Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Επιδρομές..... λύκων

Επιδρομές  άγριων λύκων κατασπαραζουν αιγοπρόβατα

 

Επιδρομή άγριων λύκων σε στάνες αιγοπροβάτων στη Στύλια και Φαμίλα Ναυπακτίας .

Τα τελευταία χρονιά έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις λύκων σε στάνες αιγοπροβάτων στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Ναυπακτίας,με καταστροφικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους αυτών των περιοχών .
Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η ανάρτηση σχετικoύ άρθρου του κ. Αντώνη Παπανδρέου από την Ναύπακτο ,στην ομάδα ΦΑΜΙΛΑ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ-fun Club στο FB ,το οποίο και δημοσιεύουμε παρακάτω ως εχει .
** Επιδρομή σε μαντρί του χωριού έκαναν στις 03.00 το πρωί τα ξημερώματα της 10ης Ιανουαρίου λύκοι οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο κτηνοτρόφος σκότωσαν 3 πρόβατα και τραυμάτισαν άλλα 3.
Ακόμα επιδρομή έκανε μια αγέλη λύκων στη Φαμίλα με αποτέλεσμα να χαθούν 10 πρόβατα στις 20 Ιανουαρίου μέρα , γύρω στις 3-4 το μεσημέρι.
Πρόκειται για περιστατικά που προβληματίζουν αρκετά τους κατοίκους και κτηνοτρόφους της περιοχής που ζητούν την βοήθεια από τους αρμόδιων φορέων.
Οι συνεχείς επιδρομές των λύκων στα κοπάδια των κτηνοτρόφων της ορεινής Ναυπακτίας έχει γίνει πλέον μάστιγα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.
Οι κτηνοτρόφοι επιρρίπτουν ευθύνες σε οικολογικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προβαίνουν στην υπόθαλψη και την απελευθέρωση των λύκων.
Σύμφωνα με ειδικούς οι επιθέσεις οφείλονται στην έλλειψη των παραδοσιακών θηραμάτων του λύκου όπως το ελάφι και ο αγριόχοιρος εξαιτίας του κυνηγιού.
Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για έξαρση του φαινομένου και υποστηρίζουν ότι στα πλαίσια της προστασίας που παρέχεται στα κοπάδια των λύκων, λόγω της νομοθετικής προστασίας τους, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να σημειώνονται όλο και περισσότερες επιθέσεις.
Η νομοθετική προστασία του λύκου.
Ο λύκος περιλαμβάνεται: α) στα αυστηρά προστατευόμενα είδη στο ANNEX II της σύμβασης της Βέρνης, που έχει υπογραφεί το 1979 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και β) στην οδηγία 92/43/Ε.Ε., όπου χαρακτηρίζεται ως πρωτεύον για προστασία είδος κάτω από τον 39ο παράλληλο. Σε εθνικό επίπεδο τα νομοθετικά μέτρα προστασίας που έχουν θεσπισθεί περιλαμβάνουν: α) την κατάργηση αμοιβής για το φόνο λύκου (1980) β) την εξαίρεσή του από τη λίστα των «επιβλαβών» (1991) γ) την απαγόρευση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (1980) δ) την απαγόρευση της κατοχής λύκων από ιδιώτες (1969) Επιπλέον, ο λύκος περιλαμβάνεται επίσης και στο «κόκκινο βιβλίο» για τα απειλούμενα είδη της Ελλάδας. Το σύστημα αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), παρ” ότι υφίσταται, παρέχει αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν το 100% του ύψους της ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο και που καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου