Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Κύμα..... ψύχους

Κύμα ψύχους στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία   
Έως και 8 βαθμούς χαμηλότερος ο υδράγυρος σήμερα στα θερμόμετρα ανά τη χώρα 

Σύμφωνα με την προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι και τα χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά.
Η μεταβολή του καιρικού σκηνικού ξεκίνησε από τα ξημερώματα σχεδόν στο σύνολο της χώρας και οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 8 και 10 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότια ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα (200-300 μέτρα), καθώς και στα ορεινά των νησιών.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη αναμένονται ισχυρότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Την Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό και ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, θα συνεχιστούν.
kakokairia
Αναλυτικά η πρόγνωση:
Την Τετάρτη, οι βορειοανατολικοί άνεμοι (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) θα πνέουν με ένταση 8 με 10 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα) καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών.
Αττική
Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με λίγο χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα βόρεια και στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 βαθμούς στην πόλη και στους 4 με 5 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις και πολύ κρύο το πρωί, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί με γρήγορη εξασθένηση.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές. Εκτός από τις χιονοπτώσεις αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (6 με 8 βαθμούς).
Την Πέμπτη και την Παρασκευή παρά την εξασθένηση των ανέμων, θα παραμείνει τσουχτερό το κρύο και θα σημειώνεται παγετός που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Οι παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια και ιδιαίτερα στην Κρήτη θα συνεχιστούν.
Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
Από Πειραιά και Ραφήνα για Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια συμβατικών πλοίων αλλά και υδροπτέρυγων μέχρι την Αίγινα.
Κλειστή είναι και η γραμμή Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ δεν εκτελούνται επίσης δρομολόγια στις γραμμές Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα και Αρκίτσα - Αιδηψός.
Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο
Το Σάββατο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, ενώ υπάρχει η πιθανότητα α σημειωθούν ασθενείς βροχές στη νότια νησιωτική χώρα τις πρωινές ώρες. Οι άνμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ενώ ο παγετός παραμένει τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Την Κυριακή το σκηνικό του καιρού θα είναι παρόμοιο, με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά με 6 μποφόρ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου