Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Αντιδράσεις των μαθητών στις παρελάσεις!

Αποχώρησε ενοχλημένος Κ. Παπούλιας

Θεσσαλονίκη: Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση

Διαδηλωτές εισήλθαν στο χώρο όπου θα γινόταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της.
 

Ο κ. Παπούλιας αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης εκφράζοντας την ενόχλησή του για τα συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του.
«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ''Παπούλια προδότη''. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».
Ο κ. Παπούλιας ανέφερε ακόμη ότι «η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε». Υπογράμμισε παράλληλα ότι πρέπει «να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο».
Οργισμένος για την εξέλιξη αυτή ήταν κι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.
Μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Αμυνας και των άλλων επισήμων, κάποια τμήματα που επρόκειτο να παρελάσουν, πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης.
Όλα ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος μόλιες έφτασε στην εξέδρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 11 π.μ.
 

Οι διαδηλωτές είχαν πάρει θέση από νωρίς στην άκρη του δρόμου με ξεχωριστά μπλοκ. Ανατολικά από την εξέδρα βρίσκονταν μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εκπαιδευτικοί, «αγανακτισμένοι», μέλη σωματείων και άλλοι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Δυτικά, υπήρχαν οπαδοί του Ηρακλή και ομάδα πολιτών που μόλις είδε τον κ. Παπούλια άρχισε να εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του.
Πλήρη εξευτελισμό των θεσμών κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Κ. Παπούλια
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, τα οποία θεωρεί ότι προσβάλουν τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.
Χαιρέτισε παράλληλα το γεγονός ότι σε όλες πόλεις, μαθητές και δάσκαλοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, παρά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα στη διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.
«Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε «αυτούς που διαιρούν τον ελληνικό λαό», λέγοντας ότι τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.
Τα επεισόδια καταδίκασαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Αλλο η διαμαρτυρία και άλλο η προσβολή προσβολή στους εθνικούς αγώνες και η προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος [Βλέπε άρθρο] .
«Αυτοί που σήμερα, ημέρα εθνικής εορτής, ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες, αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εκφράζουν -γιατι ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος [Βλέπε άρθρο] .
Ενταση στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας
Από αποδοκιμασίες μαθητών χαρακτηρίστηκε η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα.
Οι μαθητές δύο σχολείων έστρεψαν το κεφάλι τους αρνούμενοι να χαιρετίσουν συμβολικά την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους επίσημους, ενώ οι μαθητές άλλου σχολείου σήκωσαν το χέρι τους σε σχήμα γροθιάς τυλιγμένη σε μαύρο περιβραχιόνιο.
Επίσης με μαύρα περιβραχιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, συνόδευσε μουσικά την παρέλαση και η φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων.
Η φιλαρμονική επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαμαρτυρία της με τις μαύρες κορδέλες σε όλα τα μουσικά όργανα, παρ`ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τους είχε προειδοποιήσει προφορικά ότι αν κατέβαιναν στην παρέλαση με μαύρες κορδέλες θα τους παραπέμψει τη Δευτέρα στο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόλυσης.
Καθόλη τη διάρκεια της παρέλασης διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73» και «Προδότες, Προδότες, Προδότες», ενώ σε ένα από τα πανό είχε γραφεί το ναζιστικό σύνθημα που βρισκόταν στην είσοδο στρατοπέδων συγκέντρωσης «Η δουλειά φέρνει ελευθερία» ("Αrbeid macht frei Dachau 1933").
Η παρέλαση έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Επεισοδιακές οι παρελάσεις σε πολλές πόλεις
Μετ΄ εμποδίων έγινε στο Ηράκλειο η παρέλαση, παρουσία μόνο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των στρατιωτικών αρχών αφού παριστάμενοι βουλευτές και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μετά από αποδοκιμασίες πολιτών αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν.
Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία πολιτών που με συνθήματα και πανό εξέφρασαν την αντίθεση τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μετατράπηκε η παρέλαση και στα Χανιά, όπου μετά το τέλος της προκλήθηκε μικρή ένταση. Ομάδα πολιτών, κινήθηκε προς την εξέδρα των επισήμων φωνάζοντας συνθήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει κλοιό προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.
Κατά τα επεισόδια, μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, ομάδα από τους διαμαρτυρομένους ανέβηκε στην εξέδρα των επισήμων που είχαν απομακρυνθεί και ύψωσε πανό ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Πορεία στην πόλη του Ρεθύμνου πριν την έναρξη της επίσημης παρέλασης πραγματοποίησαν ο σύλλογος γονέων κηδεμόνων του νομού, της ΕΛΜΕ, φορέων και ομάδας αγανακτισμένων πολιτών.
Αρκετοί πολίτες αποδοκίμασαν φραστικά τους επίσημους ενώ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη αποχώρησε πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης. Πολίτες κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό όπου ενέγραφαν συνθήματα όπως: «Όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε… Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση».
Κλίμα έντασης και στην Πάτρα όπου στόχος έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.
Ο κ. Σπηλιόπουλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων πριν ξεκινήσει η παρέλαση, διότι οι πολίτες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα ενώ προηγουμένως τον είχαν αοδοκιμάσει κατά την προσέλευσή του στον Μητροπολιτικό Ναό και κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.
Επίθεση δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, στη διάρκεια της παρέλασης στα Τρίκαλα, όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων.
Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από το χώρο της παρέλασης, ενώ αυτή μετατράπηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.
Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ρόδου. Ομάδες αγανακτισμένων πολιτών διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κινήθηκαν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές Δ. Κρεμαστινός του ΠΑΣΟΚ, και Μίκα Ιατρίδη της ΝΔ, και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η παρέλαση διεκόπη και οι επίσημοι αποχώρησαν.
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου έδωσε εντολή να μην γίνει η παρέλαση λόγω της τεταμένης κατάστασης στην πλατεία της <β>Κέρκυρας. «Αγανακτισμένοι» πολίτες με πανό ανέβηκαν στην εξέδρα των επισήμων οι οποίοι αποχώρησαν από τον χώρο.
Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Στέφανου Κομνηνού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο κ. Κομνηνός θέλησε να ακούσει τους διαμαρτυρόμενους και να συνομιλήσει μαζί τους, όμως ακολούθησαν αποδοκιμασίες και αποχώρησε από το σημείο με τη βοήθεια της αςστυνομίας.
Με ένταση και διακοπές πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην Καλαμάτα, αφού αρχικά διάσπαρτες ομάδες αγανακτισμένων πολιτών, φώναζαν υβριστικά συνθήματα προς τους επισήμους, ενώ κατά την προσέλευσή τους εκτοξεύθηκαν και δύο αυγά.
Aρκετοί μαθητές από διάφορα σχολεία φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ όλοι σχεδόν περνώντας από την εξέδρα των επισήμων έστρεφαν απέναντι το κεφάλι τους.
Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης και πριν αρχίσει η παρέλαση των προσκόπων, άλλων συλλόγων, οργανώσεων και του στρατού, δύο ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν την εξέδρα των επισήμων, όπου βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κι άρχισαν να τους εκτοξεύουν ντομάτες και αυγά.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρενέβησαν απομακρύνοντας τους επισήμους.
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά με ένταση, υβριστικά και υποτιμητικά συνθήματα, ολοκληρώθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του γραμματέα της ΝΔ βουλευτή Ανδρέα Λυκουρέντζου, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρέλασης απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, βρίσκονταν ομάδες διαδηλωτών κρατώντας πανό και πλακάτ.
Αποδοκιμασίες από αγανακτισμένους πολίτες και ομάδες εργαζομένων σημειώθηκαν στην παρέλαση που διεξήχθη στο Ναύπλιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη με τους αστυνομικούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ με την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υφυπουργός φυγαδεύτηκε.
Ματαιώθηκε η παρέλαση στην πόλη της Βέροιας, καθώς αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
Την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση εξέφρασαν και οι κάτοικοι των Σερρών, ρίχνοντας αυγά και νερά στους βουλευτές του νομού και τη γενική γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, Μαρία Καραβασίλη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Οι σκληρές αποδοκιμασίες του κόσμου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί κατά την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές της παρέλασης, άνδρες της αστυνομικής διεύθυνσης των Σερρών να απομακρύνουν τους πολικούς από την εξέδρα των επισήμων. Παρούσα έμεινε μόνο η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Κόλλια, που δέχθηκε φραστικές επιθέσεις.
Η παρέλαση διεξήχθη τελικά μόνο με τους τοπικούς άρχοντες και την κ. Κόλλια.
Φ. Πετσάλνικος: Απαράδεκτα επεισόδια
«Τα όσα συνέβησαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου ημέρα που τιμαμε το μεγαλειώδη αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό με αποκορύφωμα τα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Είναι πράξεις που ποδοπατουν την ιστορία μας αποπνέουν φασιστική νοοτροπία και στρέφονται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Χρ. Παπουτσής: Φασίζουσες μειοψηφίες σπέρνουν το διχασμό
«Φασίζουσες μειοψηφίες επέλεξαν τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ στο φασισμό, να επιβάλλουν με τη βία την παρουσία τους», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Όπως υπογράμμισε οι μειοψηφίες αυτές, «επέλεξαν να σπείρουν το διχασμό σε μια εποχή που χρειάζεται όσο ποτέ η ενότητα του λαού. Επέλεξαν να προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος. Τον Κάρολο Παπούλια, μία προσωπικότητα, που με ολόκληρη τη ζωή του ταυτίστηκε πάντοτε με τους αγώνες του λαού για ελευθερία, δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Και, κάποιοι εξ αυτών τελικά, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί απεφεύχθη η γενικευμένη σύγκρουση και το αιματοκύλισμα από την ψύχραιμη στάση των αστυνομικών δυνάμεων».
«Όσοι καλλιεργούν και καλύπτουν πολιτικά αυτά τα φαινόμενα, έχουν βαρύτατες ευθύνες. Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα χέρια τους», τόνισε ο υπουργός.
Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σαμαράς επικρίνει ωστόσο και όσους «τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή», όπως αναφέρει, σημειώνοντας «οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας».
«Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
ΚΚΕ: Καταδείχθηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή
Ένδειξη «της μεγάλης λαϊκής οργής και της αντίθεσης που υπάρχει προς την κυβερνητική πολιτική» χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις σε παρελάσεις, σε όλη τη χώρα, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι «αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος, για να ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που τον θυσιάζει για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του».
Επισημαίνει ακόμη ότι η λαϊκή αντίθεση εκφράστηκε «με μαζικές διαδηλώσεις κατά των βάρβαρων μέτρων και με συμβολικές κινήσεις αντίθεσης των μαθητών που συμμετείχαν στις παρελάσεις» και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εξαίρεσε (από τις παρελάσεις) τα σχολεία που είχαν κινητοποιηθεί κατά της πολιτικής της».
ΛΑΟΣ: O κ. Παπουτσής δεν έχει θέση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο έθνος ζητεί από την κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «η διασάλευση του νόμου και της τάξης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία απεδέχθη η κυβέρνηση Παπανδρέου στις Βρυξέλλες».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «ο κ. Παπουτσής δεν έχει καμία θέση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την εύρυθμη διεξαγωγή των παρελάσεων».
Σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ, «η λοιδορία προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τους γνωστούς αριστεριστές είναι μέρος του σχεδίου της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».
«Ο ΛΑ.Ο.Σ. θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ: Πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού
Για «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν. Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».
ΔΗΣΥ: Aν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, μην την ξεφτιλίζεις
«Παραφράζοντας τον Καβάφη, αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για τα γεγονότα στις παρελάσεις.
ΔΗΜΑΡ: Τραυματίζεται η δημόσια εικόνα της χώρας
Για «ενέργειες που τραυματίζουν τη δημόσια εικόνα της χώρας, αλλά και προσβάλουν μια σημαντική μέρα όπως η σημερινή που συμβολίζει το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα», κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι «είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών και δημοκρατικό δικαίωμα οι διαληλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου