Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Πίσω στο Χωριό…»

«Πίσω στο Χωριό…» από τον Αθανάσιο Θεοδωράκη

    Χιλιάδες νέοι  έφυγαν, ετοιμάζονται  ή σκέπτονται να  εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα  - κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη – και να γυρίσουν στην επαρχία- στο χωριό! Κάθε μέρα υπάρχουν σχετικά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ , αλλά και επίσημες επιβεβαιώσεις της τάσης αυτής που βέβαια έχει αιτία την οικονομική κρίση. Εξού και ότι μαζί με την φυγή συνυπάρχει και η αναζήτηση επαγγελματικής διεξόδου στα …πάτρια εδάφη.
    Το φαινόμενο – αναγκαιότητα  για νέου τύπου, βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη στηριγμένη στην πραγματική οικονομία  έρχεται να "ερμηνεύσει" ένα βιβλίο με τίτλο «Πίσω στο Χωριό…», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη,  ωστόσο η ουσία του  κρύβεται στον υπότιτλο: «Η απάντηση στην Κρίση είναι η Αγροτική Παραγωγή»!
    Κατά τον συγγραφέα Αθανάσιο Θεοδωράκη, έναν  έμπειρο επιστήμονα που υπηρέτησε σε καίρια πόστα, η  στροφή στηνπραγµατική οικονοµία είναι αδήριτη ανάγκη και προϋπόθεση για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας, τη διασφάλισητης βιωσιµότητας του ασφαλιστικού συστήµατος και την τόνωση της δραστηριότητας των µικρών και µεσαίωνεπιχειρήσεων, που αποτελούν την κύρια συνιστώσα της ελληνικής οικονοµίας.
    Σε αυτή τη λογική, αναφέρει,  "ο ρόλος του αγροτικού τοµέα είναι καθοριστικός. Ο πρωτογενής τοµέας περιλαµβάνει τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοπονία και την αλιεία. Πρόκειται για κλάδους δυναµικούς, που έχουν σηµαντικήπαραγωγική ικανότητα, συντηρούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενους και αυτοαπασχολούµενους, διαθέτουν ευέλικτες µικροµεσαίες επιχειρήσεις και προσφέρουν σηµαντικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Ο τοµέας αυτόςείναι η ραχοκοκαλιά της πραγµατικής οικονοµίας µας, η μεγάλη δύναµή της».
    Ο κ. Αθανάσιος ∆. Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1953 στα Γεράνεια Ελασσόνας. Είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στα Πανεπιστήµια Αθηνών και Στρασβούργου.
    Από το 1980 ασχολείται µε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τη συµµετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Έλαβε ενεργά µέρος στις ελληνικές προεδρίες στην ΕΕ και στη διάρκεια της τέταρτης ελληνικής προεδρίας άσκησε καθήκοντα γενικού γραµµατέα ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
    Υπηρέτησε επί σειρά ετών στα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άµυνας και Τύπου και ΜΜΕ. ∆ιετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τοµέα της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη. Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταµείου Ανάπτυξης. Σήµερα είναι γενικός διευθυντής της Υ∆ΑΣ στο Υπουργείο Εξωτερικών.
    Έχει δηµοσιεύσει βιβλία, άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο μεταξύ των οποίων και στο "Ασφαλιστικό ΝΑΙ" και µελέτες πάνω σε θέµατα ελληνικής πολιτικής, διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ευρωπαϊκού προβληµατισµού. Υπήρξε ιδρυτής της "Κοινοβουλευτικής Επιθεώρησης".

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου