Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πρόγραμμα για την απασχόληση 230.000 ανέργων νέων

Πρόγραμμα για την απασχόληση 230.000 ανέργων νέων

 
Ενα νέο πρόγραμμα για την απασχόληση περίπου 230.000 νέων έως 24 ετών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι και δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Μάιο.
Το πρόγραμμα αυτό θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. θα προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα από το νέο ΕΣΠΑ.
Παράλληλα ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι κατά τους πρώτους μήνες του έτους θα υλοποιηθούν προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους.
«Η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 και αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Επιπλέον αναφέρθηκε στη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2016, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και εκτίμησε ότι η μείωση αυτή θα αποδώσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα για να αντιμετωπισθούν οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «αναγκαίο» τον εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας και τόνισε με έμφαση τις θετικές συνέπειες που είχε η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου», είπε ο υπουργός Εργασίας «τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία υπολογιζόταν στο 40% και το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο του 2013 μετά την εφαρμογή του νόμου για την αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα του ΙΚΑ για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια».
Τέλος ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό. «Δεν μπορεί», είπε, «κάποιοι να παριστάνουν τον Άγιο Βασίλη όλο το χρόνο», και πρόσθεσε ότι για να επανέλθουν οι συντάξεις στα επίπεδα του 2009 απαιτούνται 5 δισ. ευρώ και εκείνοι που το υπόσχονται δεν διευκρινίζουν που θα τα βρουν».
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και όχι παθητικών πολιτικών επιδομάτων και πρόσθεσε ότι «σύντομα, θα υπάρξει μείωση των εξωφρενικών, λόγω ύφεσης, δεικτών της ανεργίας».
Χαρακτήρισε άθλο των υπηρεσιών του Οργανισμού την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και κατέληξε λέγοντας ότι «η απάντηση είναι ο άνθρωπος όποια και αν είναι η ερώτηση».
Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν διαμορφώνεται μόνο από το μισθολογικό κόστος εργασίας» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και πρόθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται επίσης από το κόστος της ενέργειας που είναι κατά 40% ακριβότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, την «χαώδη και απηρχαιωμένη» όπως τη χαρακτήρισε εργατική νομοθεσία και το κόστος δανεισμού.
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά τον κύκλο της ύφεσης στην Ελλάδα, η ανεργία πολύ δύσκολα θα διαμορφωθεί κάτω από το 17% μέχρι το 2026, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5-4%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου