Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΕΜΠΡΟΣ..... της Ελλάδας παιδιά!

Και άλλα μέτρα 11,6 δισ. για το 2013-14.

Τι προβλέπει η επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Και νέα «κρυφά μέτρα» 11,6 δισ. για τη διετία 2013-14.Τι προβλέπει η επικαιροποίηση του Μνημονίου Ερωτηματικά για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αφήνει η έκθεση της Κομισιόν

Και κρυφά μέτρα, ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την διετία 2013 -2014, θα έχει στις βαλίτσες του καθ’οδόν στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να μετάσχει σήμερα στο κρίσιμο συμβούλιο Γιούρογκρουπ και να αποδείξει στους δανειστές ότι μπορεί να εφαρμόσει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Το προσχέδιο του πορίσματος των ελεγκτών, το οποίο συντάχθηκε για να αποτελέσει «μπούσουλα» για τις αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, έδωσε στην δημοσιότητα η Κομισιόν και προβλέπει νέες, πρόσθετες παρεμβάσεις, ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 και επιπλέον 4,8 δισ. ευρώ για το 2014.
 


Στην πραγματικότητα όμως τα μέτρα 3,4 δισ. του 2013 θα πρέπει να ισχύσουν και το 2014, άρα μέσα στη διετία οι συνολικές «νέες θυσίες» θα ανέλθουν σε 11,6 δισ. Το από πού θα βρεθούν επακριβώς τα χρήματα αυτά, θα αποσαφηνιστεί μετά από συνεννόηση και πάλι με την Τρόικα.

Για το χρέος

Τεράστια ερωτηματικά για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αφήνει η έκθεση της Κομισιόν (το ΔΝΤ δεν έχει βάλει ακόμα την υπογραφή του σε αυτήν) καθώς προβλέπει πως ακόμα και αν η Ελλάδα υλοποιήσει κατά γράμμα το Μνημόνιο, το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2013 ως αναλογία του ΑΕΠ.

Προσθέτει δε πως συγκριτικά με λίγους μήνες πριν, η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω καθυστερήσεων στην ανάκαμψη στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και λόγω της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών. Εκτιμά πως όσο η εφαρμογή των πολιτικών αυτών είναι αναιμική, τότε η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να περιγραφεί ως «βιώσιμη». Για να υπάρχει διατηρησιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρές πολιτικές και να εφαρμόσει μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Για το 2011 η κυβέρνηση υπολογίζει το χρέος στο 161,8% του ΑΕΠ ενώ η τρόικα στο 162,8% . Το 2012 το χρέος αυξάνεται στο 172,7% σύμφωνα με την κυβέρνηση και στο 181% σύμφωνα με την Τρόικα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου