Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή Γ. Αθάνα.


Την Κυριακή το απόγευμα στον αύλειο χώρο της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή, ακαδημαϊκού και ευεργέτη της Ναυπάκτου αειμνήστου Γ. Αθάνα.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ναυπακτίας, το Ίδρυμα Γ. και Μ. Αθανασιάδη – Νόβα, την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών και την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου διακόσια άτομα για να τιμήσουν ένα από τα πλέον διακεκριμένα πνευματικά τέκνα της Ναυπακτίας του εικοστού αιώνα.
Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Ιωάννης Μπουλές.
Έγινε συνοπτική αναφορά στην προσωπικότητα του Γ. Αθάνα από τον κ. Ντίνο Μακρυγιάννη, ενώ λίγα λόγια για τον άνθρωπο Γ. Αθάνα απηύθυνε ο θετός υιός του κ. Αριστείδης Αθανασιάδης – Σισμάνης, ιατρός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και  διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Η εκδήλωση τελείωσε με απαγγελία χαρακτηριστικών ποιημάτων του Γ. Αθάνα από την ηθοποιό κα Ειρήνη Ευαγγελάτου.

 Η προτομή έγινε με έξοδα του Ιδρύματος Γ. και Μ. Αθανασιάδη – Νόβα και είναι έργο του γλύπτη κ. Ηλία Βαγγέλη. Βρίσκεται στο δυτικό κηπάριο της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης απέναντι από την προτομή ενός άλλου μεγάλου πνευματικού τέκνου της Αιτωλοακαρνανίας, του Κωστή Παλαμά.
Με το βλέμμα του στραμμένο στην είσοδο της Βιβλιοθήκης θα μείνει άγρυπνος φρουρός της μόρφωσης και θα σκιρτά από συγκίνηση βλέποντας νέες γενιές να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Γνώσης. Θα φρουρεί το σπουδαίο έργο που δημιούργησε μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα της Ναυπακτίας, ο μεγάλος ευεργέτης της πόλης μας Δημήτριος Παπαχαραλάμπους. Με την προτομή αυτή ο Γ. Αθάνας γίνεται Αθάνα-τος στη μνήμη των συμπολιτών του».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου