Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Παράνομη Μετανάστευση & Εμπορία Ανθρώπων στα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Παράνομη Μετανάστευση & Εμπορία Ανθρώπων στα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας»


Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ), σε συνεργασία με το Research Institute for European and American Studies (RIEAS), διοργάνωσε με επιτυχία Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο «Παράνομη Μετανάστευση & Εμπορία Ανθρώπων στα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας ΔΙΚΕΜΕΠ. Δρ. Ζέφης Δημαδάμα και του Διευθυντή του RIEAS, Δρ. Ιωάννη Νομικού, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συνεργασίας των δύο φορέων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ενεργειακή ασφάλεια, παράνομη μετανάστευση και εμπορία ανθρώπων.
Κατά την ομιλία της η κ. Δημαδάμα, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές για την παρουσία τους στην εκδήλωση, υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποίησης των αρμόδιων φορέων με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για δύο σύγχρονα ζητήματα που δυστυχώς ευνοούνται και συντηρούνται από τις τρέχουσες δυσχερείς οικονομικές και πολιτικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αδιαμφισβήτητα, ζούμε δύσκολες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Είναι όμως σημαντικό, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να μην σωπάσουμε. Να δραστηριοποιηθούμε, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση των αρμόδιων πολιτειακών, και πολιτικών κυρίως φορέων,  για την ομαλή, ανθρωπιστική επίλυση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος.»
Από την πλευρά του, ο Δρ. Νομικός αναφερόμενος στις διαστάσεις της παράνομης μετανάστευσης, ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα, τόνισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης αυστηρότερων μέτρων πρόληψης εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα αλλά και τη χρησιμότητα αγαστής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων με στόχο την καλύτερη επίλυση του προβλήματος.
Στη Συζήτηση, που αναπτύχθηκε σε δύο πάνελ, συμμετείχαν ακόμη η Δρ. Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Δρ. Τέτα Διαμαντοπούλου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, η κ. Ανδρομάχη Λαζαρίδου, εκπροσωπώντας το Γραφείο του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αθήνα, ο κ. Ιωάννης Κολοβός, Συντάκτης του “Illegal Immigration Newsletter” και ο κ. Μαρίνος Σταγάκης, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Κατά την ομιλία τους οι συμμετέχοντες έθεσαν το πραγματικό πλαίσιο της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή, με κύρια έμφαση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αρνητικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων αυτών σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά πιο σημαντικά, τις τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες για τα θύματα της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων.
Τη Συζήτηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, εκπρόσωποι των Πρεσβειών ξένων χωρών στην Αθήνα, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι Ελληνικών Υπουργείων και ξένοι δημοσιογράφοι.


###
About the ICBSS: The International Centre for Black Sea Studies (ICBSS) was founded in 1998 as a non-profit organisation. It has since fulfilled a dual function. On the one hand, it is an independent research and training institution focusing on the wider Black Sea region. On the other hand, it is a related body of the Organisation of the Black Sea Economic Cooperation (BSEC) and serves as its acknowledged think-tank. Thus, the ICBSS pursues applied, policy-oriented research, promotes knowledge on the Black Sea region both within and outside its boundaries, and offers policy advice with the aim to foster multilateral cooperation among the BSEC member states as well as with their international partners.

For further information please contact us at email email@icbss.org  or tel.: 210 3242321

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου