Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ετοιμάζονται για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα

Με τα μάτια στραμμένα στην Σύνοδο Κορυφής οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Με το φόβο της ενδεχόμενης κατάρρευσης του ευρώ, εξετάζουν την πιθανότητα να υπάρξει επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Διαβάστε στο NEWS 247 τα σενάρια που εξετάζονται στην ευρωζώνη (Pic)
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα "τουλάχιστον μία κεντρική τράπεζα, αυτή της Ιρλανδίας, εξετάζει το εάν θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές σε περίπτωση που αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα".
"Η ζώνη των 17  προετοιμάζεται πυρετωδώς για το θέμα εξόδου από τον σκληρό πυρήνα του ευρώ, ενώ και η Ελβετία εξετάζει πιθανή αντικατάσταση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος", επισημαίνει το αποκαλυπτικό οικονομικό δημοσίευμα.
Οι χώρες έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για την εκτύπωση νομισμάτων. Μερικές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, έχουν τα δικά τους πιεστήρια. Άλλοι θα αναγκαστούν να αναθέσουν το έργο αυτό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πρόληψη και όχι... πρόβλεψη
Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα και φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος τονίζει ότι η τράπεζα δεν αναζητά τρόπους αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει, τονίζοντας πως "δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα".
"Ο προγραμματισμός των κεντρικών τραπεζών είναι προληπτικός. Δεν συνεπάγεται εκτίμηση για διάλυση της ευρωζώνης" αναφέρει η Wall Street Journal και προσθέτει ότι "το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν μία πιθανότητα που μέχρι το φθινόπωρο θεωρούνταν αδιανόητη, επισημαίνει πόσο ραγδαία έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες".
Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις και αναφέρει ότι και εκτός ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου