.
Στόχος είναι ένα ξεσκαρτάρισμα από το παρεμπόριο των ατελείωτων παζαριών και πανηγυριών και των δήθεν βιολογικών αγορών. Ενας χώρος, όπου δυσκολεύονται, σύμφωνα με καταγγελίες που φέρονται να έχουν γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, να μπουν νέοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ή όσοι τα καταφέρνουν για να πιάσουν μια καλή θέση θα πρέπει να αποκτήσουν προνομιακές... σχέσεις με συνδικαλιστές. Ετσι, για παράδειγμα, καθιερώνονται οι κληρώσεις των θέσεων κάθε χρόνο, παρουσία μάλιστα και δικαστικού.
Συναλλαγές
Μοίρασμα των θέσεων στις λαϊκές αγορές, χωρίς διαφανή κριτήρια, και με πολλές καταγγελίες που φέρουν την κατανομή να κάνουν δήθεν συνδικαλιστές, με το... αζημίωτο αλλά και πλημμύρα από δήθεν παραγωγούς αγροτικών προϊόντων είναι ορισμένα από τα στοιχεία που αμαυρώνουν τον θεσμό. Ετσι, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που προωθεί ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές με στόχο το ξεσκαρτάρισμα των πάγκων:
Θα απαγορεύεται στους παραγωγούς - πωλητές αγροτικών προϊόντων η μίσθωση κτημάτων σε περιοχές εκτός της περιφερειακής ενότητας όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους. Για όσους, όμως, νοικιάζουν χωράφια σε όμορες περιοχές τότε θα επιτρέπεται η μίσθωση. Η νέα διάταξη έρχεται καθώς διαπιστώνεται να εμφανίζονται στις λαϊκές αγορές παραγωγοί που είχαν προϊόντα τόσο από την περιοχή τους, ενώ παράλληλα σε άλλες αγορές και μάλιστα και σε μακρινές περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζονται αντιπρόσωποί τους διαθέτοντας την ίδια σοδειά. Δικαιολογούν την πώληση των προϊόντων με πλαστά μισθωτήρια γης.
• Κάθε Ιανουάριο θα γίνεται κλήρωση των θέσεων σε κάθε λαϊκή, με παρουσία δικαστικού και θα αφορά όλους τους μετέχοντες σε αυτή, δηλαδή και τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες πωλητές. Οι θέσεις έως σήμερα δεν καθορίζονται με διαφανή κριτήρια, όπως καταγγέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ανάλογα με τις σχέσεις που μπορεί να έχουν οι διοργανωτές των λαϊκών με τους πωλητές. Φέρεται να υπάρχουν υποψίες για «μαύρες» οικονομικές συναλλαγές για τη διασφάλιση της καλύτερης πιάτσας.
• Θα γίνει διάκριση ανάμεσα στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες πωλητές. Θα έχουν διαφορετικές (άλλο χρώμα) πινακίδες, ενώ θα καταλαμβάνουν ξεχωριστές θέσεις οι μεν από τους δε. Είτε θα βρίσκονται απέναντι είτε θα μοιράζουν στη μέση τον χώρο όπου γίνονται οι λαϊκές αγορές. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θέλει να ξεχωρίσει τους ψευτοπαραγωγούς αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μην πέφτει θύμα... δήθεν αγροτών, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι μεταπωλητές.
• Οι βιολογικές αγορές της Αθήνας εντάσσονται στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθηνών. Μέχρι τώρα δεν ελέγχονταν από καμία Αρχή και επικρατούσε ένα θολό τοπίο ως προς την πιστοποίηση των βιολογικών. Με το προτεινόμενο καθεστώς επιδιώκεται να μπει τέλος στη φάμπρικα, όπως καταγγέλλεται, των δήθεν πραγματικών πιστοποιήσεων προϊόντων.
Τον Οκτώβριο
Επανεξετάζονται όλες οι άδειες
Με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις λαϊκές αγορές:
Ομαδοποιούνται από 12 σε πέντε οι κατηγορίες των προϊόντων που επιτρέπεται να διαθέτουν οι επαγγελματίες πωλητές. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα της πώλησης περισσοτέρων ομοειδών προϊόντων από τους πωλητές.
• Ενώ σήμερα απαγορεύεται γενικώς η μεταβίβαση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών, επιτρέπεται η μεταβίβαση μόνο σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας του κατόχου. Τότε αυτές μεταβιβάζονται στις συζύγους ή στα παιδιά. Θα επιτρέπεται, όμως, η μεταβίβαση της άδειας σε υπάλληλο ή σε συγγενικό πρόσωπο και στην περίπτωση συνταξιοδότησης του κατόχου της. Αρκεί την τελευταία πενταετία να έχει ασφαλισμένα τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να δώσει την άδεια.
• Μειώνεται το ημερήσιο τέλος. Πέρα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ο κ. Σκορδάς θέλει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του Μαΐου, αφού προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση, τα πάνω κάτω έρχονται στις λαϊκές με την ενεργοποίηση άρθρου περσινού νόμου αναφορικά με την κρίση αδειών πωλητών. Ετσι, τον Οκτώβριο θα κριθούν όλες οι άδειες. Οσοι κάτοχοί τους δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα τις χάσουν. Σημειώνεται ότι για αυτές τις περιπτώσεις δίνονταν μέχρι πρότινος διαρκώς παρατάσεις.
Τέλος, σε όλες τις μορφές του υπαίθριου εμπορίου το αδίκημα της μη κατοχής άδειας μετατρέπεται σε ποινικό. Ετσι, όποιος εντοπίζεται να έχει πάγκο χωρίς άδεια θα έρχεται αντιμέτωπος με τρίμηνη φυλάκιση.
Παζάρια-πανηγύρια
Στο παιχνίδι οι άνεργοι, «κόκκινη» κάρτα στο παρεμπόριο
Τάξη επιδιώκεται να μπει και στο πλανόδιο και στάσιμο υπαίθριο εμπόριο.
Στόχος των αλλαγών που προτείνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς είναι να δοθεί περισσότερος χώρος στο στεγασμένο εμπόριο που έχει περισσότερα κόστη και υποχρεώσεις. Τα εμπορικά καταστήματα έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση αλλά και από το παρεμπόριο το οποίο βρήκε εύφορο... έδαφος λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Οι κύριες αλλαγές που έρχονται στο πλανόδιο και το στάσιμο υπαίθριο εμπόριο (πανηγύρια, παζάρια) είναι:
• Μέχρι τρεις μέρες θα κρατούν τα πανηγύρια και παζάρια, τα οποία, ιδίως των πολιούχων, θα γίνονται μία φορά ανά δήμο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε πλαφόν στη χρονική τους διάρκεια. Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα θα αποτελούν οι πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται για χρονικό διάστημα μέχρι 10 ημέρες.
• Μόνο σε ανέργους θα χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά άδειες για πώληση προϊόντων σε υπαίθριες αγορές (π.χ. πανηγύρια). Από τους ανέργους προτεραιότητα δίνεται σε ευπαθείς ομάδες, όπως ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, πολύτεκνους και Ρομά. Τις άδειες συνεχίζουν να τις δίνουν οι δήμοι.
• Δεν επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο κοντά σε στεγασμένες επιχειρήσεις με ομοειδή προϊόντα αλλά και σε δήμους με αριθμό κατοίκων άνω των 3.000. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να προστατευτεί το στεγασμένο εμπόριο που έχει περισσότερα κόστη και υποχρεώσεις έναντι των πλανόδιων πωλητών. Ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσουν οι όποιες «τρύπες» για το παρεμπόριο.
Aντιδράσεις
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στον χώρο των λαϊκών αγορών και των λοιπών μορφών του υπαίθριου εμπορίου με τους παραγωγούς κι άλλους πωλητές να αντιδρούν εντόνως.
Ο υφυπουργός φέρεται, κατά τις πληροφορίες, αποφασισμένος να προχωρήσει στην αντιμετώπιση νοσηρών κρουσμάτων στις αγορές αυτές, αλλά κυρίως να προστατεύσει τον θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου