Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

H Τράπεζα Πειραιώς εξαγοράζει την Millennium


H Τράπεζα Πειραιώς εξαγοράζει την Millennium      Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα οριστική συμφωνία με τη Millennium BCP (“BCP”) αναφορικά με την απόκτηση του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Millennium Bank Ελλάδος (“MBG”) και τη συμμετοχή της BCP στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε σχετική της ανακοίνωση, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η εξαγορά της MBG προσφέρει σημαντικές συνέργιες στο διευρυμένο Όμιλο και διευκολύνει την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή του. Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε:
«Μετά τις εξαγορές της "υγιούς" ATEbank και της Γενικής Τράπεζας πέρυσι, αλλά και την πρόσφατη εξαγορά των δανείων και καταθέσεων των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Η εξαγορά της MBG βελτιώνει περαιτέρω την κεφαλαιακή μας θέση και τη δυνατότητα δημιουργίας κερδών, ενώ η επένδυση της BCP στην Τράπεζα Πειραιώς οδηγεί στην υπερκάλυψη του 10% της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης που είναι και η ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κομβικής σημασίας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει ορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και υπόκειται στις τελικές απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις.

Περιγραφή της συναλλαγής και βασικοί όροι
Τα κύρια σημεία της συναλλαγής είναι τα ακόλουθα:
  • Πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της MBG από την BCP με €400 εκατ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω μετατροπής της υφιστάμενης ενδοεταιρικής χρηματοδότησης που παρέχει η BCP στη MBG ύψους €261 εκατ, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ποσό των €139 εκατ που επενδύθηκε από την BCP στην MBG το Δεκέμβριο 2012 (τα ίδια κεφάλαια της MBG ανέρχονταν σε €198 εκατ το Δεκέμβριο 2012).
  • Το συνολικό τίμημα που καταβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της κεφαλαιοποιημένης MBG είναι €1 εκατ.
  • Η MBG θα αποπληρώσει στη BCP όλο το υπολειπόμενο ποσό της ενδοεταιρικής χρηματοδότησης σε δύο δόσεις: την πρώτη ύψους €650 εκατ κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής και τη δεύτερη ύψους €250 εκατ περίπου, μέσα σε έξι μήνες από το κλείσιμο της συναλλαγής. Η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την παροχή χρηματοδότησης στην MBG μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Η BCP θα επενδύσει €400 εκατ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων για το ποσό αυτό, εντός του πλαισίου του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, με επακόλουθη απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Στρατηγική επιδίωξη
Με την εξαγορά της MBG, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει περαιτέρω τη θέση της, εκμεταλλευόμενη τις συνέργιες που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση της πρώτης στον Όμιλο Πειραιώς. Η παρούσα εξαγορά, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση της BCP ύψους €400 εκατ, αναμένεται ότι θα προσδώσει πρόσθετη αξία στους μετόχους και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική και στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ελκυστικότητά της στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την προσφερόμενη αξία στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ, στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης.
Με την MBG, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μία πλήρως κεφαλαιοποιημένη Τράπεζα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε προνομιακή θέση προκειμένου να επιτύχει σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων της MBG υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της επέκτασής της σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς και στα εναλλακτικά δίκτυα, μεγιστοποιώντας τις συνέργιες που θα προκύψουν για τον Όμιλο Πειραιώς.
Με αυτή τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (pro-forma στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2012):
  • Ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, φτάνοντας το 29% σε μερίδιο τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις.
  • Ωφελείται από εκτιμώμενες συνέργιες ύψους €531 εκατ προ φόρων σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας.
  • Επιτυγχάνει την κατ’ ελάχιστο 10% απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Μετά την εξαγορά, το pro-forma ενεργητικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου €103 δισ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις σε περίπου €67 δισ και οι καταθέσεις σε περίπου €55 δισ. Ο Όμιλος θα απασχολεί 25.000 εργαζομένους περίπου και θα διαθέτει συνολικό δίκτυο που θα αριθμεί 1.765 καταστήματα με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères.

Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου