Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Στον χορό των Ρίχτερ η Αχαία

Σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ταρακούνησε τις περιοχές της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και της Ανατολικής Ηλείας. Ο σεισμός εκδηλώθηκε ακριβώς στις 5 το πρωί και το επίκεντρο του ήταν 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πάτρας, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και 17 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα  σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.
Αρχικώς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 4,6 Ρίχτερ ενώ νεώτεροι υπολογισμοί, λίγα λεπτά αργότερα, την προσδιόρισαν στα 5 Ρίχτερ. Στα 4,8 Ρίχτερ κατέγραψε τη δόνηση το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Σεισμών και στα 4,1 το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ήταν πολύ δυνατός, είχε διάρκεια και συνοδευόταν από δυνατό ήχο. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και στην Πάτρα, αλλά δεν προκλήθηκε πανικός, παρότι το τελευταίο δίμηνο έχουν εκδηλωθεί πολλοί σεισμοί και η ανησυχία του κόσμου είναι αυξημένη. Άλλωστε, αυτή τη φορά, ο Εγκέλαδος βρήκε τον κόσμο στο κρεβάτι και μάλιστα στον πιο γλυκό ύπνο και ως εκ τούτου έως ότου ξυπνήσει και συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, το ταρακούνημα σταμάτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου