Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η δόση των δανείων δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος

Στα άμεσα μέτρα ανακούφισης φορολογούμενων και ανέργων, αλλά και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, που ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς είναι και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος (από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα) καθώς και της έκτακτης εισφοράς που περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Επίσης, προβλέπεται και η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο καθώς και την επέκτασή του και στους αυτοαπασχολούμενους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κινήσεις που θα αφορούν στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ σε ότι αφορά στο πλαίσιο των μέτρων που στοχεύουν στο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά δήλωσε ότι θα επισπευστεί η διαδικασία για την εφαρμογή του συμψηφισμού των οφειλών του κράτους προς τους φορολογούμενους με τις οφειλές των τελευταίων προς το δημόσιο. Όπως είπε δεν μπορεί το κράτος να οφείλει σε επιχειρήσεις την ώρα που αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης και να ζητά παράλληλα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Στα μέτρα αυτά εντάσσονται ακόμη η αλλαγή στο καθεστώς του Τειρεσία, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και κίνητρα για την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών.
Κεντρικό ρόλο στα μέτρα αυτά θα έχει νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή και θα περιλαμβάνει κίνητρα για την επιστροφή των κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός ανακοινώσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν δήλωσαν στην εφορία εισόδημα και έσοδα τα οποία έβγαλαν στο εξωτερικό. Διευκρίνισε πάντως ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά τους πολιτικούς ούτε βεβαίως χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε και οι καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου