Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΕΚΤΟΣ..... ΒΟΥΛΗΣ;

Σταυρόλεξο παραμένουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – Ποιοι θα μείνουν εκτός βουλής

Δεκάδες πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής, και λόγω της αρνητικής εικόνας από την κυβέρνηση αλλά και λόγω του νέου εκλογικού νόμου
Σε άλλες εποχές θα φαινόταν απίστευτο το ΠΑΣΟΚ να βάζει ως εκλογικό στόχο το 20%. Κι όμως με τα σημερινά δεδομένα ένα τέτοιο ποσοστό μοιάζει πια άκρως αισιόδοξος στόχος εξ ου και δεκάδες πράσινα στελέχη -και πρωτοκλασάτα- έχουν χάσει τον ύπνο τους αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να μείνουν εκτός Βουλής, μερικοί ύστερα από θητείες 15 ή και 20 ετών.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, για να γίνει ευκρινές σε όσους δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου αρκούν δύο δεδομένα: αν το ΠΑΣΟΚ λάβει πανελλαδικά 20%, στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα εκλέξει μόλις 14 βουλευτές από 42(!) που είχε το 2009. Συγκεκριμένα στη Β΄ Αθήνας θα εκλέξει 6-7 βουλευτές (από 20 το 2009), στην Α΄ Αθήνας 2 (από 8), ενώ μόνον 2 θα εξασφαλίσει στην Α΄ Θεσσαλονίκης (από 6) και στο υπόλοιπο Αττικής 2 (από 5). Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το ΠΑΣΟΚ -ακόμη κι αν λάβει πανελλαδικά 20%- θα εκλέξει μόνον έναν βουλευτή, ενώ θα υπάρξουν τουλάχιστον 15 περιφέρειες στις οποίες για πρώτη φορά μετά το 1981 δεν θα εκλέξει κανέναν!
Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις μεγαλύτερες πόλεις γιατί η παράθεση και μόνον των ονομάτων που διεκδικούν τις λιγοστές έδρες, εξηγεί τα «μαχαιρώματα» που ήδη έχουν αρχίσει, όπως και αρκετές τάχα οικειοθελείς αποχωρήσεις που ήδη παρατηρούνται λόγω αδυναμίας επανεκλογής.
Θέλετε π.χ. να θυμηθείτε ποιοι εξελέγησαν στην Α΄ Αθήνας το 2009 και διεκδικούν τώρα τις μόλις 2 έδρες; Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Ν. Αλευράς, Θ. Τσούρας και Π. Οικονόμου, ενώ στην ίδια περιφέρεια ακούγεται ότι θα δοκιμασθεί ο Π. Γερουλάνος. Η μόνη περίπτωση ωστόσο το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει 3η έδρα στην Α΄ Αθήνας είναι να ξεπεράσει πανελλαδικά το 22%. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η Φώφη Γεννηματά να «κατέβει» στο Επικρατείας, ενώ αν κάποιος εντείνει την αγωνία των προαναφερθέντων είναι... ο Γ. Παπανδρέου, καθώς εκλέγεται άνευ σταυρού και εικάζεται ότι θα κατέβει είτε στην Α΄ Αθήνας, είτε στο Υπόλοιπο Αττικής.
Σφαγή προεξοφλείται στη Β΄ Αθηνών, παρά το γεγονός ότι από την περιφέρεια αυτή έχουν ήδη αποχωρήσει 7 από τους 20 βουλευτές του 2009 (λόγω διαγραφών κ.λπ.). Τις 6-7 έδρες που αναλογούν στο ΠΑΣΟΚ (7η θα κερδίσει αν ξεπεράσει πανελλαδικά το 20%) θα διεκδικήσουν περισσότερα από 20 γνωστά στελέχη! Με τη σειρά που εξελέγησαν το 2009 είναι οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Απ. Κακλαμάνης, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου, Τηλ. Χυτήρης, Γ. Κουτρουμάνης, Αννα Νταλάρα, Κ. Γείτονας, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Βούρος, Γ. Χαραλαμπόπουλος και Χρ. Πρωτόπαπας. Σε αυτούς προστίθεται σίγουρα ο Γ. Ραγκούσης και πιθανώς ο Δημ. Ρέππας, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν στο ψηφοδέλτιο θα μπουν οι διαγραφείσες Β. Παπανδρέου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Μιλ. Αποστολάκη, όπως και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μέχρι πρότινος ακουγόταν και στο Υπόλοιπο Αττικής.
Αντιστοίχως τις 2 έδρες στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν οι Χρ. Αράπογλου, Γ. Μαγκριώτης, Εύα Καϊλή και Σπ. Βούγιας (ο κ. Βενιζέλος πιθανώς θα επιλέξει άλλη περιφέρεια), ενώ για τις μοναδικές -μάλλον- έδρες στην Α΄ Πειραιά θα «παλέψουν» οι Δ. Καρύδης και Μ. Μπεντενιώτης και στην Β΄ Πειραιά οι Γρ. Νιώτης, Δ. Λιντζέρης, Γ. Διαμαντίδης.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι εκτός Βουλής κινδυνεύουν να βρεθούν και οι: Γ. Πεταλωτής, (Ροδόπη), Σ.Ξυνίδης (δήλωσε ήδη ότι δεν θα κατέλθει στην Ξάνθη) Κ. Καρτάλης, Ροδoύλα Ζήση (Μαγνησία), ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν θα εκλέξει κανέναν βουλευτή στους νομούς Καρδίτσας (Ντ. Ρόβλιας, Ν. Σαλαγιάννης), Ημαθίας (Α. Σιδηρόπουλος, Α. Γικόνογλου, Α. Τόλκας), Καβάλας (Μ. Τιμοσίδης, Δ. Παπουτσής, Σ. Εμινίδης), Κορινθίας (Π. Μπεγλίτης, Κ. Φαρμάκη, Α. Μανωλάκης) Πιερίας (Α. Παπαγεωργίου, Μ. Μίχου), Bοιωτίας (Βαρ. Τσόνογλου, Αρ. Αγάτσα) και βέβαια στις μονοεδρικές. Ολα τούτα εξηγούν γιατί έχουν γίνει πολυπόθητες οι 3 έδρες που μάλλον θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στο Επικρατείας ή μάλλον οι 2 καθώς η μία ήδη «κλήρωσε» στη Φ. Γεννηματά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου