Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΕΞΩ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ.... ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Απέξω μοιάζει με μια φυσιολογική, συνηθισμένη εκκλησία. Μέσα όμως περιμένει ένα μακάβριο θέαμα που όμοιό του δεν έχεις αντικρίσει ξανά!

 

Απέξω μοιάζει με μια φυσιολογική, συνηθισμένη εκκλησία. Μέσα όμως περιμένει ένα μακάβριο θέαμα που όμοιό του δεν έχεις αντικρίσει ξανά!Απέξω μοιάζει με μια φυσιολογική, συνηθισμένη εκκλησία. Μέσα όμως περιμένει ένα μακάβριο θέαμα που όμοιό του δεν έχεις αντικρίσει ξανά!Απέξω μοιάζει με μια φυσιολογική, συνηθισμένη εκκλησία. Μέσα όμως περιμένει ένα μακάβριο θέαμα που όμοιό του δεν έχεις αντικρίσει ξανά!
 
Αυτή η γραφική ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρίσκεται στην Τσεχία και ονομάζεται Εκκλησία του Νεκροταφείου των Αγίων Πάντων. Παράξενο όνομα για εκκλησία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ακριβέστατο. Και κυριολεκτικό.
 
Κι αυτό γιατί μπαίνοντας στην εκκλησία, θα δεις τα οστά 40.000-70.000 ανθρώπων να κοσμούν τους τοίχους. Χιλιάδες ανθρώπινοι σκελετοί κρέμονται από τους τοίχους, τα ταβάνια και τα διακοσμητικά του ναού.

Ποιος να το φανταζόταν ότι θα έβλεπε κάτι τόσο φρικιαστικό μέσα σε μια εκκλησία!

Χιλιάδες σκελετοί κρέμονται μέσα σε αυτό το ναό, κυρίως στο οστεοφυλάκια Σέντλεκ (Sedlec Ossuary) που βρίσκεται κάτω από τον κυρίως χώρο της εκκλησίας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η ανατριχιαστική εκκλησία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τσεχίας.

Το μακάβριο συνήθως τραβάει τους ανθρώπους.

Και μια εκκλησία γεμάτη διακοσμητικές συνθέσεις από νεκρούς είναι σίγουρα κάτι το μακάβριο.

Πολλοί από τους νεκρούς αυτούς θάφτηκαν στο νεκροταφείο την εποχή που θέριζε η πανούκλα κατά το 14ο αιώνα.

Κάπου μετά το 1.400, πάνω από το νεκροταφείο χτίστηκε εκκλησία και έγινε εκταφή όλων των οστών, που τοποθετήθηκαν στο οστεοφυλάκιο.

Το οστεοφυλάκιο είναι ένας χώρος φύλαξης των οστών των νεκρών, κάτι παρόμοιο με το μαυσωλείο.

Και να μη θέλεις δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς από αυτά τα μακάβρια, αλλά όμορφα, έργα τέχνης.

Το χωράει το μυαλό σου πως όλοι αυτοί οι σκελετοί ήταν κάποτε άνθρωποι;

Κάποιος στην εκκλησία πρέπει να έχει αίσθηση του χιούμορ.

Δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν αυτή η αντιμετώπιση των οστών είναι σεβασμός προς τους νεκρούς ή ένα διεστραμμένο έργο τέχνης. Η εκταφή των οστών, πάντως, και η τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε αρχικά από έναν μοναχό, που προφανώς είχε σκοπό του το πρώτο.

Όπως και να έχει δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, αν δεν βρεθεί εκεί, το συναίσθημα που σου προκαλεί το να βρίσκεσαι ανάμεσα σς χιλιάδες νεκρούς, καταδικασμένους για πάντα στη σιωπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου