Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΩ 5% ΜΙΣΘΟΙ ΑΙΡΕΤΩΝ, ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Μείωση στους μισθούς όλων ανεξαιρέτως των αιρετών της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης*, των γενικών γραμματέων περιφερειών και δήμων αλλά και των ειδικών συμβούλων των αιρετών κατά 5% περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο εφαρμοστικός του μνημονίου 2 νόμος που κατατίθεται σήμερα ή αύριο το απόγευμα στη Βουλή.
Πρόκειται για μέτρο που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκει σύμφωνες την ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, καθώς αφενός οι μισθοί των αιρετών ακολουθούν και αυτοί τις αποδοχές των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφετέρου εξοικονομεί περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με αυτό τον τρόπο καλύπτεται κατά ένα μεγάλο μέρος η πρόβλεψη του νομού για το «Μνημόνιο 2» για μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων που εξοικονομούσε περί τα 30 με 35 εκατ. ευρώ.

285 με 290 εκατ. ευρώ οι απώλειες για δήμους, περιφέρειες
Όσο για τα υπόλοιπα 10 με 15 εκατ. ευρώ, αν και δεν μέχρι την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ δεν είχε υπάρξει τελική συμφωνία, φαίνεται ότι θα εξοικονομηθούν από την περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε δήμους (κυρίως) και περιφέρειες 20.000 συμβασιούχοι,εκ των οποίων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου 2, πρέπει να απομακρυνθεί το 50%, δηλαδή 10.000. Ωστόσο, 3.000 από αυτούς θα καλυφθούν από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, γεγονός το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ότι είτε θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε τέτοια προγράμματα να αυξηθεί και να απομακρυνθούν 1.500-2.000 περισσότεροι συμβασιούχοι είτε να απομακρυνθούν χωρίς να αντικατασταθούν.
Μετά και τα τελευταία (;) 30 με 35 εκατ. ευρώ οι συνολικές απώλειες της Αυτοδιοίκησης από το  μνημόνιο 2 φτάνουν τα 285 με 290 εκατ. ευρώ.

*Πρόκειται για τους περιφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους των περιφερειακών συμβουλίων και τους επικεφαλής νομικών προσώπων των περιφερειών,  καθώς και τους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίωνκαι τους επικεφαλής των Νομικών Προσώπων των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου