Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Είναι η ευκαιρία να..... χρεοκοπήσετε!


O τίτλος είναι προκλητικός, αλλά μόνο έτσι θα έκανα αίσθηση το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, Bloomberg. Η αρθρογράφος, με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, κάνει λόγο για ένα απίστευτο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Την ηθελημένη χρεοκοπία!
Όπως εξηγεί η Μέγκαν Μακάρντλ, η Ελλάδα κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αν και ο προϋπολογισμός της παραμένει ελλειμματικός μετά τις πληρωμές για κοινωνική ασφάλιση, των τόκων του χρέους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορίσει κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% τις δαπάνες τους πρώτους 7 μήνες του έτους, ενώ έχει αυξήσει τα έσοδα από φόρους κατά 11% στα 30,8 δισ. ευρώ. Αν και το κενό των 1,9 δισ. ευρώ μεταξύ εκροών και εισροών παραμένει, παρατηρείται σημαντική και ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι όλοι μιλούν για κούρεμα του χρέους, κι εδώ είναι που η αρθρογράφος πετάει την βόμβα:
"Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ανοίγει το δρόμο για μια νέα, ενδιαφέρουσα προοπτική – επιλογή: τη χρεοκοπία. Όσο καιρό η χώρα έπρεπε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τα τρέχουσες λειτουργικές της δαπάνες, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη. Σε αυτή την περίπτωση το να αρνηθείς να πληρώσεις τους πιστωτές σημαίνει απλά περισσότερη λιτότητα, καθώς κόβεις ξαφνικά την μοναδική πηγή χρημάτων. Αλλά με δεδομένο ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα πως βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα μόνη της.¨
Και καταλήγει λέγοντας:
Δεδομένης της αντιδημοτικότητας που συγκεντρώνει πλέον η λιτότητα, αν η Γερμανία δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ακούσω για χρεοκοπία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου