Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ο απολογισμός του «τίποτα»

 Πραγματοποιήθηκε χθες σε ειδική συνεδρίαση ο απολογισμός της δημοτικής αρχής.
            Για μια ακόμη φορά καταρίφθηκε πανηγυρικά ο μύθος περί δήθεν υπερχρεωμένου Δήμου Ναυπακτίας, καθώς τα γεγονότα και οι αριθμοί μίλησαν από μόνα τους. Είναι απορίας άξιο πως ένας χρεωμένος Δήμος καταφέρνει να εξασφαλίσει 180.000 € το χρόνο ως αμοιβή ειδικών συνεργατών, 400.000 € για αγορά οικοπέδου το οποίο κανείς δεν γνωρίζει ούτε καν που βρίσκεται και 15.000 € για συντήρηση της ιστοσελίδας του Δήμου. Εκτός των άλλων, τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ναυπακτίας δεν δίνουν την εικόνα υπερχρεωμένου δήμου, κάθε άλλο! Θεωρείται άραγε υπερχρεωμένος ένας Δήμος με ταμειακό υπόλοιπο σήμερα 4.040.000€ και πληρωθέντα εντάλματα από την αρχή του έτους ύψους 7.080.000€ επί συνόλου ενταλμάτων για το 2011, 9.470.000€ και με μη ενταλθέντα όλων των προηγουμένων ετών, όλων των πρώην δήμων ύψους περίπου 2,3 εκ. ευρώ;
            Προχωρώντας λοιπόν στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, διαπιστώνει κανείς πως λείπει η θεμελιώδης έννοια αυτής της διαδικασίας που δεν είναι άλλη από αυτή των «πεπραγμένων». Χωρίς πεπραγμένα είναι αδύνατον να κάνουμε λόγο για απολογισμό. Βέβαια η ανυπαρξία πεπραγμένων προκύπτει από το μηδενικό τεχνικό πρόγραμμα και τον φτωχό προϋπολογισμό που κατάφερε τελικά μετά κόπων και βασάνων να εξασφαλίσει η δημοτική αρχή στις αρχές Ιουνίου, διερχόμενη μέσα από συνεχείς παλινωδίες εικονικής εγγραφής δανείου, δήθεν διευκρινίσεις και επιστροφή του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός ύψους 30 εκ. ευρώ, ο οποίος συγκρινόμενος με τα 22 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ύψος προϋπολογισμού για το Δήμο Ναυπάκτου για το έτος 2010 αποδείχτηκε λίγος και σε συνδυασμό με το μηδενικό τεχνικό πρόγραμμα δημιουργεί κλίμα υπανάπτυξης, μιζέριας και ασφυξίας για το Δήμο μας.
            Όλους αυτούς τους μήνες η νοοτροπία και η στάση της δημοτικής αρχής είναι μία και βασίζεται στον αυταρχισμό, την «ηθικολογία» και τη δήθεν αξιοκρατία και διαφάνεια. Αδιάψευστος μάρτυρας οι διαταραγμένες σχέσεις της δημοτικής αρχής με τους υπαλλήλους του δήμου (επανειλημμένα περιστατικά που αφορούν δημοτικούς υπαλλήλους και φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να επιλυθούν), απευθείας αναθέσεις καταστρατηγούμενης κάθε αρχής διαφάνειας και αξιοκρατίας (απευθείας ανάθεση για συντήρηση ιστοσελίδας Δήμου, επιλογή ειδικών συνεργατών από τους αποτυχόντες υποψηφίους του συνδυασμού του κ. Μπουλέ ή συγγενείς τους) αλλά και συμπεριφορές στελεχών της δημοτικής αρχής, που είχαν εκλείψει από τα δημόσια πράγματα του Δήμου μας (σοβαρό επεισόδιο στο Διοικητικό Συμβούλιο ΔΕΥΑΝ με ακατανόμαστες εκφράσεις και διακοπή του Δ.Σ.).
            Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα «πεπραγμένα» της δημοτικής αρχής, όλοι θυμόμαστε τα εξής:

-          Αναπτυξιακή Ναυπάκτου : κλείσιμο ενώ υπήρχε δυνατότητα συγχώνευσης με άλλες κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως καμία μέριμνα για την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων της και την εξασφάλιση των προμηθευτών της.

-          Ελεγχόμενη Στάθμευση: Στο βωμό της δήθεν οικονομίας και μείωσης των δαπανών, χωρίς καμία διαβούλευση η δημοτική αρχή προχώρησε στη λύση της Σύμβασης Ελεγχόμενης Στάθμευσης χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή για την αντικατάσταση του καταργούμενου μέτρου και τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού που ταλαιπωρεί δημότες και επιχειρηματίες και επισκέπτες.

-          Κλείσιμο παραλιών: Η δημοτική αρχή χρειάστηκε να πάρει 2 αποφάσεις μέσα σε 15 μέρες για να ρυθμίσει το ζήτημα· πειραματίστηκε, δοκίμασε, απέτυχε και κατέληξε χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, κόντρα στην απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, στην εισήγηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ναυπάκτου, στο Σωματείο Καφεπωλών Εστιατόρων Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών «Ο Ανεμογιάννης».

-          ΔΕΥΑΝ: Συνεχείς συγκρούσεις και τριβές με τους υπαλλήλους της επιχείρησης με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία της. Σχετικά με το ζήτημα της Αποχέτευσης η δημοτική αρχή έκανε στροφή 180 μοιρών στις θέσεις της και έβαλε την υπογραφή της σε ό,τι προεκλογικά κατήγγειλε καλύπτοντας έτσι όλη την «διαδικασία».

-          ΔΕΑΝ : Μία κοινωφελής επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου και η οποία αν δεν είχε συσταθεί θα ήταν στον αέρα τα κοινωνικά προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και « ΚΔΑΠ-ΜΕΑ»

-          Πολιτισμός: Πολιτιστικές εκδηλώσεις χαμηλού ποιοτικού επιπέδου χωρίς κανένα σχεδιασμό και στόχευση και υποβάθμιση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως ΔΙΧΟΦΕΝ, εκδηλώσεις-θεσμοί πρώην δήμων.

-          ΤΕΙ: Για πρώτη φορά Δήμαρχος παραδέχεται δημόσια ότι η παραμονή του Παραρτήματος ΤΕΙ στην πόλη μας κινδυνεύει….

Και επειδή όλα τα παραπάνω ήταν  «πεπραγμένα» λάθη της δημοτικής αρχής ας περάσουμε και στα κατ’ ουσίαν πεπραγμένα.
Τα μόνα έργα για τα οποία έχουν κατατεθεί προτάσεις προς ένταξη είναι:

-Η αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού Ναυπάκτου, ώριμη μελέτη από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου προϋπολογισμού 4.800.000 € στο ΕΠΠΕΡΑΑ

-Η κατασκευή Βιολογικού καθαρισμού Άνω Χώρας, ώριμη μελέτη του πρώην Δήμου Αποδοτίας προϋπολογισμού 2.800.000€ στο ΕΠΠΕΡΑΑ .

-Η Κτηματογράφηση, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τώρα ολοκληρώνεται.

-          Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που τώρα προχωρά στην αξιολόγησή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 700.000€ και είχε υποβληθεί από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου.
-         
-          Όσο για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, στο κομμάτι της οδοποιίας το οποίο σχεδόν έχει κλείσει μετά από πάμπολλες παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης αναγκαστήκαμε να το φέρουμε ως θέμα με το σύνολο των υπογραφών των μελών της αντιπολίτευσης προκειμένου ν α πετύχουμε έστω και την ένταξη ενός έργου οδοποιίας στο ΕΣΠΑ
-          Για τους εργοταξιακούς χώρους του Αντιρρίου, στο ψήφισμα της δημοτικής αρχής αναφέρεται ο δήμος Αντιρρίου ως ένας Δήμος με υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη, ένας «υποβαθμισμένος δήμος» και το οποίο απευθύνεται προς την ΚΕΔ παρακαλώντας για ενέργειες τη στιγμή που η ΚΕΔ αντικαθίσταται από την Επιτροπή Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Όσο για μείζονα ζητήματα του Δήμου μας, όπως το Οικιστικό, το ΞΕΝΙΑ, το ΓΠΣ, το ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου ούτε λόγος καθώς δεν συμπεριλήφθηκαν στον απολογισμό των «πεπραγμένων» της δημοτικής αρχής.


            Έτσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος απολογισμός των «πεπραγμένων» της δημοτικής αρχής. Τελικά, οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μπουλέ αποδείχτηκαν φρούδες. Ο κ. Μπουλές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέφερε ότι δεν είχε δώσει προεκλογικά υποσχέσεις για συγκεκριμένα έργα. Τον καλούμε λοιπόν να διαβάσει και πάλι το προεκλογικό του πρόγραμμα , για να «θυμηθεί». Οι συνδημότες μας έχουν ήδη αρχίσει να διαβλέπουν ποια θα είναι η πορεία του νέου καλλικρατικού Δήμου Ναυπακτίας… Δυστυχώς οι ελπίδες που δόθηκαν από τον κ. Μπουλέ εξανεμίζονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου