Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Από τους 473 εργαζόμενους που ελέγχθησαν στην Αιτωλ/νία, βρέθηκαν αδήλωτοι.... 10!...

 

 
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΛΕΦΤΑ ΕΥΡΩ
 
Tα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
«Ξεκινήσαμε μέσα στο καλοκαίρι μία πρωτοφανή «εκστρατεία» με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Δεν μείναμε, όμως, στα λόγια και τις πολιτικές ρητορείες όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Προχωρήσαμε σε πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες.Όπως είναι γνωστό, επιβάλαμε το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόστιμο (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Διασφαλίσαμε, επίσης, ότι αυτό θα επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια» δήλωσε ο υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» σε επίπεδο επικράτειας διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 €. Στη Δυτική Ελλάδα ελέγχθησαν 231 επιχειρήσεις και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία 105 επιχειρήσεις και 473 εργαζόμενοι εκ των οποίων 10 προέκυψαν αδήλωτοι, ποσοστό 2,11%. Μια εικόνα αρκετά καλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο.Τα πρόστιμα στη Δυτική Ελλάδα ανήλθαν σε 309.236 ευρώ.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και σε ορισμένες περιπτώσεις με την συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), , Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες Ασφαλείας (Security), Βιομηχανία Τροφίμων (αρτοποιία, είδη ζαχαροπλαστικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου