Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ....


Ο Δήμος Αποδοτίας,  δεδομένης της μεγάλης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, πέραν των μεγάλων έργων ύδρευσης, έγκαιρα υπέγραψε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών  για την προστασία της ποιότητας των πόσιμων νερών του Δήμου. Έτσι  κάθε χρόνο και με την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου ο Δήμος προέβαινε σε καθαρισμό των δεξαμενών και των πηγών, περίφραξη σημείων που μπορεί να είχαν πρόσβαση τα ζώα και κυρίως, σωστή και συστηματική χλωρίωση με χλωριωτήρες στις δεξαμενές ιδίως σε αυτές που είχαν πρόβλημα από την εξέταση των δειγμάτων. Σύμφωνα με έκθεση του ως άνω Πανεπιστημίου από τα χλωριωμένα δείγματα  ποσοστό μόνο 7% παρουσίασε μικροβιακό φορτίο ενώ  στα μη χλωριωμένα μπορούσε να φτάσει και 93%, δηλαδή η σχέση χλωρίωσης και μικροβιακού φορτίου είναι αντιστρόφως ανάλογη. Έτσι περιορίστηκε στο ελάχιστο η και εκμηδενίστηκε το μικροβιακό φορτίο του πόσιμου νερού. Παράλληλα  δε και για την προστασία, μεταξύ των άλλων, του νερού από παθογόνα μικρόβια που οφείλονται κυρίως  στο άνθρωπο, ο Δήμος προέβη στη σύνταξη των απαραίτητων  μελετών και φακέλου για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού λημμάτων ο οποίος και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ αυτές τις ημέρες, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη(ΕΠΠΕΡΑΑ).
Όταν ανακοινώθηκαν οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για το 20011, κατόπιν πιέσεων της αντιπολίτευσης,  με έκπληξη διαπιστώσαμε την τεράστια επιβάρυνση του πόσιμου νερού το καλοκαίρι στα χωριά μας  και κυρίως από παθογόνα μικροβιακά φορτία που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας. Και όλα αυτά λόγω ανικανότητας και αδυναμίας της νέας Δημοτικής αρχής,  η οποία παρέκαμψε όλες τις παραπάνω διαδικασίες και άφησε τα χωριά στη μοίρα τους. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι, απέκρυψε  τις μετρήσεις  από τους κατοίκους,  οι οποίοι συνέχιζαν να κάνουν χρήση του μολυσμένου νερού με ότι συνεπάγεται αυτό στις επιπτώσεις στην υγεία τους  και προφανώς στη δυσφήμηση του τόπου.
Στις αποκαλύψεις των μετρήσεων από την αντιπολίτευση, για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του, ψελλίζοντας ότι αυτά τα νερά παρέλαβε, πράγμα ψευδές βέβαια  αρκεί να πάρει κάποιος τους πίνακες του προηγούμενου έτους και να τους συγκρίνει με τους φετινούς για να το διαπιστώσει. Το τραγελαφικό όμως της θλιβερής κατάστασης που έχει περιέλθει η Δημοτική Αρχή είναι ότι, τη σκυτάλη πήρε ο «κίτρινος τύπος» της πόλης που εκφράζει τις απόψεις και απηχεί τις θέσεις του Δημάρχου κ. Μπουλέ και μας λένε, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, έτσι ήταν πάντα τα νερά ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και κατά συνέπεια έτσι θα είναι και στο μέλλον , όσοι δε αναδεικνύουν το πρόβλημα ,μιλούν ή αντιδρούν γι αυτό και ζητούν τη λύση του, δυσφημίζουν τον τόπο. Προφανώς   είναι η καινούργια αναπτυξιακή πολιτική  του κ. Μπουλέ  η οποία προπαγανδίζεται και από τα μέσα για την προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών στην περιοχή μας.
Τέλος σημειώνω ότι αυτά και πολλά άλλα είχαν επισημανθεί έγκαιρα από εμάς τόσο κατά την συζήτηση του «Καλλικράτη» όσο και κατά την προεκλογική περίοδο την ίδια στιγμή που κάποιοι για προσωπικές τους βλέψεις, με προβοκάτσιες και υπονομεύσεις, υποθήκευαν το μέλλον αυτού του τόπου. Σε αυτά αν προστεθεί, η αλαζονεία  η ανικανότητα και η αδυναμία της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τους πολίτες και να λειτουργήσει τους θεσμούς που προβλέπονται ώστε  να επιλύσει απλά προβλήματα, αρχίζει και  γίνεται αντιληπτό τι θα γίνει  με πιο σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, στο άμεσο  μέλλον.
                                                                                          ΘΩΜΑΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου