Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ριζικάρια;.... ΤΕΛΟΣ!


Πάει κι’αυτό το έθιμο! Τα "Ριζικάρια"

Μετά από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίασης που έγινε έθιμο με την υπομονή, επιμονή, κόπο και έξοδα των ανθρώπων του Συλλόγου "Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές"  και περίμεναν με τόση λαχτάρα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ναυπάκτου, η εκδήλωση "τα Ριζικάρια" ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ
Το συμβούλιο του συλλόγου ειδοποιήθηκε χθες το απόγευμα για την εξέλιξη αυτή,σήμερα έλαβε και τη σχετική απόφαση και ως εκ τούτου Ριζικάρια φέτος δεν έχει.
Μάλιστα  ο σύλλογος διαβεβαιώνωντας  ότι δεν θα ανάψουν φωτιές και έτσι δεν θα υπήρχε ο σχετικός κίνδυνος (υπήρχε η παρουσία πυροσβεστικού οχήματος κάθε χρόνο) και πάλι η εισήγηση ήταν αρνητική προδιαθέτοντας ακόμη και την απόφαση του δεύτερου οργάνου το οποίο θα συνεδρίαζε (14Ιουλίου κατόπιν εορτής) σε περίπτωση που η υπόθεση πήγαινε σ’αυτό.
Διαβάστε την ανακοίνωση για να καταλάβετε του συλλόγου Ναύπακτος-Πολιτιστικές διαδρομές σχετικά με την ακύρωση της εκδήλωσης.
Ανακοίνωση
 Η προγραμματισμένη εκδήλωση ”Ριζικάρια” για την Κυριακή 24 Ιουνίου στο Τζαμί, ματαιώνεται λόγω άρνησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου να επιτρέψει την χρήση του πλατώματος στο τζαμί.
Ο Σύλλογος ακολουθώντας την πεπατημένη διαδικασία των τελευταίων 10 ετών , προχώρησε σε αίτηση άδειας χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.
Η Αρχαιολογία με προφορική της απάντηση αρνήθηκε την παραχώρηση λόγω του ότι στην εκδήλωση γίνεται χρήση φωτιάς βάση του εθίμου.
Μετά απο διαβεβαίωσή μας ότι δεν θα γίνει χρήση φωτιάς και πάλι μας ενημέρωσαν ότι η εισήγηση στο Δευτεροβάθμιο όργανο της θα είναι αρνητική.
Είναι γεγονός ότι η άρνηση αυτή μας εξέπληξε καθότι το συγκεκριμένο έθιμο θεωρείται ”αυλο πολιτιστικό αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύεται.”
 Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τούς χορηγούς της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως την σχολή χορού κ. Λίας Αποστολοπούλου που πραγματικά δούλεψαν σκληρά.
Όπως διαπιστώνετε για μια ακόμη φορά η Αρχαιολογική υπηρεσία βάζει ταφόπλακα σε ένα έθιμο ,σ’ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης που τελείταν τα τελευταία 10 χρόνια.Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι επίσης και η διαβεβαίωση εκ των προταίρων της αρνητικής εισήγησης στο δεύτερο βαθμό,όπως και η εμμονή της υπηρεσίας στην άρνηση παρόλο που ο σύλλογος διαβεβαιώνει για τη μη χρήση φωτιάς.Μετά λοιπόν το έθιμο της Μ.Παρασκευής,άλλο ένα έρχεται να προστεθεί στη λίστα διαγραφής εθίμων των πολιτιστικών κληρονομιών της περιοχής.Ένα έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο,στο ίδιο σημείο,από τους ίδιου ανθρώπους,με τον ίδιο τρόπο.
Μήπως θα λέγαμε εμείς θα έπρεπε η Αρχαιολογική υπηρεσία να σκεφθεί έως και να απαγορεύσει την επόμενη τέλεση αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία λόγω κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε αρχαιολογικό χώρο;Γι’αυτό το ενδεχόμενο τι απαντά η υπηρεσία;

Το astronafpaktos-news και η εφημερίδα "νέο Άστρο"
συμπαραστέκονται στον
Σύλλογο "Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές"
και θα αγωνιστούν για να σταματήσει, επιτέλους,
το ξεγύμνωμα της ευρύτερης περιοχής της Ναυπάκτου
με την αποκοπή από τα έθιμά της

Οσοι αναγνώστες μας θέλουν να βοηθήσουν στον αγώνα αυτόν
μπορούν να συστρατευθύν μαζί μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου