Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Είσαστε... σίγουροι;

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος: «Είσαστε σίγουροι;»
 
Γράφει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο zougla.gr
 
 
Αναρωτιέστε εάν είναι βιαστικά όλα όσα συνέβησαν. Εάν έγιναν ανεξήγητα γρήγορα. Ε, λοιπόν, ναι, φοβάμαι πως έτσι είναι!

Άλλο πράγμα η σύλληψη ενός πολίτη, άλλο εκείνη του βουλευτή και εντελώς διαφορετικό η σύλληψη αρχηγού κόμματος. Στη συνείδηση μερίδας του απλού κόσμου δεν έχει παγιωθεί η πεποίθηση ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και διέπραξαν εγκλήματα για τα οποία πρέπει να συλληφθούν. Τα ερωτήματα είναι υπαρκτά.

Πώς ένας μηχανισμός που αδυνατεί να επιλύσει αποτελεσματικά άλλα προβλήματα κατόρθωσε εν μία νυκτί να στοιχειοθετήσει τις εγκληματικές πράξεις μιας οργάνωσης που έχει πολιτική υπόσταση και εκπροσωπείται επίσημα στο κοινοβούλιο. Όλη αυτή η σπουδή μυρίζει λάθη τα οποία πιθανόν να λειτουργήσουν αντίστροφα και να ενισχύσουν ένα περιβάλλον πολιτικά επικίνδυνο. Το επόμενο τραγικό λάθος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εν μέσω θερμού κλίματος και φυσικά χωρίς να έχει ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών η ιδέα ότι οι συλλήψεις έγιναν για συγκεκριμένους λόγους και όχι για πολιτική σπέκουλα.

Εφόσον τα στοιχεία που διαθέτει η Δικαιοσύνη δεν είναι επαρκή για τη σύλληψη ενός πολιτικού αρχηγού και οι κρατούντες έχουν υποπέσει σε νομικά λάθη, τότε αλίμονο. Ηρωοποιούν τον ακροδεξιό χώρο δημιουργώντας ταυτόχρονα προϋποθέσεις πολιτικού χάους. Οι συλλήψεις πολιτικών, όποιοι και αν είναι, πυροδοτούν ένταση, ανεξέλεγκτη πολλές φορές.

Εάν μάλιστα αποδειχθεί ότι έγιναν άνευ ουσίας -σοβαρού λόγου που πιθανόν αυτήν τη στιγμή αγνοούμε- αλλά χάριν εντυπωσιασμού, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Ελπίζω οι αποδείξεις και τα επιχειρήματα να είναι ισχυρά, διαφορετικά το τσουνάμι που θα ακολουθήσει μπορεί να είναι πολλαπλάσιο σε ισχύ από τον στιγμιαίο εντυπωσιασμό. Η δημοκρατία δεν συμπεριφέρεται ως λόχος ορεινών καταδρομών που επιτίθεται διά του αιφνιδιασμού. Έχει κανόνες, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου