Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η προστασία της κοίτης του χειμάρρου Σκίτσας - Υλαίθου από το... Πράσινο Ταμείο


Εγκρίθηκαν 65.000,00€ για την προστασία της κοίτης του χειμάρρου Σκίτσας - Υλαίθου

Η ένταξη, στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Πρόληψη Αντιμετώπιση συνεπειών Κλιματικής Αλλαγής και Φυσικών Καταστροφών» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον 2013» του Πράσινου Ταμείου, έργων προστασίας της κοίτης του χειμάρρου Σκίτσας – Υλαίθου, αποφασίστηκε προκειμένου να αποκατασταθεί η περιοχή από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στις 5 Αυγούστου 2013, συνολικού προϋπολογισμού 65.000,00€.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέταξε το έργο  προστασίας της κοίτης του χειμάρρου Σκίτσας – Υλαίθου  κατόπιν εγγράφου της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας το οποίο ανέφερε τα εξής:

«Αναφορικά με την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς ένα μεγάλο τμήμα του «Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας», ο οποίος αποτελεί μέρος του απολύτου προστασίας «Δελφικού Τοπίου», μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO), ζητάμε τη συνδρομή σας για την πραγματοποίηση έργων προστασίας της κοίτης του χειμάρρου Σκίτσας – Υλαίθου που διασχίζει τον ελαιώνα, καθώς επίσης και των τράφιων, τα οποία είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ελαιώνα παραδοσιακό.

Η πυρκαγιά, εκτός των επιπτώσεων τις οποίες είχε σε φυτικό προϊόν (εκτιμήσεις αναφέρουν ολοκληρωτική ζημιά περίπου 37.000 αιωνόβιων ελαιοδέντρων σε  έκταση περίπου 3.700 στρ.) είχε επιπτώσεις και σε έργα τα οποία υπήρχαν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του χειμάρρου Σκίτσας – Υλαίθου έχουν καεί τα ξύλινα στοιχεία (δοκοί – διαδοκίδες κλπ.) των «δεμάτων» - τεχνικών ανάσχεσης του χειμάρρου και ουσιαστικά έχουν αχρηστευθεί. Επιπλέον με τη φωτιά φάνηκαν οι αστοχίες τις οποίες έχουν υποστεί δύο βασικά δέματα – τεχνικά ανάσχεσης στην περιοχή τα οποία χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και απομάκρυνσης.
Επανερχόμαστε με το παρόν έγγραφο και σας ζητούμε να χρηματοδοτήσετε τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του χειμάρρου, το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη έργων αποκατάστασης του παραδοσιακού ελαιώνα.
Με τις απαραίτητες εργασίες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην κοίτη του χειμάρρου, θα αποκατασταθούν οι καταστροφές τις οποίες υπέστησαν τα τεχνικά έργα από την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν κι εργασίες προστασίας από πλημμύρες στην περιοχή, καθώς θα ενισχυθούν τα υπάρχοντα αρδευτικά ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου