Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου «Αθηνά»

Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου «Αθηνά»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» με καταλήψεις, απεργίες πείνας, συγκεντρώσεις και αναστολή λειτουργίας σχολών.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης βρίσκεται ήδη στην τρίτη ημέρα απεργίας πείνας, αντιδρώντας για το  σχέδιο «Αθηνά».

«Οι όποιες διορθώσεις προσπάθησε να κάνει το υπουργείο Παιδείας έκαναν τα πράγματα χειρότερα» τονίζει ο δήμαρχος και εξηγεί: « Υστερα από 31 χρόνια λειτουργίας και όντας το Τρίτη ΤΕΙ στη γενική αξιολόγηση με 62 μέλη ΔΕΠ και εγκαταστάσεις πολλών εκατομμυρίων το ΤΕΙ από εννέα τμήματα που είχε μένει άμεσα με τρία και από τις τρεις σχολές μένει η μία και μισή»  όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «καθώς η υπόλοιπη πάει στην Αμαλιάδα, όπου προτιμώνται οι εγκαταστάσεις ενός δημοτικού σχολείου, από τις δικές μας εγκαταστάσεις εκατομμυρίων».

Την ίδια ώρα οι φοιτητές του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος Μουδανιών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συνεχίζουν για έκτη ημέρα την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του τμήματός τους και τη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου».

Όπως λέει ο κ. Κατσούλης η  αλλαγή που έκανε το υπουργείο χειροτέρευσε την κατάσταση καθώς οι 7000 σπουδαστές Λογιστικής παραμένουν στην Πάτρα και θα ενσωματωθούν στο Μεσολόγγι μετά το 2018, ενώ φεύγουν τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής της Ναυπάκτου. Ο δήμαρχος, οι σπουδαστές και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να παραμείνουν τα τμήματα στην πόλη της , καθώς  επί τριάντα χρόνια τώρα  έχουν αποτελέσει «κομμάτι» του Μεσολογγίου.

Την απεργία πείνας ξεκίνησαν δέκα φοιτητές, μέσα στη σχολή τους στα Μουδανιά, ωστόσο την Τρίτη εγκατέλειψαν την προσπάθεια δύο από αυτούς, καθώς παρουσίασαν ελαφρά προβλήματα υγείας.

 Τη συμπαράσταση στην απεργία πείνας των φοιτητών εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του ΤΕΙΘ,  ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της υγείας τους και ζήτησαν από την Πολιτεία να άρει την απόφασή της για μεταφορά του τμήματος.

 Επίσης, οι  δήμαρχοι της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου βρίσκονται στην Αθήνα όπου μαζί με εκπροσώπους άλλων πόλεων που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Αθηνά» θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας, ενώ για την Πέμπτη  έχει προγραμματιστεί παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο και κατάληψη της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Την απόφαση να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο σχέδιο «Αθηνά» έλαβαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας    που  συνεχίζουν την κατάληψη  μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, καθώς και να συμμετάσχουν στην πορεία που έχει προγραμματιστεί από όλα τα ΤΕΙ την Πέμπτη στην Αθήνα.

 Εως και αύριο Πέμπτη, η Φιλοσοφική σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναστείλει τη λειτουργίας της αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά».

Επίσης, παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, επικαλούμενος λόγους ατομικής ευθιξίας για την κατάργηση των δύο σχολών ΤΕΙ Αιγίου.

Σάρκα και οστά παίρνει  αυτές τις ημέρες  η «Αθηνά», μετά το «πράσινο φως» που έλαβε το σχέδιο από τη βουλή, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος θα βάλει μπροστά της μηχανή της «Αθηνάς» με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων,  καθώς όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας    τα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν με Προεδρικά Διατάγματα άρα με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε. 
Ηδη, έχει ξεικινήσει η σύνταξη  και αποστολή Προεδρικών Διαταγμάτων προκειμένου η «Αθηνά» να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νέου ακαδημαικού χάρτη της χώρας, ο οποίος θα αποτυπωθεί και στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η αποστολή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια με τη μορφή του κατεπείγοντως προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις φετινές εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Προεδρικά Διατάγματα αναμένεται αν είναι τρία , το πρώτο δηλαδή  να ρυθμίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, το δεύτερο των Ομόσπονδων τμημάτων και το τρίτο να συμπεριλάβει τις υπόλοιπες διατάξεις.  Σε ότι αφορά στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αυτές θα περιοριστούν , όπως όλα δείχνουν σε αλλαγές ονομάτων και τίτλων, καθώς και μικροβελτιώσεις τεχνικής μορφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου