Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Πρεμιέρα για τον ΦΠΑ – "αλαλούμ" για όρθιους και... καθήμενους!


 
Αν και το υπουργείο κατάφερε να μπερδέψει τους πάντες από σήμερα ο μειωμένος ΦΠΑ κάνει ποδαρικό. Στις αποδείξεις θα αναγράφεται ο μειωμένος συντελεστής στα καταστήματα εστίασης και πλέον το στοίχημα είναι διπλό. Η μείωση του φόρου να περάσει και στον καταναλωτή που μέχρι τώρα ... απολαμβάνει μόνο τις αυξήσεις, αλλά και να αρχίσουν να κόβονται περισσότερες αποδείξεις ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους.
Μετά το αλαλούμ με το ποιος είναι ο ΦΠΑ ανάλογα με το που και πως καταναλώνεται κάποιο προϊόν τελικά ήρθαν οι διευκρινήσεις. Και τα αναψυκτικά θα έχουν 13% εφόσον καταναλώνονται εντός καταστήματος.

Αναλυτικά από σήμερα σε ΦΠΑ 13%, από 23% θα υπάγονται:

- Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.

- Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.
- Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης.

-Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά, σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σκανκς κλπ. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, χρεώνεται με ΦΠΑ 23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ.
- Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου