Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Για να μην θυμίζει... Ωνάση!

«Καθαρίζουν» τον Σκορπιό απ' ό,τι θυμίζει Ωνάση

Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εργάτες, κηπουροί μετατρέπουν  το νησί του Ωνάση σε ένα χλιδάτο καταφύγιο για τον Ρώσο  ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και τους φίλους του - Τα προσωπικά  αντικείμενα του Ελληνα κροίσου  τα πετάνε στη χωματερή 



 
Στο γραφικό ψαροχώρι Νυδρί στη Λευκάδα, κάθε πρωί οι βαρκάρηδες περιμένουν κάτω από το άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση τους τουρίστες για να τους ξεναγήσουν στις παραλίες του Σκορπιού και τα γειτονικά νησάκια. Οι πιο παλιοί κάθονται στην κουπαστή των σκαφών τους και διηγούνται στους επισκέπτες τις ιστορίες του Αριστοτέλη Ωνάση, της Τζάκι, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας.
Ολοι τους θυμούνται και από μια μικρή προσωπική επαφή που είχαν με τα μέλη της οικογένειας και με αρκετό συναίσθημα δίνουν έναν μελοδραματικό τόνο στην εξιστόρησή τους. Αυτές τις ημέρες το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Σκορπιού συναντιούνται στον άλλοτε ιδιωτικό παράδεισο του Ωνάση. Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις που εξελίσσονται στο νησί έχουν γίνει το μόνιμο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κατοίκων της Λευκάδας. Εκεί που όλοι μιλούσαν για τις ένδοξες στιγμές και ημέρες της οικογένειας Ωνάση, τώρα το μόνο για το οποίο συζητούν είναι για τις προθέσεις του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και της κόρης του Εκατερίνα. Η πρώτη επιχείρηση αφορά στο ξεσκαρτάρισμα των παλιών αντικειμένων και πραγμάτων που χρησιμοποιούσαν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα και η δεύτερη έχει να κάνει με την πλήρη ανακαίνιση των κατοικιών και των χώρων από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ.

Η εντολή που δόθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία του Σκορπιού στους εργάτες του νησιού ήταν σαφής: «Ο,τι ανεκμετάλλευτο και παλιό υπάρχει να πεταχτεί από το νησί. Να καθαρίσουν τα πάντα». Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα 24ωρα ώστε η χωματερή του Σκορπιού- ναι, έχει και δική του χωματερή- να γεμίσει από παλιοσίδερα, αλλά και πράγματα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Ωνάσης. Ενα μικρό τρακτέρ με το οποίο όργωνε το νησί και φύτευε ο ίδιος δένδρα και λουλούδια πετάχτηκε. Τρία αυτοκίνητα Fiat που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι του νησιού, αλλά και η Χριστίνα για να πηγαίνει από το ένα μέρος του Σκορπιού στο άλλο, αλλά και τρία μικρά χορτοκοπτικά μηχανήματα, όλα βρέθηκαν στη χωματερή και από εκεί μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρακτέρ θα επισκευαστεί, εφόσον αυτό γίνεται, και θα παραμείνει στα χέρια των ιδιοκτητών της εταιρείας ως ενθύμιο από τη χρυσή εποχή του Ωνάση στον Σκορπιό.

Πριν από δέκα ημέρες οι εικόνες με τα φορτηγά να μεταφέρουν παλιοσίδερα και τα παραπάνω αντικείμενα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ολα φορτώθηκαν σε φορτηγά και μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης «Φλώρο» στη Λάρισα. Κάποια ακριβά αυτοκίνητα του Ωνάση όπως και εκείνο που είχε χρησιμοποιήσει στον γάμο του με την Τζάκι βρίσκονται πάνω στον Σκορπιό φυλαγμένα σε αποθήκες, ενώ οι ακριβοί πίνακες και διάφορα αντικείμενα αξίας έχουν ήδη φύγει από το νησί από τον περασμένο Οκτώβριο, τα οποία πήρε η αγγλική διαχειρίστρια εταιρεία που ενεργούσε για λογαριασμό της Αθηνάς Ωνάση.

Δύο αρχιτέκτονες και λογιστές της νέας διαχειρίστριας εταιρείας βρίσκονται αυτές τις ημέρες στον Σκορπιό καταγράφοντας αντικείμενα, ενώ μετρούν και τους χώρους ώστε να βγάλουν τα τελικά σχέδια για την ανακαίνιση των κτιρίων που βρίσκονται στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Πάσχα η κόρη του Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, θα μεταβεί στον Σκορπιό με ελικόπτερο ώστε να επιβλέψει τις αρχικές εργασίες και να εγκρίνει τα σχέδια των αρχιτεκτόνων. Στο νησί οι εργάτες δουλεύουν ακατάπαστα, ενώ καθημερινά ξεκαθαρίζουν αντικείμενα που είχαν να χρησιμοποιηθούν 50 χρόνια. Οι κηπουροί φροντίζουν συνεχώς τα δέντρα και τα φυτά, ενώ καθαρίζουν από ξερόχορτα τα σημεία από τα οποία θα περνά σε λίγο καιρό ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η παρέα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος κροίσος δεν θα γκρεμίσει κάποιο από τα σπίτια ενώ θα τα ανακαινίσει πλήρως.

Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, θα γκρεμιστούν όλοι οι τοίχοι και θα ξαναχτιστούν από την αρχή με άλλη διάταξη, ενώ δεν αποκλείεται να κατασκευαστούν και επιπλέον ξενώνες για τους φίλους του μεγιστάνα.

Τα σκάφη που καταστράφηκαν

Τα δύο χειροποίητα ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιούσαν ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα το καλοκαίρι καταστράφηκαν και θάφτηκαν στον Σκορπιό σε σημείο της χωματερής. «Υπήρξαν άνθρωποι που ήθελαν να τα πάρουν, μάλιστα ένας από το Νυδρί είχε την ιδέα να τα εκθέτουν στους τουρίστες, αλλά από την εταιρεία η οδηγία ήταν ξεκάθαρη και έλεγε να καταστραφούν», είπε στο «ΘΕΜΑ» εργαζόμενος στον Σκορπιό.
Το ένα σκάφος, τύπου Betram, είχε αγοραστεί στις αρχές του 1970 από τον Ωνάση που το έκανε δώρο στον Αλέξανδρο. Το σκάφος ονομάστηκε «Μπλε» και λένε ότι φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Ρίτσαρντ Μπέτραμ, ιδιοκτήτη της ομώνυμης εταιρείας.  Το άλλο σκάφος, το «Cigarette», ανήκε στη Χριστίνα η οποία το είχε δώσει ως γαμήλιο δώρο στον Τιερί Ρουσέλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου