Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οργασμός από.... ανασκαφές

epi-arxaia-ionia

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία της Αιτωλοακαρνανίας σε Στράτο και στις περιοχές  κοντά στην  Ιόνια οδό
 
Μόλις πριν λίγα 24ωρα η Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσίασε τις εξελίξεις μέχρι στιγμής στα ανασκαφικό έργο που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα τόσο κατά μήκος της Ιόνιας Οδού όσο και σε άλλες σημαντικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας όπου τα ευρήματα κατά καιρούς κρίθηκαν ως αξιόλογα και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν.
 
Την περασμένη Τετάρτη υπήρχε μια εκδήλωση στο Παπαχαραλάμπειο της Ναυπάκτου όπου  παρουσιάστηκαν εκτενώς τα ευρήματα της Νότιας Αιτωλίας τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά. Σε επικοινωνία της με το «Γ» αποκάλυψε ότι σύντομα πιθανότατα στο πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου θα υπάρξει μια επίσημη παρουσίαση στο Τρικούπειο του Μεσολογγίου του συνολικού αρχαιολογικού και ανασκαφικού έργου που υπάρχει αυτή την εποχή στο νομό.
 
Τα τέσσερα μέτωπα, σύμφωνα με την Δρ Ολυμπία Βικάτου όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα είναι στη περιοχή της Μακύνειας, στη περιοχή όπου σήμερα είναι το εργοστάσιο της Knauf και στην περιοχή της Στράτου γύρω από το αρδευτικό έργο όπου βρέθηκε πρόσφατα νεκροταφείο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρμοδιότητα της  ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπάγονται θέματα σχετικά με την εκπόνηση και εφαρμογή μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών, την έκθεση των αρχαιολογικών αντικειμένων στα Μουσεία και Συλλογές αρμοδιότητας της κάθε Εφορείας, καθώς και την καταγραφή και ηλεκτρονική καταχώρηση κινητών και ακινήτων αρχαιολογικών ευρημάτων και την κατάρτιση αρχείου φωτογραφιών, σχεδίων, χαρτών, κηρύξεων και αρχείου κατόχων αρχαίων και αρχαιοπωλείων, καθώς και με την οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης.
 
Ένας από αυτούς τους οικισμούς ερευνήθηκε στη θέση «Χονδραίικα», πλησίον της ήδη κατασκευασμένης σήραγγας της Καλυδώνας. Οι εργασίες άρχισαν το 2009 και ολοκληρώθηκαν το 2011. Η θέση βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Άγιος Γεώργιος Ευηνοχωρίου, στο δρόμο προς Μεσολόγγι, στα δεξιά της παλαιάς εθνικής οδού. Aπό την ίδια περιοχή περνούσε και κατά την αρχαιότητα η μεγάλη οδός, που αρχίζοντας από την Ήπειρο, έφτανε έως τη Ναύπακτο και τον Πατραϊκό κόλπο, εφόσον η κύρια αυτή οδική αρτηρία συνέδεε τη Νικόπολη με την Πάτρα. Ο δρόμος αυτός εξασφάλιζε την επικοινωνία της Αιτωλίας με τον βορειοδυτικό ελλαδικό χώρο. Στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται ότι περνούσε πολύ κοντά στο Λάφριο ιερό της Καλυδώνος, έφτανε στα δυτικά ριζά της Βαράσοβας και στην κοιλάδα της Γαβρολίμνης, και στη συνέχεια ανέβαινε στις νότιες πλαγιές της Παλιοβούνας, όπου υπήρχε και το πιο δύσκολο πέρασμα. Στη συνέχεια κατέβαινε και περνούσε από τις αρχαίες πόλεις Μακύνεια, Μολύκρειο, Αντίρριο και κατέληγε στη Ναύπακτο
Όπως έχει γράψει η κ. Βικάτου σε άρθρο της στο site http://www.archaiologia.gr (…)Στην πορεία της υπό κατασκευή οδού, που διέρχεται από τις περιοχές της αρχαίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνολικό μήκος 90 χλμ. περίπου, διενεργήθηκαν αρχικά 1.019 δοκιμαστικές τομές συνολικού μήκους 12.161,77 μ., εντοπίζοντας σημαντικές αρχαιότητες. Μέχρι στιγμής, κατά την τελευταία τριετία έχουν πραγματοποιηθεί σωστικές ανασκαφικές έρευνες σε 30 τουλάχιστον θέσεις, τα ευρήματα των οποίων χρονολογούνται από τη Μεσοελλαδική περίοδο μέχρι και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
 
Νέοι οικισμοί, άγνωστα νεκροταφεία, αγροτικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, ιερά πόλεων και αγροτικά ιερά συγκαταλέγονται μεταξύ των νέων δεδομένων, που έχουν ήδη αλλάξει τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής. Η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών, αλλά και η διερεύνηση των τμημάτων στα οποία δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί οι προκαταρκτικές δοκιμαστικές έρευνες, λόγω εκκρεμών απαλλοτριώσεων, ευελπιστούμε ότι θα προσφέρουν και νέα στοιχεία, φωτίζοντας ακόμη περισσότερο την ιστορία των δύο αρχαίων εθνών, των Αιτωλών και των Ακαρνάνων, που έδρασαν στις δυτικές «εσχατιές» του ελληνικού κόσμου.
 
Την περίοδο αυτή στο πλαίσιο κατασκευής της Ιονίας οδού, διενεργείται ανασκαφική έρευνα σε διαφορετικά μέτωπα, της οποίας η συνολική έκταση ανέρχεται στα 53.000 τ.μ. Στις ανασκαφές αυτές, εκτός από το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ, συμμετέχει έκτακτο προσωπικό που απαρτίζεται από 170 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, σχεδιαστές, τεχνίτες, εργάτες κ.ά.). Οι έρευνες στο πλαίσιο των μεγάλων ή μικρότερων δημοσίων έργων χρηματοδοτούνται, σύμφωνα με το Νόμο Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», από τον κύριο του έργου, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από την κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ.

Απο την εφημερίδα «Γεγονός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου