Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις


Διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο μέτρο των αποδείξεων έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο μέτρο των αποδείξεων έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προβλέπει ότι το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ΄ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
Επιπλέον, το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
«Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια. Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης δήλωσε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα ορίζεται στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου.
Ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι το ποσοστό θα είναι λογικό, και θα προκύπτει στατιστικά από ό,τι ο μέσος φορολογούμενος καταναλώνει.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στο Mega, ότι τα φοροδοτικά όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και ζήτησε συζήτηση σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων.
Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κάποια συζήτηση και σε κυβερνητικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εφόσον υπάρχει τέτοια αντίδραση, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τάχθηκε πάντως υπέρ της συλλογής των αποδείξεων, η οποία, όπως είπε, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Βολές ΝΔ
Γ. Βρούτσης: Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε και διέταξε!!!

Με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε και διέταξε -εκτός από συνιδιοκτήτης στα σπίτια μας- να γίνει και διαχειριστής των χρημάτων μας και μάλιστα να επιβάλει βαριά πρόστιμα, σε όσους αποταμιεύσουν και δεν καταναλώσουν», ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «τελικά το μόνο που δεν χρειάζεται απόδειξη είναι η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της κυβέρνηση, σε βάρος μιας κοινωνίας που έχει περάσει προ πολλού τα όρια αντοχής της».
Περικοπή δαπανών - μικρότερους φόρους προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία
Έντονη κριτική ασκεί στον υπουργό Οικονομικών και η Δημοκρατική Συμμαχία, καταλογίζοντάς του ότι «μιλά πρώτα και σκέπτεται μετά».
«Γι΄ αυτό και τις χθεσινές ανακοινώσεις του, σχετικά με τις αποδείξεις, αναγκάστηκε στη συνέχεια να "μαζέψει" ο Γενικός του Γραμματέας. Γι΄ αυτό και έδιωξε πρώτα την τρόικα και μετά προχώρησε σε διπλά και τρίδιπλα μέτρα για την πείσει να γυρίσει πίσω. Γι΄΄ αυτό και τα μέτρα που εξαγγέλλει είναι σπασμωδικά, αλλοπρόσαλλα και άδικα. Γι αυτό και έχουμε φτάσει στο δέκατο μήνα του 2011 και ακόμη κανείς δεν ξέρει πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2011», υποστηρίζει.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών με παράλληλη φορολογική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται σε λιγότερους και μικρότερους φόρους, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή στο 20% και δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από έναν νέο μηχανισμό που θα ελέγχει κυρίως ηλεκτρονικά και θα απαρτίζεται από νέους μη μόνιμους υπαλλήλους.
Φ. Κουβέλης: H κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο
«Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το σύστημα των αποδείξεων σημαίνει επιβολή νέων φόρων, νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα τσακίσουν την ελληνική κοινωνία», σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως «αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα», καθώς, όπως είπε, «κάθε μέρα, εξαιτίας αυτής της ελλειμματικής κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής που είναι κατώτερη των περιστάσεων, προωθεί αλλεπάλληλα μέτρα τα οποία είναι πλέον δυσβάσταχτα, δεν μπορεί αυτή η κοινωνία άλλο να τα αντέξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου