Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Kολαστήριο ζώων στη Ναύπακτο

Μετά από άρθρο στην ιστοσελίδα zoosos για κολαστήριο ζώων στη Ναύπακτο έρχεται μια νέα καταγγελία από αναγνώστη της σελίδας nafpaktia news, που σε επίσκεψη του στην περιοχή αντίκρισε ένα φρικιαστικό θέαμα. Έτσι δημοσιεύτηκε ακόμα μία τραγική είδηση με θύμα ένα άτυχο αδέσποτο, όπως διαβάσαμε πρόσφατα σε πανελλαδική έκδοση της εφημερίδας “πρώτο θέμα”, που κατασπαράχτηκε από πεινασμένα σκυλιά στην Ναύπακτο στον τόπο "φιλοξενίας" αδέσποτων ζώων, αναδεικνύοντας τις άθλιες στιγμές φιλοξενίας που αντιμετωπίζουν τα ζώα στις πρόχειρες εγκαταστάσεις του Δήμου.

Ο Δήμος στο Λυγιά Ναυπάκτου δημιούργησε ένα μεγάλο κλουβί αδέσποτων ζώων αγνοώντας τις υποχρεώσεις του από το νόμο 3170/2003 περί δημιουργίας καταφυγίου και προγράμματος περισυλλογών , στειρώσεων και υιοθεσίες αδέσποτων. Το έγγραφο 208/2-1-12 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ήταν σαφές, το ίδιο και η υπηρεσία που έκανε την αυτοψία. Ο Δήμος όφειλε να προχωρήσει σε δημιουργία νόμιμων εγκαταστάσεων και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας την οποία δεν τήρησε.

Το θέμα αυτό ξεκίνησε όταν για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ξενία, ο Δήμος αποφάσισε να μετακινήσει για λόγους αισθητικής τα ζώα από εκεί, χωρίς όμως να μεριμνήσει για τις επιπτώσεις που θα είχε η συγκέντρωση υπεράριθμων ζώων σε μικρό χώρο χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Αγνοώντας μετά τις συνέπειες αυτής της απερίσκεπτης τακτικής και με παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, ενεργεί αποσπασματικά δυσφημίζοντας την πόλη πανελλαδικά για μια ακόμη φορά. Θα ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω στους υπεύθυνους είτε αυτοί βρίσκονται στο Δήμο, είτε αυτοί ασκούν τον κρατικό έλεγχο, ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και οφείλει να δημιουργήσει ένα καταφύγιο. Το καταφύγιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, πολυάριθμα κλουβιά, αποχέτευση και παροχή νερού, περίφραξη και τα κατάλληλα υπόστεγα, όπως όλες αυτές οι προδιαγραφές λεπτομερώς αναφέρονται στο σχετικό ΠΔ και σε τοποθεσία πολύ πιο κατάλληλη από αυτή σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Ναυπάκτου.

Δημήτρης Παπαναστασόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου