Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα θαλάσσιες περιοχές

Κύπρος: Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα θαλάσσιες περιοχές

Tο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και δραστηριότητες και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για καταγγελία των νέων παραβιάσεων της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσές της από την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «με έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους, της 22ας Νοεμβρίου 2013, η Τουρκία δέσμευσε παράνομα θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τμήμα των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλησίον των ακτών της Καρπασίας και του κόλπου της Αμμοχώστου, και τμήμα της παρακείμενης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)».
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών «η δέσμευση έγινε με δεδηλωμένο σκοπό τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa, από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2013». 
Μετά από αυτή την εξέλιξη, «η Κυπριακή Κυβέρνηση εξέδωσε αμέσως Αγγελία με την οποία τονίζει ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα) και της ΑΟΖ της».  
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, «μελετά κι άλλους τρόπους για να μεταφερθεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι δεν της συμφέρει να συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και να παραβιάζει σαφείς νομικές της υποχρεώσεις έναντι όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας».  
Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «παρά την τουρκική παραβατική συμπεριφορά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απερίσπαστη τις δραστηριότητές της για εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θάλασσές της, μέσω αδειοδοτημένων από αυτήν φορέων, ενεργώντας πάντα σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και την εσωτερική της νομοθεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου