Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο χώρο του σχολείου

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Με αφορμή την   πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο χώρο του σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου πραγματοποίησαν από κοινού  διημερίδα  στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολικής μονάδας.


Την έναρξη των εισηγήσεων κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας έκανε ο κ. Νίκος Δεληγιάννης,   Διευθυντής του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, με θέμα,  «Βία και επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου. Αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης». Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στις μορφές της σχολικής βίας,  στην πρόληψη του φαινομένου και στην επιτακτική ανάγκη συνεργασίας όλων των παραγόντων μιας  σχολικής κοινότητας, για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου.
Η διημερίδα όμως είχε ως στόχο εκτός από την σχολική βία, την ενημέρωση και την  ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των γονέων πάνω  σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών του λόγου. Σειρά λοιπόν την ίδια μέρα είχε  για να αναπτύξει την  εισήγησή του ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος,
Λογοπεδικός,  ο οποίος αναφέρθηκε στη δυσλαλία, στον παιδικό τραυλισμό αλλά και στο ρόλο του λογοπεδικού στην θεραπεία των διαταραχών του λόγου.
Η κ. Ελένη Τσαρούχη, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής μίλησε για τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, για τη δυσλεξία, τον ορισμό τα χαρακτηριστικά και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Τη δεύτερη μέρα η Κλινική Ψυχολόγος κ. Πόπη Τσουφλίδου και ο κ. Σπύρος Μπαλτάς Λογοπεδικός – Λογοθεραπευτής, στελέχη του ΚΕΔΔΥ Αιτ/νίας μίλησαν για τους τρόπους και τα μέσα που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την επικοινωνία γονέων και παιδιών αλλά και για τα προβλήματα λόγου - ομιλίας και τις επιπτώσεις τους.
Παράλληλα οι δάσκαλοι  του Δημοτικού Σχολείου στις τάξεις τους οργάνωσαν  δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και τον περιορισμό του φαινομένου που με αλυσιδωτή πλέον αντίδραση παίρνει τεράστιες διαστάσεις στους σχολικούς χώρους. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία  να ανταλλάξουν  σκέψεις, εμπειρίες, να προτείνουν  ιδέες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ τους, με φράσεις,  με λέξεις, με  χειρονομίες και με συμπεριφορές των μεγαλύτερων προς τους μικρότερους. Επίσης είχαν την ευκαιρία  να ζωγραφίσουν  και να μιλήσουν  για εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.
Στη διημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κωνσταντίνα Κατσαρή, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δοκιμίου κ. Γιάννης Καρατσώρης, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Δοκιμίου κ. Θανάσης Παπουτσής, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου « η Πρόοδος»  κ. Θανάσης Λαυράνος, εκπαιδευτικοί,  οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι γονείς και κηδεμόνες και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων και στις δύο ημέρες ακολούθησε   συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων των εισηγητών και των συμμετεχόντων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών στο σχολικό χώρο, αλλά και των μαθησιακών δυσκολιών.
 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ. Βασίλης Παπουτσής και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου κ. Βασίλης Κόκκοτος,  ευχαριστούν τους εξειδικευμένους επιστήμονες που κλήθηκαν να μιλήσουν και συμμετείχαν αφιλοκερδώς με εισηγήσεις στις εργασίες της διημερίδας, όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όλους αυτούς που υλικά και με μια πραγματική κατάθεση ψυχής βοηθούν στην επίτευξη των στόχων του σχολείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου