Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Άνθρακες ο.... θησαυρός




Την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 28% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας και η ανεπίσημη αγγίζει απειλητικά 4 στους 10 Έλληνες, το Υπουργείο Υγείας με το πυροτέχνημα του voucher (κουπονιού) υγείας προσπαθεί να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη  και να θολώσει για άλλη μια φορά την πραγματική τραγική εικόνα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες.

Το νέο αυτό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε  και αφορά μόνο 100.000 άτομα φαντάζει πραγματική σταγόνα στον ωκεανό των ανασφάλιστων  οι οποίοι, σύμφωνα  με δημοσιεύματα εφημερίδων, ξεπερνούν τα 3.5 εκατομμύρια (μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη, τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους). Εκτός των άλλων το πρόγραμμα που έχει ορίζοντα διετίας δείχνει ομιχλώδες, ασαφές και ελλιπές για τους εξής λόγους :

1) Δεν καλύπτει το σύνολο των ανασφάλιστων πολιτών και βάζει περιορισμούς και πλαφόν αναφορικά με τα κονδύλια ανά Περιφέρεια και με τις ιατρικές επισκέψεις, 3 ιατρικές επισκέψεις που πρέπει να γίνουν στο τετράμηνο!  
2) Δεν καλύπτει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας δηλαδή νοσηλεία σε νοσοκομείο  ή ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. 
3) Δεν κάνει λόγο για την φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.
4) Δεν διευκρινίζει εάν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εξετάσεων και θεραπειών που μπορεί  να χρειασθεί ο ασθενής.

Πολλαπλά αναδύονται λοιπόν τα ερωτήματα στα οποία το Υπουργείο Υγείας οφείλει εντέλει να απαντήσει με σαφήνεια και ξεκάθαρα:

1) Τι θα κάνει για τον  ανασφάλιστο- άπορο-άνεργο καρκινοπαθή που πρέπει να κάνει χημειοθεραπείες;
2) Τι θα κάνει για την ανασφάλιστη-άπορη - άνεργη- έγκυο που πρέπει να κάνει προγεννητικό έλεγχο αλλά και να γεννήσει;
3) Τι θα κάνει στα ΠΑΙΔΙΑ με σοβαρές ασθένειες που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας  οι γονείς των οποίων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά ούτε και την οικονομική δυνατότητα για την νοσηλεία και την απαιτούμενη. ανάλογη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών;

Tο περιβόητο voucher (κουπόνι) υγείας δεν προσφέρει καμία λύση για αυτές τις περιπτώσεις!

Έχετε κύριε Υπουργέ να δώσετε λύση εδώ και τώρα γι αυτούς τους συμπολίτες μας που κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ η ζωή τους ή τους απαντάτε δια της σιωπή σας πως θα πεθάνουν επειδή τούς έχετε αποκλείσει από την δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας; 

Θεωρούμε ακόμη σημαντικό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη "πρωτοβουλία" του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, με ημερομηνία Ιούλιος 2013.  Στις 234 σελίδες του μνημονίου (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp159_en.pdf ) λιγότερο από 3 σελίδες (33-35) είναι αφιερωμένες στον Τομέα Υγείας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην σελίδα 35 σε μια μόνο παράγραφο Τρόικα-Ε.Ε.-Κυβέρνηση αναφέρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 2 ετών και προϋπολογισμό 46.000.000 ευρώ. Αναφερόμαστε  σε αυτό προκειμένου να αναδείξουμε δυστυχώς ότι μετά από 5 χρόνια κρίσης και 3 χρόνια μνημονίων συνεχίζουν να αγνοούνται οι ανθρώπινες ανάγκες προκειμένου να ευημερούν οι "σωστοί" αριθμοί. Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε θα σκάσει στα χέρια όλων μας, μόνο και μόνο εάν αναλογιστούμε ότι 5.100.000 συμπολιτών μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας από τα οποία 1.400.000  είναι επίσημα άνεργοι

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καλεί  πάνω από 1 1/2 χρόνο τις κυβερνήσεις να αναλογιστούν που οδηγούν τους πολίτες με τις γενοκτόνες πολιτικές τους. Το Σύνταγμα της χώρας που παραβιάζεται κατάφωρα μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (διαβάστε εδώ http://mki-ellinikou.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html )  που καλεί για την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά εκείνα που χειμάζονται από την κρίση, αποτελούν τους οδηγούς μας. Και ένας λόγος ακόμη σήμερα που αντί  να ανοίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους ανασφάλιστους, στο Υπουργείο Υγείας  σχεδιάζεται στο πόδι ένα γραφειοκρατικό σύστημα ταλαιπωρίας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ασθενών στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με κύριο γνώμονα την εισροή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και φυσικά την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με μέτρα "ασπιρίνες" και επικοινωνιακά τερτίπια εντυπωσιασμού.

Εμείς θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στον αγώνα για να ανοίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email mkiellinikou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου