Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου «αναβιώνει» στο Δήμο Ναυπακτίας
με σειρά «μαχών» από 6 έως 14 Οκτωβρίου.

Με «καταιγισμό» ιδεών και δράσεων θα εορταστεί η 441η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου υπό την οργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας. Από τις 6 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2012, η Ναύπακτος καλωσορίζει τους φίλους της σε μια εμπειρία που θα συνδυάσει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

«Ο Οκτώβριος του 1571, τότε που εκατοντάδες γαλέρες, χιλιάδες άντρες, μεταξύ των οποίων και ο  κορυφαίος ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, συμμετείχαν  στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, επηρέασε όλη την Ευρώπη, πολιτικά και πνευματικά», εξηγεί ο Δήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας, κύριος Ιωάννης Μπουλές και επισημαίνει: «Τον παλμό του ιστορικού γεγονότος επιθυμούμε να μεταφέρουμε στον επισκέπτη των εορτασμών με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που διαθέτει ουσία».
Μία ειρηνική «μάχη» στα μαγευτικά νερά της Ναυπάκτου θα σηματοδοτήσει την αρχή  των εορτασμών της Ναυμαχίας, το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, με την πραγματοποίηση ιστιοπλοϊκού αγώνα. Θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας με κεντρικό θέμα τη γοητεία που ασκεί η περιοχή.
Καλλιτεχνική, αλλά και «μάχιμη» διάθεση θα έχει η Κυριακή, 7 Οκτωβρίου με έκθεση από σπάνιους πίνακες και γκραβούρες της συλλογής του Ν. Μακρυγιάννη. Η εβδομάδα που θα ακολουθήσει, θα διανθιστεί με μελέτες, ομιλίες και διαλέξεις διακεκριμένων μελών της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως των  Ν. Μοσχονά, ομ. διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Χ. Γάσπαρη    διευθυντή ερευνών ΕΙΕ, Μ. Ντούρου - Ηλιοπούλου, καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Κουμανούδη, ερευνήτριας ΕΙΕ, Φ. Πέρρα διδάσκουσας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λ. Κοτσαλά, ιστορικού υπ. Δρα Παν/μίου Αθηνών, Ι. Χασιώτη ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται  έκθεση φωτογραφίας με θέμα την πλούσια συλλογή της 22ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων. Η ίδια ημέρα υπόσχεται συναρπαστικές στιγμές με την παρέλαση των "ARMA HELLAS"  και επίδειξη ξιφομαχίας στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.
Το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν «μάχες» στρατηγικής στο 4ο τουρνουά σκάκι στην παραλία Γριμπόβου, ενώ το βράδυ και ώρα 20.30 στο γραφικό ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου θα ακολουθήσει  μία φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Οι  εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου