Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Le Monde: «Κυβέρνηση Goldman Sachs στην Ευρώπη»

Με ένα δηκτικό άρθρο τιτλοφορούμενο: "Goldman Sachs: ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Μάριο Μόντι, του Λουκά Παπαδήμου και του Μάριου Ντράγκι" η Monde ισχυρίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα έχει υφάνει ένα σκοτεινό δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη.

Le Monde: «Κυβέρνηση Goldman Sachs στην Ευρώπη»
"Τι κοινό έχουν ο Μάριο Ντράγκι, ο Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος;" αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα, ισχυριζόμενη ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών δεν είναι άλλος από την περιβόητη Goldman Sachs.
"Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανήκουν σε διαφορετικούς βαθμούς στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση Sachs. Η αμερικανική τράπεζα έχει υφάνει στην Ευρώπη ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής…." γράφει η εφημερίδα, αναγνωρίζοντας ότι "πρέπει να υπάρξει μια ιεραρχία".
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, "το πρώτο βραβείο κερδίζει φυσικά ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος υπήρξε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs για την Ευρώπη από το 2002 μέχρι το 2005…Μια από τις αποστολές του είναι η πώληση του προϊόντος swap που επιτρέπει την απόκρυψη ενός μέρους του χρέους, κάτι που επέτρεψε το μαγείρεμα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ακολουθεί ο Μάριο Μόντι, σύμβουλος για διεθνή θέματα από το 2005. Στην τρίτη θέση έρχεται ο Λουκάς Παπαδήμος…ο οποίος υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994-2002, συμμετέχοντας στην επιχείρηση του μαγειρέματος των στοιχείων από την Goldman Sachs. Ο διαχειριστής του ελληνικού χρέους είναι κάποιος Πέτρος Χριστόδουλος, πρώην trader της GS".
Στη συνέχεια η Monde αναφέρει ότι είναι πάγια τακτική της αμερικανικής τράπεζας να τοποθετεί τους ανθρώπους της, χωρίς ποτέ να αφήνει να πέφτουν οι μάσκες.
To δημοσίευμα της Monde
To δημοσίευμα της Monde
"Γι' αυτό, τούτοι οι υπάκουοι άνδρες κρύβουν την σχέση τους (με την GS) όταν δίνουν συνέντευξη ή όταν αναλαμβάνουν κάποιο επίσημο πόστο…" τονίζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαιώνει ότι παρότι είχε αναλάβει καθήκοντα από το 2002, δεν είχε καμία σχέση με την αλλοίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, η οποία είχε δρομολογηθεί προ διετίας από την αμερικανική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου