Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τσιγγάνοι από τη..... Ρουμανία

Αναστατώθηκαν οι Ρομά του Πούντου από την "φήμη" ότι θα φέρουμε και άλλους από την Ρουμανία!
"Θα χάσουμε το.... μονοπώλειο στην περιοχή", λένε!

Μετά την επιτυχή παρουσία, δια της Αντι... κας Ζιαμπάρα, του Δήμου Ναυπακτίας στο Βουκουρέστι, κύκλοι της Ναυπάκτου ισχυρίζονται και προτείνουν να διαμορφωθεί και παραχωρηθεί ο χώρος του Άλσους Γριμπόβου για να "φιλoξενίσει" τις «ορδές» των Ρομά Ρουμάνων «τουριστών» που θα κατακλίσουν την πόλη!..

Μάλιστα λένε πως, για να έχει «επιτυχία το εν λόγω σχέδιο ανάπτυξης», η Δημοτική Αρχή αποφεύγει να παρέμβει στις καταγγελίες δημοτών περί «κλοπών & καταστροφών» από τους ντόπιους Ρομά του.. Πούντου!..

Η δημοτική αρχή Ναυπακτίας ωστόσο, με παρακάτω Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «υπερηφανεύεται» για το «άνοιγμα» που πραγματοποίησε στην «Αγορά» της Ρομα.. νίας:

"Μέσα από στοχευμένες δράσεις επιχειρεί ο Δήμος Ναυπακτίας το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό. Με πρωτοβουλία της εταιρείας Συμβούλων του Δήμου, η Ναυπακτία παρουσιάστηκε, χωρίς κόστος, στο επιτυχημένο


 workshop που οργάνωσε το Γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας την Παρασκευή 15/11/2013 στο πλαίσιο της καθιερωμένης έκθεσης τουρισμού “Romexpo 2013”. Η προσβασιμότητα μέσω της Εγνατίας οδού, η ποικιλομορφία των ενδιαφερόντων του προορισμού και οι ανταγωνιστικές τιμές αποτέλεσαν τον κορμό της παρουσίασης σε επιλεγμένο κοινό ταξιδιωτικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας, κ. Ευφροσύνη Μήτα και ο Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου. Ο Δήμος και οι επαγγελματίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ευκαιρία που παρουσιάστηκε, με την Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Ζιαμπάρα και την εκπρόσωπο των ξενοδόχων κ. Σάντρα Νούλα, με γνώση της Ρουμάνικης αγοράς. Σε συνέχεια της στοχευμένης ενέργειας, θα διερευνηθεί η περαιτέρω διείσδυση στη συγκεκριμένη αγορά με βάση τις κατευθύνσεις  και την αξιόλογη δράση που αναπτύσσουν ο κ. Ευσταθίου και το Γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας"

Και στο Αγρίνιο Ρομά από τη... Ρουμανία

IMG_3114-1024x768 

Πέντε παραπήγματα  από χαρτόνι, 15 άνθρωποι- ανάμεσα τους και μωρά παιδιά- ζητιανιά, φτώχεια και απόλυτη εξαθλίωση. Οι Ρουμάνοι τσιγγάνοι επέστρεψαν στο Αγρίνιο και τα όποια λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να επιζήσουν.
Πριν από περίπου έναν χρόνο εμφανίστηκε στο Αγρίνιο μια ομάδα τσιγγάνων από τη Ρουμανία που έστησε πρόχειρες χάρτινες κατασκευές που με το ζόρι χωράνε έναν άνθρωπο  ανάμεσα στις καλαμιές, πίσω από τα σχολεία στον παλιό σταθμό του τρένου.
  Οι ρομά έμειναν εκεί για λίγο  καιρό , γύρισαν στην πατρίδα τους και πριν δυο μήνες επέστρεψαν στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Είναι τα παιδιά των φαναριών απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που ζητιανεύουν, που πουλούν, αν καταφέρουν να αγοράσουν από κάποιον παραγωγό, φρούτα στη λαϊκή.  Είναι οι άνδρες που καθαρίζουν τα παρμπρίζ των αυτοκίνητων  και οι γυναίκες που κάθονται με απλωμένο χέρι σε πεζοδρόμους και έξω από υπηρεσίες με μισοκοιμισμένα παιδιά στην αγκαλιά…
Το «Γ» τους επισκέφθηκε και μίλησε μαζί τους: «Τώρα δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε από παραγωγό και να πουλήσουμε. Ζητιανεύουμε. Στα φανάρια μας δίνουν καμιά φορά ψιλά.», εξηγεί ο Λούρι σε σπαστά Ελληνικά. Όλοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Γονείς, αδέρφια, ξαδέρφια. Τα χάρτινα καταλύματα τους σκεπάζουν με νάιλον για να τα προστατέψουν από τη βροχή. «Προχθές που έβρεξε μας τα χάλασε όλα.»
Τους πετύχαμε την ώρα του φαγητού, η νεαρή ρομά έφτιαχνε ψάρι για όλη την οικογένεια στο σκουριασμένο τηγάνι: «Έμεινε από τη λαϊκή και μας το δώσανε τσάμπα». Πάνω της ένα σύννεφο από μύγες.
Απαντούν πως ποτέ δεν τους επισκέφθηκαν από το Δήμο, την Πρόνοια ή από κάποιον άλλο φορέα για να τους παρέχουν βοήθεια. «Έρχεται μόνο μια στις τόσες ένα κύριος και μας δίνει φαγητό. Η Αστυνομία μας ξέρει, ξέρει ότι είμαστε εδώ», αναφέρει ο Πετρίκα.
Λένε πως υπάρχουν μέρες καλές και κακές. Οι καλές είναι εκείνες που έχουν να φάνε, όπως μας εξήγησαν. Κάποια από τις άλλες, τις κακές όμως μέρες, ο Λούρι επιχείρησε να πάει στο διπλανό συσσίτιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και σύμφωνα με τον ίδιο, τον έδιωξαν κακήν κακώς: «Πήγα μια φορά μόνο. Τους είπα «δώστε μου λίγο ψωμί» και μου απάντησαν «φύγε από δω!»
Έχουν ζητήσει μεροκάματο σε χωράφια , λένε και δεν τους δέχονται. «Φοβούνται μη τους κλέψουμε επειδή είμαστε Ρομά. Μας δίνουν μεροκάματο πέντε ευρώ».
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα άλλους πέντε μήνες. Μετά, πάλι πίσω στη Ρουμανία. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε εμάς τους Έλληνες που μας κλονίζει η οικονομική κρίση , που βλέπουμε τους συμπολίτες μας να χάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που μιλάμε, δίκαια βεβαίως, για κύμα φτώχειας στην Ελλάδα, για αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την κατάσταση, «εδώ είναι καλά», σε σχέση με όσα βιώνουν την πατρίδα τους.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα αυτόν το μικρό και άθλιο καταυλισμό που έστησαν «σπίτι» τους, τα φανάρια δουλειά τους και δεν θέλουν να γυρίζουν πίσω: «Εδώ έχει σπίτι, έχει δουλειά, πίσω στη Ρουμανία είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα».
 Και θα εξακολουθήσουν να μένουν εκεί, ανάμεσα στις καλαμιές, σε μια γωνιά της Ελλάδας που «τα πράγματα είναι καλύτερα.»
IMG_3109
IMG_3112
IMG_3116
 
Το ρεπρτάζ των Ρομά Αγρινίου είναι από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου