Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας  της  Άνω Χώρας του Ν. Αιτ/νιας σε περιφερειακό ιατρείο.
Στην ερώτησή της  η Βουλευτής αναφέρει ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης του Υπουργείου προβλέπει κατά κύριο λόγο λειτουργικές αναδιατάξεις στις μονάδες παροχής υγείας. Εκτός από τις συγχωνεύσεις και την αλλαγή στο ρόλο ορισμένων νοσοκομείων, προβλέπεται επίσης και υποβάθμιση ορισμένων Κέντρων Υγείας σε Περιφερειακά Ιατρεία.    Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομηθούν έως το τέλος του 2012, 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διπλασιαστεί έως το 2015 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Τα Κέντρα Υγείας σε ορεινές και κατ’ επέκταση απομακρυσμένες περιοχές αποτελούν βασικούς άξονες όσον αφορά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών. Καλλιεργούν με την λειτουργία τους ένα κλίμα ασφάλειας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες των περιοχών αυτών. Εξυπηρετούν κυρίως  τον πληθυσμό των ορεινών χωριών, ο οποίος λόγω μέσων αλλά και αποστάσεων θα ήταν αδύνατον να μεταβεί σε κάποια κεντρική υγειονομική μονάδα.      
Η Άνω Χώρα ορεινής Ναυπακτίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ορεινού οικισμού, της οποίας το Κέντρο Υγείας όχι μόνο συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ιατρικής φύσεως των κατοίκων της ευρύτερης ορεινής περιοχής  αλλά παράλληλα  συμβάλει στην ανάπτυξη και την προβολή δίνοντας την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λίγων κατοίκων τις ορεινής Ναυπακτίας αλλά και των επισκεπτών της.
Συγκεκριμένα, πάρα τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό  και φαρμακευτικό υλικό αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι μονάδες, το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας αποτελεί πυρήνα περίθαλψης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας σε μία περιοχή δύσβατη και απομονωμένη όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μεγάλης ηλικίας, χρήζει συνήθως άμεσης ιατρικής φροντίδας και οι μετακινήσεις είναι κατά κύριο λόγο δύσκολες.
Παράλληλα, οι δραστηριότητες των επισκεπτών σε  περιοχές όπως αυτή της ορεινής Ναυπακτίας περιλαμβάνουν συχνά  πεζοπορίες σε δύσβατες περιοχές, καταβάσεις ορμητικών ποταμών, αναρριχήσεις και κάθε είδους υψηλού βαθμού επικινδυνότητας ενασχόληση με την φύση. Η ύπαρξη ενός Κέντρου Υγείας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα θέματα υγείας - τραυματισμών  που  ενδεχομένως προκύπτουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες. 
Κλείνοντας η Βουλευτής Αιτ/νιας ερωτά τον υπουργό  σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείο αναφορικά με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας  Άνω Χώρας σε Περιφερειακό Ιατρείο.  Επίσης, η βουλευτής Αιτ/νιας ερωτά τον Υπουργό εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση, την αναβάθμιση και την στήριξη  του Κέντρου Υγείας  Άνω Χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου