Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επικίνδυνη κίνηση το άνοιγμα της Αμμοχώστου


«Επικίνδυνη κίνηση» για αναγνώριση του ψευδοκράτους χαρακτήρισε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός την πρόσκληση για επανεγκατάσταση, υπό τουρκικό έλεγχο, όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία, καθώς, σύμφωνα με την Milliyet, η τουρκική πλευρά σχεδιάζει να προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής περιοχής την 1η Ιουλίου.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ΡΙΚ ο κ. Γαλανός επισήμανε ότι πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και για κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».
«Πρέπει, να καταστεί σαφές ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Εθνη», είπε ο κ. Γαλανός.
Οπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η τουρκική «Milliyet», αναφέρει στο δημοσίευμα της τη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Ανοιγμα της πόλης-"φάντασμα"», ότι το ψευδοκράτος ετοιμάζεται να κάνει «ένα ιστορικό βήμα».
Σύμφωνα με την «Milliyet», «όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», υπό τουρκική διοίκηση, αναφέροντας πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, το θέμα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου. Κατά το δημοσίευμα, την πρόταση υποστήριξαν ο Ερογλου και οι συνεργάτες του, δηλαδή ο σύμβουλός του Κουτρέτ Οζερσάϊ και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, στις συναντήσεις που είχαν με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα πάντα με την Milliyet, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να αντιμετώπισε θετικά την πρότασή του.
Προς τούτο και η ετοιμασία έκθεσης στην οποία καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίκλειστη πόλη και που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κλειστή πόλη και κάτω από ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα περιέλθουν οι εκεί περιουσίες. Ένα ζήτημα το οποίο μένει να καθοριστεί είναι ο αριθμός των νεκρών.
Βάσει της έκθεσης, θα κατονομάζεται ο προ του 1974 νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου και από εκεί και πέρα όσοι το επιθυμούν θα προσκληθούν να επιστρέψουν για εγκατάσταση στις περιουσίες τους, υπό βέβαια τουρκική διοίκηση. Τα όποια νομικά προβλήματα προκύπτουν θα επιλύονται στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.
Πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν πως με την έναρξη της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ θα υιοθετηθεί μία νέα στρατηγική στο Κυπριακό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τουρκική διπλωματία «ήδη σηκώνει τα μανίκια της για να καθορίσει την τακτική που θα καθοριστεί». Σ' αυτό το πλαίσιο, την 1η Ιουλίου θα γίνει και το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με την Milliyet, στις επαφές του Ντερβίς Ερογλου έγινε πολύς λόγος και για τον τερματισμό των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να είναι εκείνος που έστειλε το μήνυμα ότι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν (θέση που επαναλαμβάνει διαρκώς σε όλα τα διεθνή φόρα ο Εγκεμέν Μπαγίς).
Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται και σε διαφωνία Γκιουλ-Ερντογάν σχετικά με τη διακοπή όχι τόσο των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, όσο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οπως χαρακτηριστικά γράφει, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την 1η Ιουλίου προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερα προβλήματα με την ΕΕ, θέση όμως που όπως φαίνεται βρίσκει αντίθετους τόσο τους Ερντογάν και Νταβούτογλου όσο και τον Έρογλου.
Τέλος, στο δημοσίευμά της η Milliyet αναφέρεται και στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για επιστροφή των Βαρωσίων και επαναλειτουργία του λιμανιού υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση η οποία εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα θεωρεί ότι τώρα, με την πρόταση για επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην κλειστή πόλη υπό τουρκική διοίκηση, το σχετικό αίτημα ικανοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου