Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: "Από το μηδενικό στην... ανυπαρξία"!

«Από το μηδενικό τεχνικό πρόγραμμα του 2011, στην ανυπαρξία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής το 2012», δήλωσε ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Παπαθανάσης, μετά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Ναυπακτίας για το 2012.

Τραγελαφική το λιγότερο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα που παρουσιάζει η δημοτική αρχή, η οποία δημοσιεύει δελτία τύπου ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας γιατί προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει πού βρίσκονται και ποιος είναι ο ρόλος τους!
Είναι σαφές ότι ο κ. Μπουλές έχει βάλει το Δήμο Ναυπακτίας σε σκληρή μνημονιακή πολιτική και αυτό επιβεβαιώνεται από τα έργα αλλά και τις δηλώσεις του. Σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχτηκε ότι τα συνεχιζόμενα έργα ύφους 4 εκατ. ευρώ, αποτελούν έργα δρομολογημένα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των συνεννούμενων δήμων και συνεπώς δεν αποτελούν χρέος. Να σημειώσουμε πως αν δεν γίνονταν και αυτά τα έργα θα μιλούσαμε για την απόλυτη ανυπαρξία της δημοτικής αρχής. Επίσης, ο κ. Μπουλές δήλωσε δημοσίως ότι « Φέτος μπαίνουμε στο τούνελ». Αναρωτιόμαστε εύλογα λοιπόν τι άλλο χειρότερο από ό,τι είδαμε το έτος 2011, θα πρέπει να περιμένουμε από το νέο έτος από πλευράς της δημοτικής αρχής;
Από την πρώτη κιόλας χρονιά έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των συνεχιζόμενων έργων και παλιών υποχρεώσεων. Ωστόσο, η εκτόξευση των λειτουργικών δαπανών, οι προσλήψεις επιπλέον ειδικών συνεργατών, τα αλόγιστα χρήματα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για την παροχή κάθε είδους «υπηρεσιών» και βέβαια οι 700.000C και πλέον που δαπανά ο κ. Μπουλές για μελέτες με απευθείας αναθέσεις (!) τα έτη 2011 και 2012, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, δεν άφησαν απολύτως κανένα περιθώριο στο Δήμο Ναυπακτίας και κυρίως στους πολίτες να ανασάνουν. Και σε ποια στιγμή; Τη στιγμή που οι συμπολίτες μας υποφέρουν από την τεράστια οικονομική κρίση και βέβαια όλα αυτά τους προκαλούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκίνησε με υποχρεώσεις ύψους 5.900.000C και αυτή τη στιγμή εμφανίζεται με υποχρεώσεις 3.900.000C, όταν μόνο για το έτος 2011 τα χρήματα τα οποία περίσσεψαν από την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, λόγω της μείωσης της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων, ήταν συνολικού ύψους 2.900.000€. Δηλαδή η δημοτική αρχή του κ. Μπουλέ σπατάλησε 900.000€ κατά το 2011 ενώ θα έπρεπε να έχει αποπληρώσει σχεδόν στο σύνολό τους τις υποχρεώσεις του Δήμου.
Για το τεχνικό πρόγραμμα δε ούτε λόγος! Από μηδενικό nay ήταν την προηγούμενη χρονιά περάσαμε στο ανύπαρκτο. Πλήρης ανυπαρξία έργων σε όλες τις δημοτικές ενότητες (πρώην δήμους), οι οποίες τα προηγούμενα έτη εκτελούσαν τεχνικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ και πλέον για δεύτερη συνεχή χρονιά τους δίνονται από τη δημοτική αρχή ποσά ύψους μόλις 78.000-170.000C για την κάλυψη των τεχνικών τους αναγκών. Όσο για το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής ενότητας Ναυπάκτου, ούτε λόγος.
Με συνολικό προϋπολογισμό μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (28 εκ. ευρώ αντί 30 εκ. το έτος 2011) και με τεχνικό πρόγραμμα λίγο μεγαλύτερο από το περσινό μηδενικό (9 εκ. ευρώ αντί 8 εκ. το έτος 2011) και πολύ μικρότερο από το τεχνικό πρόγραμμα του πρώην Δήμου Ναυπάκτου για το έτος 2010 (22 εκ. ευρώ προϋπολογισμός και 11 εκ. ευρώ τεχνικό πρόγραμμα), ξεκινά το 2012, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μπουλέ ήταν φρούδες και αυτό αποκαλύφθηκε στον πρώτο κιόλας χρόνο.
Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο έτος της θητείας του ο κ. Μπουλές κατάφερε να κλείσει την ΑΝ ΝΑ αφήνοντας εκτεθειμένους τους προμηθευτές της, να διαλύσει την Ελεγχόμενη Στάθμευση, να προκαλέσει χάος με το «άνοιγμα-κλείσιμο» των παραλιών της πόλης, να κλείσει τον 3° Παιδικό Σταθμό να αυξήσει με την ίδια του την υπογραφή το χρέος της ΔΕΥΑΝ κατά 2.000.000C (βλέπε έργο αποχέτευσης το οποίο κατήγγειλε προεκλογικά), να αυξήσει τα τέλη ύδρευσης από 13%-53% όπως επίσης και τα ανταποδοτικά τέλη στα πρώην τοπικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Ναυπάκτου από 20% - 154% , να προχωρήσει σε σωρεία απευθείας αναθέσεων σε «ημέτερους», να προσλάβει ειδικούς συνεργάτες και να επιδίδεται σε προσπάθειες δημοπράτησης νέων έργων ως δήθεν «συνεχιζόμενα» (βλέπε έργο Εσωτερικής Οδοποιίας Πυλλήνης). Μελετώντας κανείς το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2012 διαπιστώνει πως τα μοναδικά έργα που ξεχωρίζουν είναι τα έργα των οποίων η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε όχι από ίδιους πόρους, από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές (αναπλάσεις Α και Β εργατικών κατοικιών Ναυπάκτου, αναπλάσεις σχολικών κτιρίων Ναυπάκτου, οδοποιία πρόσβασης στον ΧΥΤΑ, κτηματογράφηση, βιολογικός καθαρισμός Άνω Χώρας και μόλις- χθες η εξασφάλιση επιπλέον 700.000€ από πρόταση του πρώην Δήμου Ναυπάκτου από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»). Συνεπώς, στο νέο τεχνικό πρόγραμμα, υπάρχει παντελής έλλειψη πόρων από το ΕΣΠΑ, παρ' όλες τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης με συλλογή υπογραφών, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και να ενταχθούν έργα οδοποιίας στο ΕΣΠΑ.
Από το τεχνικό πρόγραμμα του 2011, ο σχεδιασμός του φάνηκε από τις 19 τροποποιήσεις και αναμορφώσεις, στους 6 μόλις μήνες υλοποίησης του, και από αυτόν υλοποιήθηκε μόλις το 30%, στοιχείο που μαρτυρά την τεράστια ανικανότητα και ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής. Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα, οι προεκλογικές υποσχέσεις καταρρέουν, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και παρατίθενται για του λόγου το αληθές:
Προϋπολογισμός νέων έργων ανά δημοτική ενότητα για το έτος 2012:
Αντίρριο: 82.000€
Αποδοτία: 134.883€
Ναύπακτος: 357.000€
Πλάτανος: 168.700 €
              Πυλλήνη: 191.564 € + 195.000€ (έργο οδοποιίας Δήμου Πυλλήνης-«δήθεν» συνεχιζόμενο έργο του κ. Μπουλέ από το 2011)
Χάλκεια: 78.934 €
Μετά από όλα αυτά, η δημοτική αρχή και ο κ. Μπουλές για ποια αξιοπιστία έργων και λόγων μπορούν να μιλούν; Για ποιο εξορθολογισμό δαπανών; Για ποια διεκδίκηση οικονομικών πόρων; Ποια είναι η στήριξη στα τεράστια προβλήματα των συνδημοτών μας όταν ο κ. Μπουλές δαπανά χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό 700.000C και πλέον για μελέτες με απευθείας αναθέσεις, για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων; Όταν προσλαμβάνει επιπλέον ειδικούς συνεργάτες για το 2012; Όταν εκτινάσσει τα πολιτιστικά στις 250.000€; Όταν εκτοξεύει τα καύσιμα σε ποσό που αγγίζει τις 350.000€ (αύξηση από 20.000C (2011) σε 50.000€ (2012) για μετακίνηση διοικητικών υπηρεσιών, ουσιαστικά Δημάρχου, Αντιδημάρχων); Όταν αυξάνει τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου; Ποιον πολίτη του οποίου τα εισοδήματα καθημερινά συρρικνώνονται, μπορεί να πείσει σχετικά με τα όσα δηλώνουν περί εξορθολογισμού δαπανών;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την πρώτη νεροποντή η πόλη αποδείχτηκε ανοχύρωτη και πλημμύρισε και με το πρώτο χιόνι το ίδιο ανοχύρωτη αποδείχτηκε και η Ορεινή Ναυπακτία, με πολλά παρατράγουδα και ατυχήματα. Ποιος λοιπόν δυσφημεί τον Δήμο του κ. Μπουλέ; Ενώ για τους δημότες των ορεινών δήμων αποτελεί κίνδυνο πλέον και η πόση του νερού, του πολυτιμότερου αγαθού, λόγω της πλήρους αδιαφορίας και ανικανότητας της δημοτικής αρχής. Ποιος δυσφημεί ξανά τον Δήμο του κ. Μπουλέ;

Ό,τι αναπτυξιακό είχε δρομολογηθεί (ΞΕΝΙΑ, δημοτικά σφαγεία, Πλατεία τ.δ. Λυγιά) παραπέμφθηκε στις καλένδες. Ό,τι θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη Ναυπακτία (εργοταξιακοί χώροι Αντιρρίου, μαρίνα, Βιοτεχνικό πάρκο, Δασικό χωριό στην Πυλλήνη, Ευηνολίμνη στον Πλάτανο) στο μηδέν.
Και επειδή στην πολιτική κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, η διαπίστωση είναι η εξής: Καμία βελτίωση στην καθημερινότητα του πολίτη, καμία μέριμνα για τις ανάγκες των συμπολιτών μας στους πρώην Δήμους, κανένα έργο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καμία αναπτυξιακή πολιτική και ασφυξία στην αγορά.
Η ανυπαρξία και η ανικανότητα αυτής της δημοτικής αρχής γίνεται κάθε μέρα πιο αισθητή και πιο επικίνδυνη.


Άλλη μια χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε μετά
από πρόταση του πρώην Δήμου Ναυπάκτου

Εγκρίθηκε, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (Φ. Β1/Ε5.4/338/6) η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση και υποστήριξη δράσεων των ΟΤΑ που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ναυπάκτου ήταν ένας από τους συνολικά 191 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις για την ένταξη τους στο πρόγραμμα « ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και είναι ένας εκ των 106 Δήμων που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 700.000€. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου κατατάχθηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΥΠΕΚΑ, τρίτος στην συγκεντρωτική κατάταξη των ΟΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μετά από την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων την προηγούμενη περίοδο, για αναπλάσεις των Α και Β εργατικών κατοικιών της Ναυπάκτου, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης (Ψανής-Γριμπόβου), τον ποδηλατόδρομο, την οδοποιία της πρόσβασης στο ΧΥΤΑ, την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, την κτηματογράφηση, την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνουν του δικτύου ύδρευσης δυτικά και ανατολικά της πόλης, την υδροδότηση των δυτικών περιοχών της πόλης από γεωτρήσεις Ευήνου, τις αναπλάσεις των σχολικών κτιρίων της πόλης κ.ά., εξασφαλίστηκε άλλη μία χρηματοδότηση, μετά από πρόταση του πρώην Δήμου Ναυπάκτου.
Έτσι ο Δήμος Ναυπακτίας θα μπορέσει να γίνει ένας από τους πράσινους Δήμους της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου