Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δάνεια από την Ελλάδα, κατασχέσεις από το εξωτερικό

 Ανυπεράσπιστοι μπροστά στον κίνδυνο κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων από ξένες εταιρείες, είναι χιλιάδες Έλληνες που έχουν λάβει δάνεια από ελληνικές τράπεζες.

Δάνεια από την Ελλάδα, κατασχέσεις από το εξωτερικό
Εταιρείες με έδρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο και το Αμβούργο έχουν αγοράσει τα δικαιώματα των οφειλών των δανειοληπτών προς τις ελληνικές τράπεζες και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αρπάξουν περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, αναλόγως με την οφειλή.
Οι εταιρείες «σύστασης ειδικού σκοπού» αγοράζουν τις απαιτήσεις των δανειακών συμβάσεων από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, έναντι ποσού το οποίο δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής οφειλής, σύμφωνα με έρευνα του koutipandoras.gr.
Μετά μπορούν να διεκδικήσουν το ποσό της οφειλής απευθείας, παρόλο που οι δανειολήπτες είχαν υπογράψει συμβάσεις με ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Μόλις από το 2009 και μετά, οι δανειολήπτες είναι προστατευμένοι από τέτοιου είδους πρακτικές, καθώς τότε ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία απαγορεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την εκχώρηση απαιτήσεων σε τρίτους.
Όμως, οι χιλιάδες οφειλέτες με δανειακές συμβάσεις προ του 2009 είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνοντας απλά μια επιστολή από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου